Azerbaycan ordusunun 100. kuruluş yıl dönümü kutlanıyor

Azerbaycan ordusunun 100. kuruluş yıl dönümü kutlanıyor

Azerbaycan ordusunun 100. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Bakü'de askeri geçit töreni düzenlendi- Törende Türkiye'yi Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar temsil etti- Cumhurbaşkanı İlham Aliyev:- "Azerbaycan or

BAKÜ (AA) - Azerbaycan Silahlı Kuvvetler Günü ve Azerbaycan ordusunun 100. kuruluş yıl dönümü, başkent Bakü'nün ünlü Azadlık Meydanı'nda, kara, hava ve deniz kuvvetlerinin katılımı ile düzenlenen askeri geçit töreni ile kutlandı.

Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana beşincisi yapılan törene, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Pakistan, Belarus, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Gürcistan, İran, İsrail, Kazakistan, Özbekistan, Suudi Arabistan, Rusya ve Ukraynadan siyasi ve askeri yetkililer katıldı. Törende Türkiye'yi, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar temsil etti.

Tören, Cumhurbaşkanı Aliyev'in askerleri selamlaması ve Azerbaycan milli marşının okunması ile başladı. Aliyev, törende yaptığı konuşmada ülke topraklarının bir kısmının Ermenistan'ın işgali altında olduğunu, savaş ortamında bulunduklarını, dolayısıyla ordunun güçlendirilmesine büyük önem verdiklerini söyledi.

Başlıca görevlerinin ülkenin toprak bütünlüğünü temin etmek olduğunu vurgulayan Aliyev, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dağlık Karabağ tarihi Azerbaycan toprağıdır. Azerbaycan hiçbir zaman işgali kabul etmeyecektir. Ordumuz en modern silah ve teknolojilerle donatılıyor. Bugün bu silahların sadece az bir kısmı burada sergilenecek. Bundan sonra da en çağdaş silah ve araçları alacağız. Azerbaycan ordusu düşmanın tüm askeri hedeflerini yok etme gücüne sahiptir. Ermenistan bizimle hiçbir şekilde rekabet edemez ve edemiyor."

Aliyev'in konuşmasının ardından tören, sırası ile Savunma Bakanlığına bağlı birlikler, uluslararası barış gücünde görev yapan askerler, özel harekat timleri, deniz piyadeleri, sınır muhafızları, jandarmalar, Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı askerler, Ulusal Güvenlik Servisi timleri ve askeri okul öğrencilerinin geçişi ile devam etti. Törende, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı askeri birlikler de yer aldı.

Askerlerin ardından Azerbaycan ordusunun sahip olduğu tanklar, zırhlı araçlar, füze sistemleri ve toplar törende yerini aldı.

Geçit töreninde, Azerbaycan'ın ABD'den aldığı Bell 412 helikopterleri, Türkiye'den alınan ve ROKETSAN'ın ürettiği SOM B1 füzeleri, Belarus üretimi Polonez, İsrail üretimi Lora uzun menzilli füzeleri, yine İsrail üretimi Heron TP ve Hermes 450 insansız hava araçları ilk kez gösterildi.

Daha önceki törenlere nazaran daha ihtişamlı düzenlenen törene, 4 bin asker, 240 zırhlı araç ve füze sistemleri, 70'den fazla uçak ve helikopter katıldı.

Törende, Azerbaycan Hava Kuvvetlerine bağlı uçak ve helikopterlerin Bakü semalarında yaptığı gösteri büyük ilgi gördü. Helikopterlerin manevraları, açılan Azerbaycan bayrağı ve uçakların Azerbaycan bayrağının renklerinde duman çıkarması vatandaşlar tarafından uzun süre alkışlandı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :