Avrupa'da kayıp sığınmacı ve göçmen çocukların izi sürülecek

Avrupa'da kayıp sığınmacı ve göçmen çocukların izi sürülecek

AKPM Göç Komisyonu Raportörlüğü görevine getirilen AK Parti İstanbul Milletvekili Yaşar:- "Binlerce çocuğun hayatının söz konusu olduğu bu karanlık olayı aydınlığa kavuşturmak, inşallah bize nasip olacak"- "Dünyada en çok mülteciye kapılarını açan, aynı z

PARİS (AA) - ÖMER AYDIN - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Göç Komisyonu raportörlüğüne atanan AK Parti İstanbul Milletvekili Serap Yaşar, Avrupa'da kaybolan sığınmacı ve göçmen çocukların izini sürecek.

Yaşar, AKPM’nin Göç, Sığınmacılar ve Yerlerinden Edilmiş Kişiler Komisyonunun dün Paris’te düzenlenen toplantısında yapılan oylamasıyla, "Avrupa’da kayıp sığınmacı ve göçmen çocuklar” konulu raporu hazırlamakla görevlendirildi.

Komisyon toplantısının ardından AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Yaşar, daha önce bu konuyla ilgili karar tasarısı hazırladığını anımsattı.

Yaşar, "Buraya gelmeden önce de Avrupa’da kayıp mülteci çocukların araştırılacağı bu raporun raportörü olmak için adaylığımı duyurmuştum. Son dakika hamlesiyle komisyonun İtalyan üyesi de raportörlük için aday olduğunu açıkladı. Yapılan oylamada, bir oy farkla bu konuyu araştırmak ve raporlaştırmak görevi bize verildi.” dedi.

Toplantıda konu hakkında raporu hazırlamak için ısrarcı olduğunun altını çizen Yaşar, “Dünyada en çok mülteciye kapılarını açan, aynı zamanda en çok çocuk mülteciyi barındıran bir ülkenin temsilcisi olarak bu raporu hazırlamaya en uygun üye olduğumu söyledim." ifadelerini kullandı.

Son dönemde göç ve sığınmacılar konularının Batı kamuoyunda yeteri kadar yer almadığına dikkat çeken Yaşar, sığınmacı ve özellikle de çocuk sığınmacıların Avrupa ülkelerinde diğer bölgelere göre iki kat fazla güçlükle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Yaşar, Avrupa ülkelerinin sığınmacı ve göçmenlere kapılarını açmaya yanaşmadığını, çok sayıda ülkenin sınırlarına tel örgüler çekerek çocuk ve kadınları geri çevirdiğini hatırlatarak, “Aynı zamanda bu ülkelerde sığınmacı ve göçmenlere karşı düşmanca bir yaklaşım söz konusu. Göçmenler, aşırı sağ örgütler ve bu örgütlere yakın kişilerce saldırıya uğruyor." diye konuştu.

Kayıp ve sahipsiz çocuklar hakkında hazırlanacak raporun oluşturulması sürecinde Avrupa'da çok sayıda ülkeye ziyaretler gerçekleştireceğini belirten Yaşar, iki yıl sürecek hazırlık aşamasında saha çalışmaları, STK ziyaretleri, resmi kuruluşlarla görüşmeler yaptıktan sonra durum tespiti yapılarak önerilerin sunulacağını bildirdi.

Türkiye’nin dünyada en çok sığınmacıya kapılarını açan ülke olarak bu konuda söz söylemeye hakkı olduğunu vurgulayan Yaşar, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Manisa'da yaptığı çağrı çok önemli. Cumhurbaşkanımız, Avrupa ülkelerinin sığınmacı ve göçmen çocuklara karşı izlediği tutumunu eleştirmişti. Refah ve bolluk içinde yaşayan Avrupa ülkeleri, göçmen ve mültecilere kayıtsız kalamaz. Dünyanın belirli bölgelerinde süren krizler sonrası başlayan göç hareketlerinde, Avrupa ülkeleri de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.”

Raporun hazırlanmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilham kaynağı olduğunu söyleyen Yaşar, “Binlerce çocuğun hayatının söz konusu olduğu bu karanlık olayı aydınlığa kavuşturmak, inşallah bize nasip olacak.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen ay Manisa’da yaptığı konuşmada, Avrupa ülkelerinin sığınmacı ve göçmen çocuklara karşı izlediği tutumunu eleştirmişti.

Avrupa ülkelerini önce kendi ayıplarıyla yüzleşmeye davet eden Erdoğan, "Ey Avrupa, sen PKK'ya, PYD'ye, FETÖ'ye, DEAŞ'a destek vermeyi bırak da önce kendilerine daha güvenli bir gelecek kurma hayaliyle Avrupa'ya geldikten sonra kaybolan on binlerce mülteci çocuğun hesabını ver. Bakınız sadece Almanya'da 1 Temmuz 2016 tarihine kadar, üstelik de bu ülkenin polis teşkilatının tespit ettiği kadarıyla, tam 8 bin 991 mülteci çocuk kaybolmuştur. Hale bak. Çoğunluğu Suriyeli, Afganistanlı ve Afrikalı olan bu çocukların akıbeti bilinmemekle birlikte, çoğunun suç şebekelerinin kurbanı oldukları tahmin ediliyor. Sınırları içindeki çocukların güvenliğini sağlayamayan Avrupa ülkeleri, maşallah teröristleri ve onların destekçilerini koruma konusunda çok maharetliler.” ifadelerini kullanmıştı.

Avrupa’daki sahipsiz sığınmacı ve göçmen çocukların sayısının 150 binden fazla olduğu tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler haziranda ayında, sadece bu yıl gelenlerin sayısının 15 bin 200 olduğunu açıklamıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :