Aydınlar’da Türkeş anıldı

Aydınlar’da Türkeş anıldı

Konya Aydınlar Ocağı’nda MHP ve Alpaslan Türkeş’i anlatan Eski Konya Milletvekili Musa Erarıcı, “Türkeş katıksız bir Türk Milliyetçisi olup, vatanını çok seven aksiyoner bir insandı” dedi.

 

Konya Aydınlar Ocağı’nın Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, kuruluşunun 50. Yılı münasebetiyle Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Alpaslan Türkeş konuşuldu.

19. Dönem Konya Milletvekili Musa Erarıcı, MHP Lideri Alpaslan Türkeş’in hayatını, davasını, Ülkücü Hareket ile merhum Türkeş’le ilgili hatıralarını dile getirdi. İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbette 1991’de MHP’den milletvekili seçildiğini ve o 1988’de MÇP’nin Merkez Karar Kurulu (MKK) üyesi olduğunu söyleyen eski Konya Milletvekili Musa Erarıcı, MHP Konya İl Başkanlığı görevinin ise 1980 ihtilâliyle son bulduğunu ifade etti. Erarıcı, 83’ten sonra Muhafazakâr Parti (MP)’nin kurulduğunu, MP’nin MÇP olduğunu ve siyasi parti liderlerinin siyasi serbestliğe kavuşmasıyla birlikte MÇP’nin “MHP” olarak yoluna devam ettiği kaydetti.

80’den önce Ülkücü Teknik Elemanlar Derneği’nin kurucu üyesi olduğunu ve Konya teşkilatında görev aldığını ifade eden Erarıcı, Alpaslan Türkeş’in Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesinin Köşker köyünden Kıbrıs’a taşındıklarını ve 1917’de Kıbrıs’ta dünyaya geldiğini söyledi. Büyük dedesinin Arif Ağa, babasının Ahmet Hamdi Efendi, annesinin ise Fatma Zehra Hanım olduğunu sözlerine ekleyen Erarıcı, “Başbuğ, ilk ve ortaokulu Kıbrıs’ta okuduktan sonra İstanbul’a taşınırlar. Askeri Liseyi bitirdikten sonra Harp Okulu’na girer. Teğmen rütbesiyle Harp Akademisi’ni tamamladıktan sonra kurmay subay olur” dedi.

aydinlar’da-turkes--(3).jpg

TÜRKEŞ AKSİYONER BİR İNSANDI

Alpaslan Türkeş’in randevusuna sadık bir parti lideri olduğunu, Hindistan’a “Askeri Ateşe” olarak sürgüne gönderildiğinde Hindistan, Pakistan Bangladeş gibi ülkelerin basın ile radyolardan derlediği ekonomik, sosyal, askeri lojistik bilgileri bir rapor halinde yazıp hariciye bakanlığına gönderdiğini kendisinden öğrendiğini anlatan Erarıcı, “Türkeş katıksız bir Türk Milliyetçisi olup, vatanını her şeyden ve herkesten çok seven bir insan. Organizatör ve aksiyoner bir insan. Aynı zaman da bir devlet adamı. Yazar ve yazdığını fiiliyata koyan bir adam. Basılmış 10-15 kitabı var” dedi.

Türkeş’in siyasi hayatından kesitler sunan Erarıcı, Ülkücü Hareket ile milliyetçilerin 12 Eylül’de silindirin altından geçirildiğini belirterek şunları dile getirdi: “Ülkücü Hareket ve MHP beş bin şehit veren bir dava haline geliyor. 1990’lı yıllarda MHP Konya’dan iki ve Türkiye genelinde 19 milletvekiliyle Meclis’te yerini alıyor. Meclis’te yemin edilirken her parti kendi milletvekilini alkışlıyordu. Fikir ayrılıkları yüzünden partiler arası diyalog ise çok zayıf ve eksikti. Bunu müşahede eden Türkeş, liderlerle diyaloga girecek ve ülkeyi ilgilendiren milli meselelerde birlik vedece beraberlik içerisinde hareket edilmesi yönünde elinden gelen gayreti gösterecekti. Parti bugün bunu ziyadesiyle sürdürmektedir, sürdürmeye devam etmeli de.”

aydinlar’da-turkes--(4).jpg

MİLLİYETÇİLİK VE TÜRKÇÜLÜK

Türkeş’in milliyetçilik hakkındaki görüşünü “Milliyetçilik anlayışımız maneviyatçı, akılcı, demokratik, çağdaş bir milliyetçiliktir. Milliyetçilik anlayışımız manevi şuurlanmaya dayanır.” şeklinde dile getiren Erarıcı, Türkçülük ve diğer görüşleriyle ilgili şu özlü sözleri paylaştı: “Türkçülük, her faaliyetin Türk milletinin milli menfaatlerine uygun bir şekilde düzenlenmesi, yürütülmesi görüşüdür.”

“Sandıktan bize tek bir oy dahi çıkmasa İslâm’dan, insaniyetçilikten, Türkçülükten asla vazgeçmeyeceğiz. Biz politikacı değil, bir davanın takipçisiyiz.”

TÜRKEŞ’İN RUHUNA HATİM DUASI

Anma toplantısına Eski Konya Milletvekilleri Hüseyin Arı ve Hasan Kaya, Eski MHP Konya İl Başkanlarından M. Ali Uz ve ilçe başkanlarından Yusuf İnanç, eski sendikacı Ahmet Polat ile eski ÜTED Konya İl Başkanı Ali Naltekin ve vatandaşlar katıldı. Sohbetten önce Muammer Koşdaş Hoca, Alpaslan Türkeş’in ruhuna okunan hatimlerin duasını yaptı. Katılımcılara ise gül suyu ve cezerye ikram edildi.

Etiketler :