"Avrupa'da Türkiye'ye yönelik bilgi kirliliği var"

"Avrupa'da Türkiye'ye yönelik bilgi kirliliği var"

Avrupa Konseyi'nin talebi doğrultusunda Türkiye'nin güneydoğusunda yaşanan olayları Avrupalı milletvekilleriyle görüşen AKPM Türk Delegasyonu PKK'ya yönelik operasyonları muhataplarına anlattı- AK Parti Adana Milletvekili ve AKPM Türk Delegasyonu Başkanı

PARİS (AA) - BİLAL MÜFTÜOĞLU - Avrupa Konseyi'nin Türkiye'nin güneydoğusunda son aylarda yaşanan olaylarla ilgili toplantı talep etmesi sonucu Avrupalı milletvekilleriyle görüşen AK Parti Adana Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türk Delegasyonu Başkanı Talip Küçükcan, terör örgütü PKK'ya karşı yapılan operasyonların batıda yanlış aktarıldığını dile getirerek, "Avrupa'da Türkiye'ye yönelik bilgi kirliliği var" dedi.

Avrupa Konseyi'nin "izleme sonrası diyalog süreci" çerçevesinde güneydoğudaki durumu görüşme talebi üzerine Konsey'in Paris'teki binasında Avrupalı milletvekillere PKK'ya karşı operasyonları Türkiye'nin gözünden anlatan Küçükcan ve bu görüşme kapsamında özel sunum yapması için davet edilen İçişleri Bakanı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Tekinarslan AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

- "Terör örgütüyle mücadelemizin gerekçelerini anlattık"

PKK'nın geçtiğimiz haziran ayında 2013'te ilan ettiği ateşkesi bitirmesi sonucu düzenlenen operasyonların nicelik ve nitelikleriyle ilgili AKPM milletvekillerine bilgi verildiğini belirten Tekinarslan, "Terör örgütüyle mücadelemizin gerekçelerini ve mücadele yaklaşımlarımızı anlattık. Bu kapsamda çözüm sürecinin PKK tarafından nasıl istismar edildiğini, terörist temini ve silah teslimatının hangi seviyeye çıktığını, örgütün barışa değil kanlı bir savaşa şartlanmış olduğunu aktardık" ifadelerini kullandı.

Tekinarslan, sunum kapsamında özellikle Avrupa basınında yer almayan PKK'nın şehirlerde hendek kazması ve sivil halkı "canlı kalkan" olarak kullanmak için yerleşim alanlarını terk etmelerine izin vermemesi gibi ayrıntıların öne çıkarıldığını dile getirdi.

Tekinarslan aynı zamanda, Cizre'de meydana gelen bir olayla ilgili de AKPM milletvekillerinden kendi ülke medyalarında gördükleri haberlerin ötesinde, ilçedeki bir evin bodrum katında gerçekleştirilen operasyonda bazı kişilerin üç gün boyunca teslim olmalarının istendiği, gönderilen sağlık personeline ve ambulanslara saldırı düzenlediklerinin ve bu kişilerin sivil vatandaş olmadığının aktarıldığını söyledi.

Yapılan sunumda Türkiye'nin kararlılığına atıfta bulunduğunu anlatan Tekinarslan, "Türkiye'nin, vatandaşlarının güvenliğini ve huzurunu sağlamayı amaçlayan mücadelesinin, terör örgütü silahlarını tamamen bırakıp saldırılara son verene kadar devam ettirileceği vurgulandı" diye konuştu.

- "PKK'nın terör örgütü olmadığını söyleyenler bile oldu"

Küçükcan ise yaptığı açıklamada, Avrupalı milletvekillerinin Türkiye'de yaşanan olaylarla ilgili şimdiye kadar Türk hükümetinin haricinde birçok kaynaktan bilgi topladığını belirterek, milletvekillerinin özellikle kendi yerel basınlarından, çoğunlukla Türkiye aleyhine kaleme alınan haberlere dayanarak olaylara yaklaştıklarını kaydetti.

Bazı AKPM milletvekillerinin toplantı esnasında doğrudan yerel medyalarının haberlerine atıfta bulunarak Türkiye'yi eleştiren söylemler kullandığına değinen Küçükcan, "Türkiye'nin, 'PYD ile olan mücadelesini daha fazla önemsediğini, DAEŞ'le mücadeleyi ikinci plana attığını' iddia edenler oldu, hatta PKK'nın terör örgütü olmadığını söyleyenler bile oldu" diye konuştu. Küçükcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk delegasyonu ise bir taraftan güneydoğuda terörle mücadele sürerken sivillerin haklarının korunmasının önemli olduğunu ifade etti diğer taraftan bu mücadelenin sadece tek taraflı görülmemesi gerektiğini, mutlaka PKK'nın yaptıklarının gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi. Ama şimdiye kadar ne HDP ne de Avrupa Konseyi bu konuda bize bir şey söylemedi."

DAEŞ ile mücadele edildiği gibi PKK'yla da hep beraber mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen Küçükcan, "Terör, küresel bir sorun. Bugün, Türkiye'yi tehdit ediyor, yarın başkalarını tehdit etmeyecek anlamına gelmez. Nasıl DAEŞ Suriye'de çıkıp Paris'te bombayı patlatıyorsa, PKK da Türkiye'de çıkıp yarın bir gün Berlin'de, Londra'da birtakım eylemlere gidebilir. O kadar geç olmadan bununla ilgili Konsey üyesi ülkeler olarak girişimlerimiz olmalı" dedi.

- "Yaşananları tek tek Avrupalı milletvekillerine anlatmamız gerekiyor"

Türkiye'ye yönelik bilgi kirliliğini azaltmak için en iyi yöntemin bu tür birebir toplantılar olduğunu ifade eden Küçükcan, "Bu daha başlangıç. Türkiye'nin tezini anlatmak için, ülkemizde yaşananları tek tek Avrupalı milletvekillerine anlatmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Avrupalı milletvekilleriyle durum değerlendirme toplantılarının daha düzenli ve sistematik hale geleceğini aktaran Küçükcan, ilerleyen dönemlerde bazı üyelerin Türkiye'ye davet edilmesi, ilgili kurum, düşünce kuruluşu ve üniversitelerle görüştürülerek "mümkün olduğunca farklı perspektiflerden bilgilendirilmesinin" söz konusu olduğunu söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun AKPM'nin Fransa'nın Strazburg kentinde nisan ayında düzenlenecek oturumuna katılmasının beklendiğini belirten Küçükcan, bu vesileyle Türkiye'nin üst düzey bilgilendirme sağlayacağını ve bunun yaşanan "dezenformasyonun" dengelenmesi adına önemli bir adım olacağını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :