Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland Gürcistan'da

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland Gürcistan'da

Jagland, Gürcistan Dışişleri Bakanı Janelidze ile bir araya geldi

TİFLİS (AA) - Gürcistan'da bulunan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Tiflis hükümetinin girişimiyle başlatılan Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinin Gürcistan'ın diğer kısmıyla yeniden güven sağlama sürecini desteklediklerini ifade etti.

Başkent Tiflis'te resmi temaslarda bulunan Jagland, Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığında düzenlenen ikili görüşmede, bölgedeki gelişmeler ve Gürcistan-Avrupa Konseyi arasında iş birliği gibi konular ele alındı. Basına kapalı toplantının ardından Janelidze ve Jagland ortak basın toplantısını düzenledi.

Janelidze, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland'ı Tiflis'te ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Gürcistan hükümeti olarak Avrupa Konseyi ile iş birliğine büyük önem verdiklerini vurguladı.

Gürcistan ve Avrupa Konseyi arasındaki eylem planı çerçevesinde insan haklarının korunması gibi birçok alanda Gürcistan'a destek verdikleri için Jagland'a teşekkürlerini ileten Janelidze, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü sorununa değinerek, Abhazya ile Güney Osetya bölgelerinde insan haklarının ihlal edildiğini ve konu hakkında Avrupa Konseyi heyetini bilgilendirdiğini ifade etti.

Janelidze, "İşgal altındaki bölgelerde insan hakları konusundaki gelişmelerin Avrupa Konseyi tarafından izlenmesi ve Rusya'ya uluslararası taahhütlerini yerine getirmesi konusunda çağrıda bulunulması son derece önemli." dedi.

Abhazya'da faaliyet gösteren Rus askerleriyle ayrılıkçılar tarafından Abhazya bölgesinde bulunan tarihi mirasların tahrip edilmesine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Janelidze, konu hakkında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) gibi kuruluşları bilgilendirdiklerini ve onlardan uluslararası destek almak istediklerini belirtti.

Jagland ise son yıllarda Gürcistan'ın demokratik reformları uygulama açısından ilerleme kaydettiğini dile getirerek, Avrupa Konseyi olarak güçlü bir devlet inşa etmesi yönünde Tiflis yönetiminin yürüttüğü politikayı desteklediklerini vurguladı. Gürcü tarafının isteğine göre, devam eden reformlara gereken desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Jagland, Gürcistan'da demokratik sürecin güçlendirilmesinde olumlu bir rol almak istediklerini vurguladı.

Abhazya ve Güney Osetya halkıyla Gürcüler arasında yeniden güven sağlama sürecinde Tiflis yönetimine destek verdiklerine işaret eden Jagland, "Avrupa Konseyi yeniden güven sağlama sürecinin gerçekten güçlendirilmesini istiyor." ifadelerini kullandı.

Abhazya ve Güney Osetya'daki insan haklarının korunmasına değinen Jagland, "Bizim olup bitenleri yerinde görmemiz son derece önemli. Bu konulara ilişkin elimizden geleni yapıyoruz. Avrupa Konseyinin birçok üyesi orada olup gelişmeleri yerinde takip etmek istiyor." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler