Aydın Söke orman yangınında son durum! Vali Aksoy bölgede! Gece görüşlü helikopterler müdahale ediyor

Aydın’ın Söke ilçesinde devam eden orman yangınına karşı gece görüşlü yangın söndürme helikopterleri ile müdahale ediliyor. Aydın Valisi Aksoy da bölgede çalışmaları takip ediyor. Yangını henüz yerleşim yerlerini tehdit etmediği bildirildi

Aydın’ın Söke ilçesinde akşamüzeri başlayan ve rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Çok sayıda ekibin müdahale ettiği orman yangınına karşı gece görüş donanımlı yangın söndürme helikopterleri de müdahale etmeye başladı.

Argavlı Mahallesi’nde çıkan orman yangını sonrası ekiplerin alevlerle mücadelesi devam ediyor. İlk defa Muğla’nın Datça ilçesindeki orman yangınında görev yapan gece görüş donanımlı yangın söndürme helikopterleri, Söke yangınında da müdahaleye başladı.

GECE BOYU MÜDAHALE EDECEK

Gece saatlerinde ormanlık alanlardaki alevlere su atmaya başlayan helikopterler, kara ekiplerinin müdahalesini kolaylaştırıyor. Yangına gece boyunca beş adet gece görüş donanımlı yangın söndürme helikopterlerinin müdahale edeceği öğrenildi.

vv.jpg

VALİ AKSOY ORMAN YANGININDA SON DURUMU AÇIKLADI

Aydın'ın Söke ilçesinde akşam saatlerinde çıkan orman yangını sonrası alevler geceyi aydınlatırken, Aydın Valisi Hüseyin Aksoy ve protokol üyeleri yangın bölgesine gelerek yangının son durumu ile ilgi bilgi aldı. Yangının sıçrama ihtimali bulunan Yamaç Mahallesi'ne gelen Aksoy, "Tek amacımız alevleri kısa sürede kontrol altına almak" dedi.

Yangın, Argavlı Mahallesi'ndeki ormanlık alanda akşam saatlerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre ormanlık alandan alevlerin yükseldiğini fark eden vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye ekipler sevk edildi. Alevler şiddetli rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyük bir alana yayıldı. Kısa sürede olay yerine gelen Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri yangına karadan müdahale ederken, yangın söndürme helikopterleri de havadan müdahaleye başladı.

Resim

Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın dolayısıyla Argavlı Mahallesi'ne yakın olan Yamaç Mahallesi'nde de önlem alındı. Aydın Valisi Hüseyin Aksoy ve beraberindeki protokol üyeleri yangın bölgesine gelerek çalışmaları yerinde inceledi. Yamaç Mahallesi'nde tedbirlerin en üst seviyeye çıkartıldığını belirten Vali Aksoy, şunları söyledi:

112 Acil Çağrı Mekrezi'ne yapılan yangın ihbarı sonrasında havadan ve karadan tüm ekipler müdahaleye başladı. Şiddetli rüzgar nedeniyle yangın kısa sürede büyüdü ve kontrol altına alınması mümkün olmadı. Şu anda tahminen 50 hektarlık bir alanın zarar gördüğünü söyleyebiliriz ve yangın devam ediyor. Yangınla ilgili takviye ekipler de kısa sürede bölgeye ulaşarak alana girmeye başladı. Gece görüşlü 3 helikopterin de hazırlıkları sürüyor. Kısa bir süre sonra onlar da yangına müdahale edecekler.

Temennimiz yangını kontrol altına alarak yanan alanları tekrar ağaçlandırarak yeşillendirmektir. İçerisinde bulunduğumuz Yamaç Mahallesi rüzgarın bu tarafa doğru seyretmesi durumunda risk oluşturabilecek yerler arasında. Bütün ön hazırlıkları yaptık. İnsanları ve hayvanları tahliye etme amaçlı çalışmalar yapıldı. Şu anda tüm ekiplerimiz burada. Yangın şu aşamada bu mahallemiz için risk oluşturmuyor ancak rüzgarın yönü farklılaşır ani şiddetli bir rüzgar çıkarsa tedbirimizi almış durumdayız. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden almış olduğumuz rüzgar durumunda da gecenin ilerleyen saatlerinde rüzgarın bir miktar daha azalacağı ve sabah saatlerinde de daha stabil bir durumda olacağı değerlendiriliyor. İnşallah bu süreç içerisinde alevleri tamamen kontrol altına alarak vatandaşımıza güzel haberi vereceğiz.

VALİLİKTEN SON DAKİKA AÇIKLAMA

Aydın Valiliği’nden yapılan açıklamada, Söke’de meydana gelen yangın sonrasında alınan önlemlere ve yapılan müdahaleye ilişkin bilgilendirmede bulunurken, alevlerin bu saat itibariyle yerleşim yerlerini tehdit etmediği bildirildi.

Aydın Valiliği tarafından yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

25 Temmuz 2022 Pazartesi günü saat 18.07'de 112 Acil Çağrı Merkezi'ne Ilimiz Söke Ilçesi Argavlı Mahallesinde Orman yangını olduğuna dair ihbar yapılmıştır. Alman yangın ihbarı üzerine ekiplerimiz derhal yangın yerine intikal etmiş ve söndürme çalışmalarına başlamıştır.

ÇOK SAYIDA EKİP MÜDAHALE EDİYOR

Muğla Yangın Harekât Merkezinden alman bilgilere göre yangına Aydın Orman İşletme Müdürlüğünden 36 Arazöz, 14 su ikmal aracı, 12 helikopter ve 6 uçak, Aydın Karayolları 28. Şube Şefliğinden 1 adet Greyder ve 1 adet Lastikli Kepçe, Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanlığından 1 Dozer, Aydın Büyükşehir Belediyesi Itfaiye Daire Başkanlığından itfaiye ekipleri, 21.Bölge Müdürlüğünden 1 Adet Treyler, Efeler Belediyesinden 1 Adet Arazöz, Köşk Belediyesinden 1 adet Su Tankeri, Didim Belediyesinden 1 adet Su Tankeri, Söke Belediyesinden 2 Adet Arazöz, Nazilli Belediyesinden 1 adet Su Tankeri sevk edilerek yangına müdahale edilmektedir.

Akşam saat 22.00 itibariyle Orman Yangınma Müdahale Eden İş Makinesi Sayıları: 77 Arazöz, 17 Su Tankeri (Su ilunal Aracı), 14 Yangın Söndürme Helikopter, 3 Gece Görüş Helikopteri, 1 Yönetim Helikopteri, 11 Uçak, 1 Greyder, 6 Dozer, 1 Lastikli Kepçe, 1 Treyler ve 591 personelle yangına havadan ve karadan müdahale edilmektedir.

TAHLİYELER İÇİN ARAÇLAR HAZIR

Yangın yönü üzerinde Yamaç Köyü bulunmakla olup Yamaç Köyünde 147 vatandaş ikamet etmekte; 400 büyükbaş hayvan ve 700 küçükbaş hayvan bulunmaktadır. 2 pick-up ve 1 minibüs Büyükşehir Belediyesi tarafından tahliye durumunda kullanılmak üzere bölgeye gönderilmiştir. Hayvan tahliyesi için İl Tarım Müdürlüğü tarafından 4 araç alanda bulunmakla ve 15 adet aracın daha alana 15 dakika mesafede gönderilebileceği belirtilmiştir.

YURTLAR HAZIRLANDI

Tahliye durumunda kullanılmak üzere KYK'ya bağlı 500 kişilik Meryem Yazıcıoğlu Kız Öğrenci Yurdu hazırlanmıştır. Kızılay tarafından Nazilli'de bulunan ikram aracı olay bölgesine gönderilmiş, Türk Kızılayı İzmir Afet Müdahale Merkezi tarafından da ikram aracı ve içme suyu olay bölgesine gönderilmiştir. Bölgenin elektriği kesilmiştir.

HENÜZ YERLEŞİM YERLERİNE HERHANGİ BİR TEHDİT YOK

Şu an için yerleşim yerlerine herhangi bir tehdit bulunmamaktadır. Şu an için herhangi bir yaralı ya da can kaybı bulunmamaktadır. Yaklaşık 50 hektar alan zarar görmüştür. Yangın devam etmekte olup kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır. Yangın söndürme çalışmalarına katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz.

Resim

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.