Avusturya’da "Yolsuzlukla Mücadele" konferansı

Avusturya’da "Yolsuzlukla Mücadele" konferansı

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi Başkanı Fedotov:- "Bu hafta, 2015 yılında St. Petersburg'da elde edilen sonuçlara dayanarak yolsuzluk suçlarıyla mücadele etmek, yolsuzluğun yarattığı diğer birçok suçla mücadeleyi güçlendirmek ve yaşamları, geçim kaynaklarını k

VİYANA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Başkanı Yury Fedotov, 4 gün boyunca sürecek yolsuzlukla mücadele konferansına ilişkin, "Bu hafta, 2015 yılında St. Petersburg'da elde edilen sonuçlara dayanarak, yolsuzluk suçlarıyla mücadele etmek, yolsuzluğun yarattığı diğer birçok suçla mücadeleyi güçlendirmek ve yaşamları, geçim kaynaklarını korumak için küresel çabaları ilerletmek için bir fırsat." dedi.

Avusturya'da bulunan BM Viyana Ofisin'de bugün başlayan ve 4 gün sürecek "7'inci Yolsuzlukla Mücadele" konferansına, Türkiye'nin BM Viyana Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Emine Birnur Fertekligil, Rusya Adalet Bakanı Aleksandr Vladimiroviç Konovalov, Guatemalalı Başsavcı Aldana Hernandez'in yanı sıra üye ülkelerden bin 600’e yakın temsilci katıldı.

UNODC Başkanı Fedetov, konferans öncesi yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesinin (UNCAC) 183 ülkenin katılımıyla oluşturulan, yolsuzlukla mücadele, hesap verebilirliği artırma ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine doğru ilerlemeyi destekleme konusunda kayda değer, evrensel, yasal olarak bağlayıcı bir araç olduğunu hatırlattı.

Fedetov, "Bu oturumda UNODC, 156 tamamlanmış incelemeyi analiz ederek mevcut taraf devletlerin neredeyse tamamının temsil ettiği güncel UNCAC Uygulama Raporu'nu oluşturacak." ifadesini kullandı.

Bu raporun yalnız konferans kapsamında oluşturulan gözden geçirme mekanizması tarafından kaydedilen ilerlemeyi göstermediğini vurgulayan Fedetov, aynı zamanda uluslararası topluluğa, suç ve yolsuzluklara karşı uluslararası işbirliği alanlarındaki mevcut zorlukların ve mevcut iyi uygulamaların kapsamlı bir görünümünü sunduğunu söyledi.

Fedetov, bu konferans kapsamında yapılan çalışmaların, devletlerin yüzde 86'ısının yasama düzenlemelerine ışık tuttuğunu ve yolsuzlukla mücadele için ulusal çabalar üzerinde genel olarak olumlu bir etki oluşturduğunu anlattı.

Bugüne kadar yaklaşık 2 bin yolsuzlukla mücadele uzmanı eğittiklerini belirten Fedetov, "Sözleşmenin koruyucusu ve Sekreteryası olarak bu Konferansta, UNODC, saha varlığımız vasıtasıyla merkezde ve yeryüzünde pratik destek sağlamaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Fedetov, "Bu hafta, 2015 yılında St. Petersburg'da elde edilen sonuçlara dayanarak, yolsuzluk suçlarıyla mücadele etmek, yolsuzluğun yarattığı diğer birçok suçla mücadeleyi güçlendirmek ve yaşamları, geçim kaynaklarını korumak için küresel çabaları ilerletmek için bir fırsat.” değerlendirmesinde bulundu.

Sporda yolsuzluğun önlenmesi için uluslararası kuruluşlarla yaptıkları çalışmalara da değinen Fedetov, “Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Asya Futbol Federasyonu, FIFA ve Dünya Rugby Federasyonu ile ortaklıklar geliştirdik ve güçlendirdik.” bilgisini paylaştı.

Fedetov, UNODC’nin, şiddet yanlısı aşırılığı teşvik etmeye yardımcı olan yolsuzluğu önleme ve bunlarla mücadele etme çalışmalarını desteklediğini sözlerine ekledi.

Yolsuzlukla mücadele konferansı kapsamında 4 gün boyunca yaklaşık 45 yan etkinlik düzenlenecek.

İki yılda bir düzenelen ve dünyanın en büyük yolsuzlukla mücadele konferansı olarak tanımlanan toplantının 6'ıncısına Rusya Adalet Bakanı Aleksandr Vladimiroviç Konovalov başkanlık, yaparken bu görevi bu yıl Guatemalalı Başsavcı Aldana Hernandez de Lopez üstlendi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler