Avrupa Konseyi'nden Avrupa'ya kadına yönelik şiddetin önlenmesi çağrısı

Avrupa Konseyi'nden Avrupa'ya kadına yönelik şiddetin önlenmesi çağrısı

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland:- "(AB Komisyonu'nun İstanbul Sözleşmesi'ne dahil olma kararı) Bu karar kadınlara yönelik şiddetin son bulması için yaptığımız çalışmalar açısından önemli bir gelişmedir"- "Cinsiyetçi nefret söyleminin kız çocukları

STRAZBURG (AA) - Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun İstanbul Sözleşmesi'ne dahil olma kararının memnuniyet verici olduğunu, Avrupa'nın tümünde kadına yönelik şiddetin önlenmesi gerektiğini belirterek, "Bu karar kadınlara yönelik şiddetin son bulması için yaptığımız çalışmalar açısından önemli bir gelişmedir" dedi.

Avrupa Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada Jagland'ın Avrupa'ya, kadınlara yönelik şiddete ve cinsiyetçi nefret söylemine son verilmesi çağrısına yer verildi.

Dünya Kadınlar Günü öncesinde Avrupa Birliği Komisyonu'nun önerisiyle AB'ye İstanbul Sözleşmesi'ne dahil olunmasını önermesinin önemli bir gelişme olduğunu belirten Jagland, "Bu karar kadınlara yönelik şiddetin son bulması için yaptığımız çalışmalar açısından önemli bir gelişmedir. Karar sayesinde bu menfur suçla mücadele için istikrarlı bir sistemin kurulması sağlanabilir" diye konuştu.

Kadınlara yönelik cinsiyetçi nefret söylemini kınayan Jagland, "Cinsiyetçi nefret söyleminin kız çocukları ve kadınlar üzerinde yıkıcı etkileri var ancak ciddiye alınmıyor ve sıklıkla diğer nefret söylemlerinin yanında etkisi küçümseniyor" ifadelerini kullandı.

Jagland açıklamasında ayrıca Avrupa Birliği Komisyonu'nun kararının İstanbul Sözleşmesi'ni imzalamayan üye ülkeleri de teşvik etmesini umduğunu belirtti.

İstanbul'da 11 Mayıs 2011'de imzalanan İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye öngören uluslararası alanda hazırlanmış yaptırım gücü olan ilk uluslararası sözleşme olma özelliği taşıyor. Türkiye, sözleşmeyi 25 Kasım 2011’de TBMM’de yapılan oylamayla kabul etmişti.

Avrupa Konseyi'ne üye 47 ülkeden 8'i ise henüz İstanbul Sözleşmesi'ne imza atmadı. İmza atmayan ülkeler arasında Rusya, Ermenistan, Azerbaycan olduğu gibi AB üyesi olan Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ve Letonya da bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :