Avrupa Konseyinin Sırbistan raporu

Avrupa Konseyinin Sırbistan raporu

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu, Sırbistan'ın sığınmacılar konusunda hukuki süreçten ayrılmaması gerektiğini belirtti

STRAZBURG (AA) - Avrupa Konseyi, Sırbistan'ı, mülteci hakları ve basın özgürlüğü konusunda uyardı.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, nisan ayında Sırbistan'a düzenlediği ziyaretin ardından hazırladığı raporu yayımlandı.

Raporda, 1990'larda savaş suçu işleyenlerin yargılanmasına ilişkin bölge devletleriyle yürütülen işbirliğinin gerilemesinden endişe duyulduğu belirtilerek, savaş suçlarının faillerine yaptırım uygulanması gerektiğine dikkat çekildi.

Savaş döneminde cinsel suç mağdurlarına tazminat verilmesine ilişkin kanunun yürürlüğe girmesinden duyulan memnuniyetin ifade edildiği raporda, yasanın tam manasıyla uygulanmasının önemine vurgu yapıldı.

Raporda, ırkçılık ve nefret suçlarına karşı protestoların da arttığına, Sırbistan'ın bu konuya ilişkin taleplere duyarlı olması gerektiğine işaret edildi.

Raporda, ülkede sığınmacılara yönelik tutumdan da "kısmen" memnuniyet duyulduğu ama olayın hukuki boyutunun da zayıflatılmaması gerektiği ifade edildi.

Basın özgürlüğü konusunda ise tarafsız ve adil kamu hizmeti sunulması açısından medyanın rolünün zayıflatılmasından endişe duyulduğu aktarılan açıklamada, yetkililerin, basın özgürlüğüne karşı saldırıları kınamaları ve bunlara ilişkin hareket geçmeleri gerektiği kaydedildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :