Azerbaycan ve İran, ticari ilişkileri geliştirecek

Azerbaycan ve İran, ticari ilişkileri geliştirecek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev:- "Ticaret hacminin artırılması için pratik adımlar atılmalıdır. Karşılıklı ihracatımızın da artacağını ümit ediyorum"- "Azerbaycan-İran-Türkiye üçlü iş birliği mekanizması artık birkaç yıldır faaliyet gösteriyor. Şimdi bu

BAKÜ (AA) - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan ve İran arasındaki ticari ilişkilerin mevcut seviyesinin potansiyeli yansıtmadığını belirterek, "Ticaret hacminin artırılması için pratik adımlar atılmalıdır. Karşılıklı ihracatımızın da artacağını ümit ediyorum." dedi.

Aliyev, resmi ziyaret için Azerbaycan'da bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile birlikte Azerbaycan-İran Biznes Forumu'na katıldı.

Bakü Haydar Aliyev Merkezi'nde düzenlenen forumda Aliyev ve Ruhani, Azerbaycan'ın Neftçala ilinde İran - Azerbaycan şirketlerinin ortaklığında kurulan Hazar Otomobil Fabrikasının temsili açılışını gerçekleştirdi.

Aliyev, forumda yaptığı konuşmada İran'la hem siyasi hem de ekonomik alanda çok aktif iş birliği içerisinde olduklarını söyleyerek Azerbaycan-İran ilişkilerinin sadece iki ülke için değil, bölge ve hatta dünya için büyük önem arz ettiğini vurguladı.

Ticari ilişkilerin mevcut seviyesinin potansiyeli yansıtmadığını belirten Aliyev, "Ticaret hacminin artırılması için pratik adımlar atılmalıdır. Karşılıklı ihracatımızın da artacağını ümit ediyorum. İran ve Azerbaycan şirketlerinin Neftçala ilinde yaptığı ortak otomobil fabrikası ile İran'da Azerbaycan sermayesi ile yapılan yük terminali karşılıklı yatırımlara örnektir. Otomobil fabrikasının faaliyetinin başarılı olacağına, yük terminalinin Kuzey-Güney Ulaştırma Koridorunun gelişiminde önemli rol oynayacağına eminim." diye konuştu.

İran'ın da dahil olduğu üçlü iş birliği mekanizmalarından da bahseden Aliyev, "Azerbaycan-İran-Türkiye üçlü iş birliği mekanizması artık birkaç yıldır faaliyet gösteriyor. Şimdi bu mekanizmayı Gürcistan'ın da katılımıyla dörtlü iş birliğine dönüştürdük." ifadelerini kullandı.

Dün imzalanan anlaşmaların önemine değinen Aliyev, " Hazar Denizi'nde bazı petrol yataklarının ortak işletilmesi konusunda imzaladığımız anlaşma tarihi bir anlaşmadır." diye kaydetti.

Aliyev, bankacılık ve finans sektörlerindeki iş birliğinin çözüm bekleyen konular arasında olduğunu, bu konuda da gereken talimatları verdiklerini, gündemlerindeki en önemli konuların ticaret hacminin artırılması ve enerji alanında iş birliği geliştirmek olduğunu belirtti.

- "Azerbaycan'ın güvenliği bizim güvenliğimiz, Azerbaycan'ın kalkınması bizim kalkınmamızdır"

Ruhani de İran-Azerbaycan ilişkilerinin bölge ve dünya için faydalı olduğuna dikkati çekerek iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların halkların refahına hizmet edeceğini vurguladı.

Hazar Denizi'nde bazı petrol yataklarının ortak işletilmesi konusunda imzalanan anlaşmanın önemine değinen Ruhani, Hazar'ın iş birliği, güvenlik ve dostluk denizi olduğunu söyledi.

İki ülke arasında ticaret, sağlık, finans, tarım, ulaştırma, elektrik enerjisi alanında ilişkilerin geliştirilmesi için iyi potansiyelin olduğunu söyleyen Ruhani, "Azerbaycan'ın güvenliği bizim güvenliğimiz, Azerbaycan'ın kalkınması bizim kalkınmamızdır." ifadelerini kullandı.

Ruhani, dün geldiği Azerbaycan'da Aliyev'le görüşmüş, iki ülke arasında aile, kadın ve çocuk sorunları, spor, kültür-sanat, sağlık, sanayi, ulaştırma ve maliye ile Hazar Denizi'nde bazı petrol yataklarının ortak işletilmesine yönelik iş birliği anlaşmaları imzalanmıştı.

Hasan Ruhani, Biznes Forumu'nun ardından Azerbaycan temaslarını tamamlayarak Bakü'den ayrıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :