Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi

Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi

Artvin Belediye Başkanı ve YBYK Türk Heyeti üyesi Kocatepe:- "Avrupa Konseyi, çifte standartlı uygulamalarının karşılığını ekonomik darboğaz olarak görmeye başlamış. Bu tutumuna devam etmesi durumunda her geçen gün durum daha da kötüye gidecek"- "Konsey b

STRAZBURG (AA) - ÖMER AYDIN - Artvin Belediye Başkanı ve Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (YBYK) Türk Heyeti üyesi Mehmet Kocatepe, Avrupa Konseyi’nin çifte standartlı uygulamaları nedeniyle ekonomik darboğazda olduğunu söyledi.

Kocatepe, AA muhabirine Fransa’nın Strazburg kentinde dün sona eren YBYK 34. Genel Kurulu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bazı Avrupa ülkelerinin gerçek sorunları görmemek ve göstermemek için suni gündemler öne sürdüklerini ve gerçeklerden kaçtıklarını belirten Kocatepe, Türkiye’nin, kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nde belirli bir grup tarafından sürekli gündeme getirilerek hedefe konulduğunu ifade etti.

Kocatepe, “Avrupa Konseyi, çifte standartlı uygulamalarının karşılığını ekonomik darboğaz olarak görmeye başlamış. Bu tutumuna devam etmesi durumunda her geçen gün durum daha da kötüye gidecek.” dedi.

Türkiye’nin 2015’te Konsey'e en fazla katkı sağlayan ülkeler (Grand Payeur) arasına girdiğini hatırlatan Kocatepe, “Fakat Konsey, bizim verdiğimiz paralarla terör örgütlerinin temsilcilerine davetiyeler yolluyor, FETÖ’den yargılanan birine insan hakları ödülü veriyor. Bu kabul edilemez. Bu tür haksız ve etik olmayan tavırlar nedeniyle biz yıllık ödediğimiz katkının 20 milyona yakın bir kısmını kesmeye karar verdik. Bu kararımızda ne kadar haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıktı.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Kırım’ı işgali sonrası AKPM’de oy hakkının elinden alınmasına tepki olarak aldığı, ödemeyi durdurma kararının da Avrupa Konseyinin işleyişine büyük etkisi olduğunu belirten Kocatepe, “Rusya aleni olarak suçlanıyor hatta yaptırım düşünülüyor. Türkiye'ye gelince daha temkinli ve yapıcı ifadelerle adeta ricada bulunuyorlar. Hatta EPP (Hristiyan Demokratlar) Grubu Başkanı, ilk günkü konuşmasında dağılma riskinden bahsetti. Ödeneksizlik yüzünden çok sayıda toplantıyı iptal ettiklerini, birçok denetim ziyaretini yerine getiremediklerini, önemli sayıda personelin işine son verdiklerini ve böyle devam ederse çok daha zor günlerin Konsey'i beklediğini söyledi.” dedi.

Teröre destek verme suçlaması ile Türkiye'de hakkında tutuklama kararı verilen ve Almanya'ya kaçan eski Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret’e davet çıkarılıp Konsey’de 15 dakika konuşma yaptırılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Kocatepe, “Almanya’da veya Fransa’da terörle ilişkili birini buraya davet edip konuşturabilir misiniz? Bu kişi üstelik YBYK üyesi veya temsilcisi bile değil. Ne hakla ve ne amaçla konuşturuldu? Burada bir düşmanca tavır ve siyasi bir amaç söz konusu.” şeklinde konuştu.

Yılda iki kez toplanan YBYK Genel Kurulu çalışmaları çerçevesinde “refakatsiz göç eden çocuklar” ile ilgili bir raporun kabul edildiği bilgisini veren Kocatepe, bu raporda çok az sayıda göçmen alan bazı ülkelerin övüldüğünü, göçmen çocukların ısınmak için 24 saat açık çamaşırhanelerde sabahladığı görüntüleri medyaya yansıyan Fransa adına konuşan kişinin de övgü ve alkış aldığını kaydetti.

Kocatepe, “Dünyanın en büyük mülteci nüfusuna kapılarını açan Türkiye'nin yüz binlerce mülteci çocuğa örnek hizmet ve çalışma yapmasına; eğitimden sanata, kültüre, spora Avrupa'nın örnek alabileceği birçok uygulaması olmasına rağmen, raporda Türkiye'nin bu çalışmalarına yer verilmemesinin büyük haksızlık olduğunu söyledik.” dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :