Aziz Yıldırım'ın Pek Bilinmeyen Yönleri

Aziz Yıldırım'ın Pek Bilinmeyen Yönleri

Bugünlerde Fenerbahçe başkanlığına tekrar aday olacağını ilan eden ve daha önce de 20 sene Fenerbahçe başkanlığı yapan Aziz Yıldırım, medyatik kişiliğinin yanı sıra bilinmeyen sır yönleriyle de çok konuşulacak. Peki, Aziz Yıldırım kimdir?

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına tekrar adaylığını koyarken, bilinmeyen yönleriyle de gündeme geliyor. NATO müteahhiti olarak nam salan Yıldırım, sadece futbolda değil, savunma sanayi ve gemi inşa sektöründe de Türkiye'yi temsil ediyor.

NATO'nun Daimi Müşterisi

1979'da Maktaş Makine Şirketini kuran Aziz Yıldırım, NATO ile ortak işler yaparak müteahhitlik sektöründe öne çıktı. 1996 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri Entegre Muhabere Sistemi Projesi'nin ilk aşamasını Siemens ile birlikte 223 milyon dolara kazanan Yıldırım, 2003'te de projenin ikinci aşamasını 177 milyon dolara Siemens-Maktaş ortaklığı ile tamamladı.

Dayısının İzinden Gidiyor

Yıldırım'ın NATO ile olan ilişkisi dayısı Faruk Yalçın'a dayanıyor. 1963'te Makyal İnşaat ile NATO işlerini alan Yalçın'ın vefatının ardından bu işleri Aziz Yıldırım devraldı.

aziz-yildirim-7264.jpg

Sadece TSK İhaleleri Değil

NATO ile iş birliği yapan Yıldırım, sadece TSK ihaleleri ile sınırlı kalmadı. İnşaat, savunma, denizcilik, turizm, beton ve hayvancılık gibi birçok sektörde faaliyet gösteren Yıldırım'ın şirketleri arasında İmsak Savunma, Savtem Savunma, As İnşaat, Asbeton İnşaat, Aly İnşaat, Gülhan Denizcilik, AG Denizcilik ve Şahdem Süt Entegre Hayvancılık Şirketleri yer alıyor.

Afrika'da Yatırımlar Yapıyor

Yıldırım, DEARSAN Tersane isimli şirketi aracılığıyla Kazakistan'da tersane kurmak ve savaş gemileri üretmek için anlaşma imzaladı. Nijerya Deniz Kuvvetleri için 2 adet Karakol Gemisi üreten DEARSAN, Tanzanya'da da 129 milyon dolarlık tersane inşaatı projesi yürütüyor. Katar Deniz Kuvvetleri için 2 adet 50 metre yüksek süratli hücumbot tasarımı ve inşası için sözleşme imzalayan DEARSAN, 2019-2021 yılları arasında Türkmenistan'a da C92 Korveti teslim etti.

Savunma Sanayisine Önem Veriyor

2007'den beri deniz botları üreten DEARSAN'ın %100 hissesini 2013'te satın alan Yıldırım, Silahlı Deniz Aracı (SİDA) projesiyle de ülkemize önemli bir katkı sağladı.

Saffet Sancaklı'nın İfşası

Saffet Sancaklı, 2006'da bir röportajında Aziz Yıldırım ile Rusya'da ortak silah ticareti yaptıklarını söylemişti.

Aziz Yıldırım Kimdir?

1952 yılında İstanbul'da doğan Aziz Yıldırım, 1984 yılından beri Fenerbahçe Spor Kulübü'nün üyesidir. 1998-2006 ve 2011-2018 yılları arasında Fenerbahçe başkanlığı yapan Yıldırım, 2024 yılında tekrar aday olduğunu açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.