Avustralya'nın tartışmalı Nauru gözaltı merkezi

Avustralya'nın tartışmalı Nauru gözaltı merkezi

Avustralya Göç Bakanı Dutton, sığınmacıları yalancılıkla itham etti

ANKARA (AA) - Avustralya Göç Bakanı Peter Dutton, Nauru adasındaki gözaltı merkezinde kadın ve çocukların tacize uğradığı yönündeki haberler üzerine sığınmacıları, Avustralya'ya gelebilmek için yalan söylemekle itham etti.

Dutton, 2GB Radyosu'na yaptığı açıklamada, 2013- 2015 arasında çalışanlar tarafından tutulan iki binden fazla rapora dayandırılan haberler için "uydurma" ifadesini kullanarak, Nauru'daki sığınmacıların, Avustralya'ya güvenli geçiş için cinsel tacize uğradıkları yalanına başvurduklarını savundu.

Göç Bakanı, raporlarda bahsedilen olaylardan haberi olduğunu ifade ederek, bunları "düzmece cinsel taciz iddiaları" olarak değerlendirdi.

Avustralya İnsan Hakları Komisyonu üyesi Gillian Triggs ise ABC televizyonuna, sığınmacıları Nauru gözaltı merkezinde tutmanın, "yasa dışı, ahlaksız ve sürdürülemez bir uygulama" olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Avustralya yönetimindeki Manus ve Nauru gözaltı merkezlerinde tutulan mültecilerin derhal "insani koşulların" sağlandığı bir yere götürülmesi çağrısında bulunmuştu.

Nauru gözaltı merkezinde yaklaşık üç yıl tutulan İranlı Omid Masoumali, BMMYK görevlilerinin gözü önünde kendisini ateşe vererek intihar etmişti. Omid'in intiharından beş gün sonra da kampta kalan Somalili bir kadın, kendini yakmış ve ağır yaralanmıştı. Yaşanan olaylar, dikkatleri bir kez daha gözaltı merkezlerine çevirmişti.

Guardian gazetesinin raporlara dayandırdığı haberinde, Nauru'daki sığınmacı kızların okullarda diğer öğrenciler tarafından taciz edildiği, sigara ve esrar karşılığında cinsel ilişkiye zorlandığı, tacize uğrayanların kendilerine zarar vermeye çalıştığı bildirilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :