Avrupa nükleer araştırmaların geleceğini tartışıyor

Avrupa nükleer araştırmaların geleceğini tartışıyor

Avrupa Komisyonu, yapılacak nükleer araştırmalara ışık tutmak amacıyla bir deklarasyon yayımlayacak- Türkiye'nin de içinde bulunduğu 32 ülke yetkililerinin katkısıyla hazırlanacak deklarasyon çerçeve önerecek, ancak yasal bağlayacılığı olmayacak

ANKARA (AA) - NURAN ERKUL - Nükleer enerji araştırmaları için 2014-2020 döneminde 430 milyon avroluk bütçe ayıran Avrupa Komisyonu, bu konudaki araştırmalarının geleceğine karar vermek üzere bir çalışma başlattı.

Avrupa Komisyonu Araştırma ve İnovasyon Bölümü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Komisyon uzmanları 13 Mayıs'ta Türkiye'nin de içinde bulunduğu 32 ülkenin yetkililerine nükleer enerji araştırmalarında nasıl ilerleyeceklerini bildirmeleri yönünde bir tartışma dosyası gönderdi.

Ülke ve Komisyon yetkilileri 24 Mayıs'ta teknik toplantı düzenledi ve görüşlerini paylaştı. Komisyon, gelecek birkaç hafta içerisinde ülke yetkililerinin bu konudaki tavsiye ve görüşlerini dikkate alarak "bağlayıcı olmayan" bir deklarasyon yayınlayacak.

Söz konusu dosyada yer alan bilgiye göre, Komisyon nükleer santral ve reaktörleri finanse etmiyor.

Ülkelerin nükleer enerjiyi, portföyleri içerisinde tutmaları kendi yetkileri dahilindeyken, Komisyon'un ülkelerin tercihlerini değiştirmek gibi bir çabası bulunmuyor.

Komisyon nükleer güvenlik konusunun tüm Avrupa'yı ilgilendirdiğini düşündüğü için mevcut santrallerin güvenli çalışması ve radyoaktif atıklarının düzgün bir şekilde yok edilmesi önem kazanıyor.

Bu mantıkla yola çıkılarak, Avrupa Stratejik Enerji Teknoloji Planı kapsamında öncelikli 10 araştırma alanı içerisinde güvenlik esasları dahilinde nükleer reaktör yapımı ve atık yönetimi de yer alıyor.

Komisyon'un nükleer araştırmalar üzerine son bir aydır yaptığı görüşmelerde nükleer enerjiyi portföylerinde tutmak isteyen ülkelerin bu alanlarda nasıl ilerleyeceği ve güvenlik konusunda atacağı adımlar üzerine görüş ortaya konulması amaçlandı.

Bu görüşmeler sonrasında ortaya çıkacak deklarasyona, oy birliğiyle karar verilecek. Yasal anlamda herhangi bir bağlayıcılığı olmayacak bu deklarasyonun, Komisyon'un ileriki yıllarda yapacağı nükleer enerji araştırmalarına ışık tutması hedefleniyor.

- Nükleer araştırmalara 430 milyon avro

Avrupa Birliği, oluşturduğu araştırma fonu kapsamında 2014-2020 yıllarında yapılacak çalışmalara 77 milyar avroluk bir bütçe ayırdı. Bu bütçenin 430 milyon avroluk kısmının nükleer enerji araştırmaları için harcanması planlanıyor.

Bu arada, Avrupa Komisyonu 2011'de Japonya'da meydana gelen Fukuşima kazasından sonra güvenlik gerekçesiyle nükleer enerjinin portföylerdeki ağırlığının asgariye indirilmesi için çalışmalar başlattı. Halihazırda elektrik üretiminin yüzde 30'unun nükleer enerjiden karşılandığı Avrupa'da, yenilenebilir enerjinin maksimum seviyede kullanılması temel hedef olarak benimseniyor.

Mevcut durumda 14 AB üyesi ülkede aktif nükleer santral bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :