Avrupa Rohingya Konseyi'nden Su Çi'ye hukukun üstünlüğü çağrısı

Avrupa Rohingya Konseyi'nden Su Çi'ye hukukun üstünlüğü çağrısı

Avrupa Rohingya Konseyi, Su Çi'den demokratik ilkeleri uygulaması ve hukukun üstünlüğünü sağlamasını istedi

ANKARA (AA) - Avrupa Rohingya Konseyi'nin, Myanmar Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Su Çi'ye demokratik ilkeleri uygulaması ve hukukun üstünlüğünü sağlaması çağrısında bulunduğu bildirildi.

Avrupa Rohingya Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Avrupa Rohingya Konseyi ve Rohingya toplumunun Su Çi'nin yönettiği hükümetin kendinden önceki Thein Sein hükümetinin izini takiben sözde Ulusal Denetleme Kartı'nı (NVC) düzenleyerek Arakanlı Müslümanları (Rohingya) yasa dışı göçmen olarak tanımlamasından derin üzüntü duymaktadır ve hayrete düşmüştür." ifadeleri kullanıldı.

Söz konusu NVC projesiyle Arakan toplumunun önceki hükümet tarafından bir soykırım aracı olarak addedildiği hatırlatılan açıklamada, Aung San Su Çi tarafından yönetilen şu anki hükümetin son zamanlarda Arakan eyaletindeki bazı kentlerde bu projeyi yeniden başlattığı anımsatıldı.

Açıklamada, "Arakanlı Müslümanlar (Rohingya) çok az bir kısmının dayanılmaz acılarının dineceğini umut ederek bu kartı alsalar da çoğunluğu bu projeyi uygulamak için herhangi bir neden olmadığını söyleyerek söz konusu projeye katılmayı reddetti." ifadelerine yer verilerek, ülkedeki yetkililer ve bazı medya kuruluşlarının, Arakanlı Müslümanların (Rohingya) bu soykırım vari projeyi reddetmesini "Hükümet yapabileceği her şeyi yapıyor ve Rohingyalılar sorumlu tutuluyor." diye resmetmesi eleştirildi.

Aslında NVC'nin, adından da anlaşılacağı gibi bu projenin ülkenin vatandaşı olarak hiç tanınmamış olanları tanımlamak için yapıldığını ancak Arakanlı Müslümanların (Rohingya) resmi olarak Myanmar vatandaşı olarak tanımlandığı belirtilerek, bu yüzden Arakanlı Müslümanların (Rohingya) denetlenmeye ihtiyacı olmadığı kaydedildi.

Konsey, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

"İnanıyoruz ki NVC düzenlemesi ne demokratik ilkelerle ne de ülke için hukukun üstünlüğü ile uyumludur. Söz konusu proje Arakan eyaletinde daha önce var olan topluluklara yönelik barış için bir çözüm olamaz. Tam tersine Arakanlı Müslümanlara, (Rohingya) ülkeye aidiyet duygusu vermek için etnik ve vatandaşlık haklarını yeniden iade etmek, bir arada var olmak için barış sağlanması, genel olarak ülkenin kalkınması ve özel olarak da Arakan eyaleti için en umut verici çözüm olur. Buna ilaveten şu anki hükümete Arakan'a etnik ve vatandaşlık haklarını sağlarken bir an önce hareket özgürlüğünü, sağlık bakım hizmetlerine erişimi, eğitim ve geçim kaynaklarını da temin etmeleri çağrısında bulunuyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :