Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi

Fransa'nın Strazburg şehrindeki kongreye katılan İzmit Belediye Başkanı Doğan, Kongre'nin Türkiye hakkındaki raporu ve kayyum atamalarına ilişkin eleştirilerine tepki gösterdi

STRAZBURG (AA) - İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Fransa'nın Strazburg şehrinde toplanan Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nde (YBYK), Türkiye hakkındaki rapor ile kayyum atamalarına ilişkin eleştirilere tepki gösterdi.

Strazburg'da bugün başlayan 33. Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Genel Kurulu çalışmaları hakkında AA muhabirine bilgi veren Doğan, Türkiye'de terörle mücadele kapsamında uygulamaya sokulan, bazı belediyelere kayyum atanması ile ilgili eleştirilerin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Bir önceki Kongre'ye yurt dışına çıkış izni alamadığı için katılamayan bir üyenin bu kez Strazburg'a gelerek Genel Kurula katıldığını hatırlatan Doğan, "Söz alarak kayyum atanan iki kentin belediyelerinin danışmanlığını yaptığımızı aktardık ve söylenenlerin gerçeği yansıtmadığını söyledik. Türkiye'nin 15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişimi, PKK/PYD, DAEŞ ve çeşitli terör örgütlerinin saldırılarının hedefi olduğunu, demokrasisi ve yerel yönetimlerinin terör örgütlerine karşı Avrupa Konseyi üyesi ülkeler tarafından desteklenmesi gerektiğini ifade ettik." dedi.

Türkiye'nin böyle bir dönemde ayrıca 3,5 milyon sığınmacıya kapılarını açarak Avrupa ülkelerinin gösteremediği insani ve vicdani tavrı gösterdiğini kaydeden Doğan, "Türkiye terörle mücadelede ve dünyanın en zor bölgelerinden birinde oluşu dolayısıyla demokrasi ve yerel ve bölgesel yönetimlerin işleyişini sağlamak ve vatandaşını korumak amacıyla bazı kararlar almıştır. Kanun hükmünde kararnameler ile bazı şehirlere kayyumlar atanmıştır ve bu, hem anayasamıza hem de taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere uygundur." şeklinde konuştu.

Bir kentin belediye başkanının, vatandaşın emrine verilmesi gereken hizmet ve kaynakları bir terör örgütüne doğrudan ve dolaylı olarak aktaramayacağının altını çizen Doğan, "Buna hiç kimse, hiçbir ülke izin vermez. Türkiye bir hukuk devletidir ve hukuk ve anayasa çerçevesinde gerekli kararlar alınmıştır." ifadelerini kullandı.

YBYK'nın Türkiye hakkındaki raporunun tekrar gündeme geldiğini hatırlatan Doğan, şöyle devam etti:

"Sayın (Anders) Knappe, Ankara'da belli çevrelerle yaptığı görüşmeler sonrası ve bazı kesimlerin görüşlerine istinaden bir rapor hazırlamış. Biz diyoruz ki keşke bu raporu hazırlarken kayyum atanan yerlerdeki halkla da bir konuşsaydınız. Hizmetlerin nasıl verildiğini şöyle bir görseydiniz. Belediyelerin yıllarca yapamadığı hizmetlerin, kayyum döneminde vatandaşı nasıl memnun ettiğini görseydiniz. Burada oturarak, birilerinin Türkiye'ye mektup adı altında aleyhte yazılarıyla Türkiye'nin hakkında karar vermeniz doğru değil. Buradan Türkiye'yi göremiyorsunuz. Buradan Güneydoğu'yu göremiyorsunuz. Bu nedenle de adil ve tarafsız raporlar yazamıyorsunuz."

Üç gün sürecek Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Genel Kurulunda göçmenler, Romanların entegrasyonu, Katalonya'daki durum gibi konular ele alınacak.

Kongrede ayrıca İtalya, Sırbistan ve İsviçre'deki yerel ve bölgesel demokrasinin durumuna dair izleme raporları da görüşülecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :