Avustralya'nın yüzde 44'ü göçmen kökenli

Avustralya'nın yüzde 44'ü göçmen kökenli

Avustralya Çok Kültürlülük Vakfı İcra Direktörü Dellal: - "Çok kültürlü olmak ile başarılı birçok kültürlü ülke olmak farklı bir şey. Başarılı birçok kültürlü ülke olmak istiyorsanız, politikanız ve bunu destekleyen kurumlarınızın olması gerekir. Avustral

MELBOURNE (AA) - Avustralya Çok Kültürlülük Vakfı İcra Direktörü Bülent Dellal, ülke nüfusunun yüzde 44'ünün ya göçmen olduğunu ya da göçmen asıllı bir aileden geldiği bildirdi.

Dellal, AA muhabirine Uluslararası Göçmenler Günü vesilesiyle Avustralya Çok Kültürlülük Vakfının Melbourne'daki merkezinde yaptığı açıklamada, nüfuslara göre kıyaslandığında dünyanın en fazla göç alan ülkeleri arasında yer alan Avustralya için göçmenliğin önemine vurgu yaptı.

Aile, çalışma, öğrenci gibi kalıcı ve geçici vizelerle her yıl yaklaşık 800 bin kişinin Avustralya'ya geldiğini belirten Dellal, Avustralya vatandaşlarının yüzde 44'ünü ya kendisi ya anne veya babası bir başka ülkede doğan kişilerin oluşturduğunu söyledi.

Avustralya'nın 1945 yılından bu yana 7 milyondan fazla göçmen aldığını ifade eden Dellal, 4 milyon kişinin İngilizce dışında bir dil daha konuştuğuna, 270 farklı etnik kökenden insanın bir arada yaşadığına işaret etti. Dellal, "Bu, Avustralya ekonomisi açısından çok mühim." diye konuştu.

- Avustralya 1974 yılından beri çok kültürlülük politikalarını uyguluyor

Bülent Dellal, dünyada birçok ülkenin çok kültürlü yapıya sahip olduğunu, öte yandan çoğunun çok kültürlülüğün gereklerini yerine getiremediğini vurgulayarak "Çok kültürlü olmak ile başarılı birçok kültürlü ülke olmak farklı bir şey. Başarılı birçok kültürlü ülke olmak istiyorsanız, politikanız ve bunu destekleyen kurumlarınız olması gerekir. Avustralya hükümeti, 1974 yılında Avustralya'nın çok kültürlülük politikasını yarattı." ifadesini kullandı.

Avustralya'nın çok kültürlülük politikasının insan hakları, eğitim, istihdam ve eşitlik alanlarını kapsadığını, ülkede din, dil ve kültürün özgürce yaşatılması imkanının tanındığını belirten Dellal, göçmenlerden de topluma katkıda bulunmaları, yasalara, diğer dinlere, kültürlere ve dillere saygı göstermelerinin beklendiğini söyledi.

Dellal, "Herkes çok kültürlüyüz diyebilir fakat çok kültürlülüğü nasıl yürütüyorsun, toplumu nasıl bir arada tutuyorsun, birbirine nasıl saygı gösteriyorsun aynı zamanda göçmenlerin dinlerini, kültürlerini nasıl karşılıyorsun? İşte bu anlayış ister, liderlik ister. Kocaman bir kıta olan Avustralya'nın ekonomik açıdan büyümesi için göçmenlik mühim bir konu, her bakımdan mühim." dedi.

Avustralya'da resmi dilin İngilizce olduğunu ancak 230 farklı dilin konuşulduğunu, bunun uluslararası şirketlerin dikkatini çektiğini dile getiren Dellal, "Dünya firmaları 'Avustralya'da kuralım şirketlerimizi, Asya'ya yakın, daha da önemlisi 230 değişik dil konuşuluyor burada' düşüncesini taşıyorlar." ifadesini kullandı.

Avustralya'nın çok kültürlülük ve göçmen alımı politikalarından vazgeçmesi yönünde görüşlerin ortaya çıkmasını da değerlendiren Dellal, bu tür eleştirilerin, kendilerini daha fazla çalışmaya teşvik ettiğini belirtti. Dellal, "Bazen herkes 'ne güzel, bak neler yapıyoruz her şey güzel' diye düşünüyor, sorunları görmüyoruz." diye konuştu.

Göçmen karşıtlarının savunduğu "Göçmenler işlerimizi alıyor" söyleminin, istatistiklere bakıldığında gerçeği yansıtmadığının net biçimde görüldüğüne işaret eden Dellal, "Bugün helal et ihracatı Avustralya'ya nedeyse 14 milyar dolar para getiriyor. Ekonomiyi büyütüyor, sana iş olanağı yaratıyor, o iş senin çocuğuna eğitim veriyor, sofraya yemek getiriyor. Bunları göz ardı edemezsiniz. Tartışmakla olmaz." dedi.

Dellal, Avustralya'da son yıllarda ırkçılık söylemlerinin ortaya çıkmasının, bilgisizlik ve endişelerden kaynaklandığını kaydetti. "Bugün Avustralya'da İslam ve Müslüman karşıtlarının oranı yüzde 24." diyen Dellal, son 3 yılda yapılan anketlerin, Avustralyalıların ortalama yüzde 84'ünün çok kültürlüğe sahip çıkarak buna en güzel cevabı verdiğini gösterdiğini vurguladı.

- Türk toplumu pozitif entegrasyonu sağlayan örnek toplum

Avustralya'da yaşayan Türk göçmenlerin durumunu da değerlerinden Bülent Dellal, hem görevi gereği yaptığı çalışmalarda hem de üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmelerde, Türk toplumunun örnek gösterildiğini söyledi. Dellal, "Türkler, en güçlü ve pozitif entegrasyon görülen toplum. Avustralya'da her zaman örnek gösteriliyor." ifadesini kullandı.

Ailesinin 1948 yılında Kıbrıs'tan Avustralya'ya göç ettiğini, 1952 yılında Melbourne'da dünyaya geldiğini anlatan Bülent Dellal, güzel sanatlar fakültesi mezunu.

Çok dilli ve çok kültürlü yayınlarıyla bilinen, devlet destekli SBS televizyonunun yönetim kurulu üyesi de olan Dellal'ın, toplumsal çalışmalara yaptığı katkıdan ötürü hizmet madalyası bulunuyor. Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull'un danışmanları arasında yer alan Dellal, ülkede başarısıyla anılan Türklerden biri.

- Avustralya ve göçmenler

Avustralya İstatistik Bürosunun verilerine göre 24 milyon 300 bin nüfuslu ülkede, yurt dışı doğumlu 6,7 milyon göçmen yaşıyor. Bu, Avustralya nüfusunun 28,2'sine, çocuk ve torunları da hesaba katılınca toplam rakam nüfusun yüzde 44'üne tekabül ediyor.

Avustralya'da yaşayan göçmenler arasında ilk sırada 5,1 milyon ile Birleşik Krallık asıllılar yer alırken, ikinci sırada 2,6 milyon ile Yeni Zelandalılar bulunuyor.

Ülkede Çin asıllıların sayısı 2 milyon. 2011 yılında yapılan son sayıma göre, Avustralya'da Türk asıllı 32 bin 845 kişi yaşıyor. Bu rakama KKTC ve Batı Trakya'dan gelenler ve Avustralya doğumlu Türkler eklendiğine Türk nüfusunun 200 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler