Avrupa'daki silahlanma yarışı

Avrupa'daki silahlanma yarışı

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel:- "Alman hükümeti, Avrupa'daki bu yeni silahlanma yarışından tedirgin"

MOSKOVA (AA) - Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ülkesinin Avrupa'daki yeni silahlanma yarışından tedirgin olduğunu bildirdi.

Gabriel, temaslarda bulunmak için geldiği Rusya'da mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştü.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Gabriel, Rusya'nın Baltık ülkeleri sınırına silah yığınağı yaptığını, NATO'nun aynı şekilde Baltık ülkeleri ve Polonya'daki askeri varlığını artırdığını, ABD'nin de askeri bütçesini büyüttüğünü söyledi.

Sorunun kritik düzeye ulaştığını ifade eden Gabriel, "Almanya hükümeti, Avrupa'daki bu yeni silahlanma yarışından tedirgin." dedi.

Suriye krizinin çözümü için Astana'da yapılan görüşmelerin verimli geçtiğini, bu eğilimin korunması gerektiğini dile getiren Gabriel, Cenevre'deki müzakerelerde kaydedilen ilerlemeler için Rusya, İran ve Türkiye'ye teşekkür etti.

Ukrayna krizine de değinen Gabriel, Donbass'taki Rus yanlısı ayrılıkçıların, siyasi çözümün başlaması için anlaşmaların ateşkes, ağır silahların çekilmesi, insani yardım ulaştırılması, esir değişimi gibi en asgari ilkelerine bile uymadığını bildirdi.

Gabriel, Minsk anlaşmasının uygulanması için ABD'nin sadece izleyici olarak kalmamasını ve bütün olanaklarını kullanmasını istediklerini belirtti.

Lavrov da Astana'daki Suriye görüşmelerinin verimli olduğunu söyleyerek, Astana ve Cenevre süreçlerinin koordinesinin ateşkesin sağlanması ve siyasi çözümün elde edilmesine katkı sağlayacağını vurguladı.

ABD'nin Ukrayna krizinin çözüm sürecinde daha aktif rol alması konusunda Alman mevkidaşı ile aynı görüşte olduğunu ifade eden Lavrov, ABD'nin daha fazla çaba sarf etmesinin Minsk anlaşmasının uygulanmasına katkı sağlayacağını savundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :