Avusturya’da "Ortadoğu’da Barış" sempozyumu

Avusturya’da "Ortadoğu’da Barış" sempozyumu

BM Genel Sekreteri Guterres:- "Bugünün barış sürecine ilişkin durgunluğun yarın herhangi bir gerginliğe dönüşmesine müsaade etmemeliyiz. İnsanların umutlarını tazelememiz gerekiyor. İki devletli çözüm ilerlemenin tek yolu. Bu yolun takip edilmesi gerekiyo

VİYANA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Bugünün barış sürecine ilişkin durgunluğun yarın herhangi bir gerginliğe dönüşmesine müsaade etmemeliyiz. İnsanların umutlarını tazelememiz gerekiyor. İki devletli çözüm ilerlemenin tek yolu. Bu yolun takip edilmesi gerekiyor." dedi.

Avusturya'nın başkenti Viyana’daki BM Ofisi’nde "Uluslararası Basında Ortadoğu’da Barış" sempozyumu düzenlendi.

BM Viyana Ofisi ve Bruno Kreisky Uluslararası Diyalog Forumunca organize edilen sempozyumda, Filistin- İsrail sorununa basının sağlayacağı katkılar ele alınıyor.

Sempozyumun açılış toplantısında, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Başkanı Yuri Fedotov’un mesajları okundu.

Guterres, sempozyumun İsrail ve Filistin arasındaki diyaloğu güçlendirmesini amaçladığını vurgulayarak, mesajında şunlara yer verdi:

"Bugünün barış sürecine ilişkin durgunluğun yarın herhangi bir gerginliğe dönüşmesine müsaade etmemeliyiz. İnsanların umutlarını tazelememiz gerekiyor. İki devletli çözüm ilerlemenin tek yolu. Bu yolun takip edilmesi gerekiyor.”

Fedotov da mesajında UNODC'nin barış içinde yaşam, hukukun üstünlüğü ve temel insan haklarının dünyanın tamamında güvence altına alınabilmesi için yaptığı çalışmalara işaret edederek, "Dünya genelinde, adil, dengeli ve çoğulcu yaklaşımların artırılması için basının oynadığı rol yadsınamaz. Gazetecilerin baskıdan uzak, güven içinde işlerini yapmaları, toplumların daha doğru bilgiye ulaşmalarını sağlayacaktı.r" değerlendirmesinde bulundu.

Sempozyumda konuşan BM Küresel İletişim Genel Sekreter Yardımcısı Alison Smale, bu sempozyumun ana amacının, İsrailli ve Filistinli tarafların arasında dialog ve anlayışın güçlendirilmesi olduğunu söyledi.

Smale, Filistin-İsrail sorununa ilişkin her yıl çeşitli programlar düzenlenmelerine rağmen halen bu sorunun çözülemediğine dikkati çekerek, "Medya hem sorunun hem de çözümün bir parçası olabilir. Bu nedenle bu sempozyum çok önemli." diye konuştu.

İki gün sürecek sempozyumda İsrail ve Filistinli basın mensuplarının yanı sıra çok sayıda akademisyen ve kanaat önderi işgalin 50'inci yılında İsrail-Filistin sorununa yönelik konuları ele alacak.









AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :