Avrupa Rohingya Konseyi'nden AB'ye çağrı

Avrupa Rohingya Konseyi'nden AB'ye çağrı

Konsey, AB'den, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti soruşturan BM'ye destek vermesini istedi

ANKARA (AA) - Avrupa Rohingya Konseyi (ERC), Myanmar yönetiminin Arakanlı Müslümanlara (Rohingya) karşı işlediği suçlara dair Birleşmiş Milletler'in (BM) soruşturmasına Avrupa Birliği'nin (AB) destek vermesini istedi.

Konsey'den AA'ya yapılan açıklamada, Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddetinin uluslararası düzeyde soruşturulmasına yönelik BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin'in talebini AB'nin desteklemeyeceği yönündeki haberlere dikkat çekilerek, AB'nin tutumunun endişe verici olduğu bildirildi.

AB'nin, "ordu tarafından, ordunun işlemekte olduğu suçların soruşturulması için kurulan Soruşturma Komisyonu'nu desteklemesinin şoke edici olduğu" kaydedilen açıklamada, "AB'nin bu sorumsuz tutumunun Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara zulmetmesine yeşil ışık yakacağı" vurgulandı.

Açıklamada, BM İnsan Hakları Konseyinin, İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde 8 Mart'ta başlayan 34. oturumunda, Myanmar'ın Arakan eyaletindeki Rohingyalılara yönelik insan hakkı ihlallerinin insanlığa karşı işlenmiş suçlara eşdeğer olduğunu belirten ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin konuyla ilgilenmesini talep eden Hüseyin'in, son zamanlardaki zulmün bulgularıyla ilgili Uluslararası Soruşturma Komisyonu kurulması çağrısı yaptığı hatırlatıldı.

Açıklamada, bu çağrının, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile BM İnsan Hakları Özel Raportörü Yanghee Lee'nin, Bangladeş'in başkenti Dakka ile Cox's Bazar kasabasındaki Leda sığınmacı kampına ziyaretinden edindiği birçok kanıta dayandığı belirtildi.

Myanmar hükümeti tarafından daha önce kurulan Soruşturma komisyonlarının hiçbir zaman tarafsız, güvenilir ve şeffaf olmadığı vurgulanan açıklamada, Arakanlı Müslümanlara yönelik insan hakkı ihlalleri iddialarının Myanmar yönetimi tarafından reddedildiği aktarıldı.

Açıklamada, Myanmar ordusunun kurduğu Soruşturma Komisyonu'nun gerçek ve şeffaf bir soruşturma yapacağına Arakanlı Müslümanların ve uluslararası toplumun ikna olmadığı kaydedildi.

- "Yalnızca BM'nin uluslararası soruşturması suçları gün yüzüne çıkartır"

Myanmar hükümetinin, uluslararası medyanın Arakan eyaletinde şiddetten etkilenen yerlere girmesine izin vermediği ve BM ile cinayet, tecavüz ve gözaltılar konusunda uluslararası soruşturma için işbirliği yapmadığı anımsatılan açıklamada, bu durumun devam eden insani felaket konusunda AB'yi alarma geçirmesi gerektiği belirtildi.

Yalnızca BM'nin yöneteceği uluslararası bir soruşturmanın Arakanlı Müslümanlara yönelik suçları ve ihlalleri gün yüzüne çıkaracağı ifade edilen açıklamada, bunun, Myanmar hükümetinin Rohingyalılara yönelik kurumsallaşmış eziyetinin son bulması için ilk adım olabileceği bildirildi.

Açıklamada, AB'ye kararını değiştirmesi ve Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara yönelik suçları hakkında BM yönetimindeki uluslararası soruşturmayı desteklemesi çağrısı yapıldı.

BM'nin dünyada en fazla zulüm gören topluluklardan biri olarak gördüğü Arakanlı Müslümanların dramı, 2012'de yaşanan şiddet olaylarıyla uluslararası kamuoyunun gündemine gelmişti. Şiddet olaylarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, yüzbinlerce Müslüman bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Arakan'da 9 Ekim 2016'da da sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 13'ü güvenlik görevlisi 29 kişi ölmüştü. Saldırılarla ilgili 600 kişi gözaltına alınmış, saldırıların ardından Myanmar ordusu, bölgede güvenlik operasyonları başlatmıştı. Rohingya dayanışma grupları, operasyonların başlamasından bu yana yaklaşık 400 Arakanlı Müslümanın öldüğünü, çok sayıda kadının cinsel istismara uğradığını ve köylerin yakıldığını belirtmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :