Avrupa Konseyi'nden Sırbistan'a "bölgesel ve azınlık dilleri" uyarısı

Avrupa Konseyi'nden Sırbistan'a "bölgesel ve azınlık dilleri" uyarısı

STRAZBURG (AA) - Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından hazırlanan Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartı Sırbistan raporu yayımlandı. Raporda eğitim...

STRAZBURG (AA) - Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından hazırlanan Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartı Sırbistan raporu yayımlandı. Raporda eğitim alanında ilerlemelerin olduğu fakat resmi kurumlarda ve yetişkinlere yönelik uygulamalarda eksiklikler görüldüğü kaydedildi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi uzmanlarının hazırladığı raporun detayları, yayınlanan bir bildiri ile paylaşıldı. Konsey uzmanlarının tavsiyeleri ve Sırbistan yönetiminin bu tavsiyelere yanıtlarının yer aldığı raporda, Sırp yönetiminin bazı alanlarda yeteri kadar ilerleme sağlayamaması eleştiriliyor. Sırbistan'da 15 bölgesel ve azınlık dilinin bulunduğu hatırlatılarak, bu dillerin kullanımı, öğretilmesi ve yaygınlaştırılması gibi konularda Sırp yönetiminden daha fazla çaba beklenildiği vurgulanıyor.

Rapora göre, bölgesel ve azınlık dillerinde eğitim için sınıfların açılmış olması olumlu bir gelişme fakat sınıfların açılması için en az 15 öğrenci sayısının şart koşulması eleştiriliyor. Uzmanların üzerinde durduğu bir diğer eleştiri konusu ise eğitim için gerekli malzeme sağlanmaması ve yetişkinlere yönelik eğitim fırsatı sunulmayışı.

Raporda kamu kurumları ve mahkemelerde bölgesel ve azınlık dillerinin kullanımının yasal hale getirildiğini fakat uygulamada aksaklıklar olduğu vurgulanarak gerekli adımların atılması çağrısı yapılıyor.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi raporu, Sırbistan yönetimine yazılı ve görüntülü basının da aralarında olduğu birçok alanda, bölgesel ve azınlık dillerinin kullanımı ve yaygınlaştırılması konularında tavsiyeleri de içeriyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :