Avustralyalı Türkler, engellilere yardımlardan yeteri kadar faydalanamıyor

Avustralyalı Türkler, engellilere yardımlardan yeteri kadar faydalanamıyor

Sosyal Yardım Uzmanı Akkız Dursun:- "Engelli veya ailelerinde engelli bulunan Türkler, İngilizce bilmemeleri nedeniyle Ulusal Engellilik Sigorta Programı'ndan (NDIS) yararlanamıyor"- "AusCare' adını verdiğimiz ajansla, devlet desteğinin topluma ulaşması i

MELBOURNE (AA) - RECEP ŞAKAR - Avustralya'da engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak ve kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri için hazırlanan Ulusal Engellilik Sigorta Programı'ndan (NDIS) Türklerin yeteri kadar yararlanmadıkları belirlendi.

Sosyal Yardım Uzmanları Nurhan Yılmaz, Meryem Aslan ve Akkız Dursun, engelli veya ailelerinde engelli bulunan Türklerin İngilizce bilmemeleri nedeniyle NDIS programından yeteri kadar yararlanmadıklarını belirleyerek, "AusCare" adını verdikleri ajansla, devlet desteğinin topluma ulaşması için 2 yıldır çalışmalarda bulunuyor.

Yılmaz, Aslan ve Dursun, devletin sağladığı fonlarla ajans çalışmalarını yürüterek, yaklaşık 80 ailenin NDIS programından yararlanmasını sağladı.

Yaptıkları çalışmaları AA muhabirine anlatan Akkız Dursun, Federal Hükümet tarafından uygulamaya konulan NDIS programından 7 - 65 yaşında kalıcı engeli bulunan Avustralya vatandaşı herkesin yararlanabileceğini söyledi.

- "Araştırmadıkları için eminim daha yüzde 40'ı bile bu hizmete ulaşamadı"

Avustralyalı Türklerin hakları olan bu programdan yeteri kadar yararlanamadığına işaret eden Dursun, "Çoğu çekiniyor, korkuyor, hakkı var mı yok mu onu da bilmiyor. Araştırmadıkları için eminim daha yüzde 40'ı bile bu hizmete ulaşamadı." ifadelerini kullandı.

Dursun, engellilere yönelik çok kapsamlı yardım programı olan NDIS'ten Türklerin "dil engeli" nedeniyle uzak kaldığının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun en büyük sebeplerinden birisi dil problemi olması. Biz bunun üzerine gidip onu aşmalarını sağlamaya çalışıyoruz, onun için buradayız. Dil konusunda sıkıştıklarında bizi arayabilirler, biz onlara her konuda yardım edebiliyoruz. Buraya gelmek zorunda değiller, bizi aradıkları zaman onların evlerine de gidiyoruz. Servisleri istedikleri şekilde evlerinde de yapabiliyoruz."

- "Ailece hiç lokantaya gidip yemek yiyememiş ailelerimiz var"

Devletin sağladığı yardımları, ajans olarak NDIS programına kabul edilenlerin ihtiyaçlarına göre programladıklarını anlatan Dursun, "Engelliler bu fonları, temizliğe de bahçe işlerine de, kendisinin gezdirilmesine, doktor randevusuna da kullanabiliyor. Engellinin beklentisi neyse, biz onlara onu sunuyoruz." diye konuştu.

Program kapsamında verilen bakım hizmetlerinin sadece engelliler için değil onların aileleri içinde rahatlatıcı olduğunu vurgulayan Dursun, "Bazı ailelerimiz var, evden dışarı çıkmadıkları için ailece hiç lokantaya gidip yemek yiyememiş ama şu anda o fırsatı yakaladılar. Çocuklarıyla başka birisi ilgilenirken, onlar ailece eğlence yapabiliyor, programa katılabiliyor, düğüne gidebiliyor." ifadelerini kullandı.

- "NDIS'ten sonra tekerlekli sandalye almak çok hızlandı"

Yakup Başoğlu, NDIS programına başvurmadan önce 22 yıldır engelli olan iki oğluna devlet desteğinin oldukça sınırlı olduğunu ve neredeyse tüm ihtiyaçlarını kendilerinin karşıladığını dile getirdi.

"İlk defa Avustralya tarihinde engelli kişilere ve ailelerine bu hükümet tam manasıyla yardım etme gayretinde diyebilirim." ifadesini kullanan Başoğlu, şunları söyledi:

"Onları gözardı etmiyor ve onların ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyor. Devletin bize eskiden yaptığı yardımlardan bir tanesi, bez parasıydı ve yılda 500 dolar veriyordu. Ama benim yıllık bez masrafım 5 bin doları geçiyordu, şimdi hepsini NDIS anında karşılıyor. Daha önce tekerlekli sandalye almak bile bir yıldan uzun sürüyordu ancak NDIS'ten sonra bu işlem çok hızlandı. Çok uzun bir hikayeydi şimdi öyle değil. NDIS'e çocukların her yıl ihtiyaçlarını tazelerken söylüyoruz, 'şu ihtiyacımız var' diye. Ona göre fon ayarlıyorlar, sıkıntı olmadan rahat şekilde işliyor."

- "Uzman bakıcı, çocuğuma bakarken ben de kendime vakit ayırabiliyorum"

Başoğlu, Türlerin yolladığı profesyonel bakıcı gelene kadar çocuklarının incinebileceği korkusu yaşadığına ancak gelen kişinin tecrübesi karşında rahatladığına dikkati çekerek, "Her gün çocuğumu ruhen rahatlasın diye dışarı götüremiyorum ama o her gün götürüp gezdiriyor. Bu sırada da artık ben kendime vakit ayırabiliyorum, en azından eşimle dostumla rahat görüşme fırsatım oluyor ve ben de ruhen gerçekten rahatlıyorum."

Avustralya İstatistik Bürosunun verilerine göre, 25 milyon 540 bin nüfuslu Avustralya'da 4,4 milyon engelli bulunuyor.

Avustralyalı Türkler, engellilere yardımlardan yeteri kadar faydalanamıyor

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :