"Avrupa'nın kendi sorunları ve korkuları var"

"Avrupa'nın kendi sorunları ve korkuları var"

Bulgaristan Başbakanı Borisov:- "Batı Balkan ülkelerinin tamamının arasında bazı meseleler var ve bunları siyasilerin çözmesi gerek. Bu noktada Avrupa'nın yardımını bekleyemezsiniz. Avrupa'nın da kendi sorunları ve korkuları var"

SARAYBOSNA (AA) - Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Batı Balkan ülkelerinin tamamının arasında bazı meseleler olduğunu ve bunları siyasilerin çözmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu noktada Avrupa'nın yardımını bekleyemezsiniz. Avrupa'nın da kendi sorunları ve korkuları var." dedi.

Borisov, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki resmi temasları kapsamında Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Batı Balkanlar'ın kaderinin bu ülkelerdeki siyasi elitin elinde olduğunu belirten Borisov, "Batı Balkanlar'ın kaderini elimizde tutuyor olmamız güzel. Bir yanda Brexit varken diğer yanda da Batı Balkanlar'ın doğal kaynakları ve inanılmaz imkanları var. Geçmiş geride bırakıp, ileriye bakmak lazım." diye konuştu.

Geçmişe her geri dönüşün gelecek perspektifine zarar verdiğine dikkati çeken Borisov, "Mevcut sorunların varlığını kabul edip, bunları AB'ye girdiğimizde bir şekilde çözeceğimizi söyleyemeyiz. Bunları bugün çözmek zorundayız. Batı Balkanlar Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya ya da Arnavutluk ve Bosna Hersek olmadan olmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Borisov, bölge ülkelerinin tamamının arasında bazı meseleler olduğuna işaret ederek, "Bunu, siyasilerin çözmesi gerek. Bu noktada Avrupa'nın yardımını bekleyemezsiniz. Avrupa'nın da kendi sorunları ve korkuları var. Balkanlar olarak hazır, akıllı ve anlayışlı olduğumuzu göstermeliyiz. Farklı dinlere sahip olmamız bizim bir artımız." diye konuştu.

- "Bulgaristan Bosna Hersek'i her zaman destekledi"

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zvizdic de Bulgaristan'ın 1 Ocak'tan itibaren AB Dönem Başkanlığını devralacağını anımsatarak, başta AB entegrasyonu olmak üzere Bulgaristan'ın Bosna Hersek'i her zaman desteklediğini söyledi.

İki ülke arasında ekonomik iş birliğinin daha hacimli ve kapsamlı olabileceğini vurgulayan Zvizdic, üst düzey ziyaretleri sıklaştıracaklarını ve çeşitli forumlarla iş birliğini geliştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Zvizdic, Bosna Hersek'i diğer bölge ülkelerine bağlayacak altyapı ve yol projelerine odaklanacaklarını belirterek, Bosna Hersek-Makedonya-Bulgaristan hattında uçak seferleri başlatma olanağını da değerlendirdiklerini söyledi.

Yöneltilen bir soru üzerine "Bosna Hersek'te radikalizm" iddialarını yanıtlayan Zvizdic, "Radikalizmin hiçbir şekline izin verilmedi, verilmeyecek. Bosna Hersek'in hiçbir yerinde böyle kamplar ya da üsler yok. Bu, istihbarat kurumlarımızın resmi raporudur." dedi.

Zvizdic, son iki yılda hiçbir Bosna Hersek vatandaşının Suriye'deki örgütlere katılmak üzere bu ülkeye gitmediğine dikkati çekerek, "Suriye'den dönen 46 kişi ise yetkili devlet organlarının kontrolü altında. Radikalizm ya da terörizmle alakalı kamp ve üsler yoktur, olmayacaktır. Bunlar sadece yalan bilgidir." şeklinde konuştu.

Borisov ayrıca Saraybosna'daki EUFOR üssünü de ziyaret ederek, burada görev yapan Bulgar askerlerle bir araya geldi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :