Avustralya Ticaret Bakanı Ciobo İngiltere'de

Avustralya Ticaret Bakanı Ciobo İngiltere'de

Avustralya Ticaret Bakanı Ciobo, başkent Londra'da İngiliz mevkidaşı Fox ile görüştü- Ciobo-Fox ortak açıklamasından:- "Birleşik Krallık'ın AB'den çıkış müzakerelerini resmen tamamladığı zaman, çalışma grubunun, Avustralya-Birleşik Krallık Serbest Ticaret

LONDRA (AA) - Avustralya Ticaret, Turizm ve Yatırım Bakanı Steven Ciobo, İngiltere'yi ziyareti kapsamında başkent Londra'da, İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox ile bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada, ikilinin görüşmede, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma kararı (Brexit) ile Avustralya-Birleşik Krallık arasındaki serbest ticaret fırsatlarına odaklandığı bildirildi.

İki ülke arasında yeni bir ticaret anlaşması sağlanması için "ticaret çalışma grubu" oluşturulduğunun belirtildiği açıklamada, "Birleşik Krallık'ın AB'den çıkış müzakerelerini resmen tamamladığı zaman, çalışma grubunun, Avustralya-Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması'na (FTA) hızlı geçiş yapıldığından emin olunduğu bir ajandayı ilerletmesini istiyoruz." denildi.

Açıklamada, iki bakan da, FTA'nın yeni ticaret ve yatırım fırsatları oluşturmasını istediklerini belirterek, "Hareket gücümüzü devam ettirmek amacıyla, çalışma grubunun ilerlemesini gözden geçirmek üzere yılda 2 defa bir araya gelme kararı aldık. Bu çerçevede, ilk toplantımız 2017 başında Avustralya'da yapılacak. Bu girişim, küresel ticaretin serbestleştirilmesi ve reformun desteklenmesi için hem Birleşik Krallık hem de Avustralya'nın liderlik rolünü almaya yönelik güçlü siyasi bağlılığını yansıtıyor." ifadelerini kullandı.


- "Ön müzakereler yapabiliriz"


İngiltere temaslarına ilişkin ada basınına açıklamalarda bulunan Avustralyalı bakan Ciobo, "Birleşik Krallık ile doğru zamanda anlaşma yapmak istiyoruz. Birçok bakımdan bu anlaşmanın zamanı Birleşik Krallık tarafından belirlenecek. AB ile yapılacak müzakereler, bu müzakerelerin dengesi, uzunluğu halen belirsiz." dedi.

AB'den resmen çıkmadan önce Birleşik Krallık'In herhangi bir anlaşmayı müzakere etmesi ya da imza atmasının mümkün olmadığını söyleyen Ciobo, "Kesinlikle ön müzakereler yapabiliriz. Bu hafta burada olmamın sebebinin bir parçası da bu. Brexit'in ardından Birleşik Krallık-Avustralya ticaret anlaşmasının nasıl olacağına yönelik ön görüşmelerde bulunmak. Bazı görüşmeler, hedeflerimiz ve arzularımızın ne olduğu yönünde." diye konuştu.


- Brexit'ten faydalanma hedefi


Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, geçen Temmuz ayında yaptığı açıklamada, ortak çıkar sağlayacak bir ortaklık kapsamında Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılık kararından faydalanmak istediğini dile getirmişti.

Birleşik Krallık-Avustralya çalışma grubunun yapacağı serbest ticaret müzakerelerinin hızına bağlı olarak, iki ülke arasındaki yeni bir anlaşmanın 2019 yılından önce imzalanması öngörülmüyor.

İngiliz hükümeti, ülkenin AB'den çıkma sürecini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin önümüzdeki yıla kadar devreye alınmayacağını bildiriyor.

Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si AB'den çıkış yönünde oy kullanmıştı.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :