Avrupa Gönüllü Hizmeti'yle 5 yılda 7 bin genç Avrupa deneyimi yaşadı

Avrupa Gönüllü Hizmeti'yle 5 yılda 7 bin genç Avrupa deneyimi yaşadı

Türkiye Ulusal Ajansının yürüttüğü Avrupa Gönüllü Hizmeti Programıyla şimdiye kadar 7 binin üzerinde genç yurt dışındaki gönüllülük projelerine dahil oldu - Program, 17-30 yaş aralığındaki gençlerin bir yıla kadar bir AB ülkesi veya AB’ye komşu, Balkanlar

ANKARA (AA) - MELTEM BULUR - Türkiye Ulusal Ajansının 2013 yılından bu yana yürüttüğü Avrupa Gönüllü Hizmeti Programıyla şimdiye kadar 7 binin üzerinde genç yurt dışındaki gönüllülük projelerine dahil olurken, 3 binden fazla gönüllü genç de Türkiye'deki gönüllülük projelerine katıldı.

Program, 17-30 yaş aralığındaki gençlerin 2 hafta-12 aylık süreler dahilinde bir Avrupa Birliği (AB) ülkesi veya AB'ye komşu, Balkanlar, Kafkaslar ve Akdeniz'e kıyısı olan Kuzey Afrika ülkelerindeki kurum ve kuruluşta gönüllü olarak faaliyette bulunmasına imkan veriyor. Söz konusu program kapsamında, kurum ve kuruluşlar, hem yurt dışına gençleri gönderebiliyor hem de yurt dışında yaşayan gençlere Türkiye'de gönüllü faaliyet yapma imkanı sunuyor. Faaliyetler ise kamu, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler gibi akredite kurum ve kuruluşlarda, profesyonel iş ikamesi olmaması koşuluyla eğitim, girişimcilik, sağlık, kültür, tarih, spor, çevre, engellilik, yaşlılar ve mültecilere yönelik yürütülen projelerden oluşuyor.

Program, gençlerin hiç tanımadığı yeni bir ortamda yabancı dil, kültürlerarası iletişim ve sosyal becerilerini geliştirmelerini sağlıyor. Gönüllülerin yeme, içme, konaklama, vize, sigorta gibi masrafları proje bütçesinden karşılandığı gibi, ülkelere göre değişen oranda cep harçlığı da veriliyor. Avrupa Gönüllü Hizmeti projelerinde yer almak isteyen bir gencin 17-30 yaş arasında olması dışında bir şart aranmıyor.

- Türkiye, akredite kuruluş sıralamasında Avrupa'da beşinci

Türkiye Ulusal Ajansı ve AB nezdindeki ilgili ulusal ajanslar bu tür proje yapmak isteyen kurum ve kuruluşlar için bir akreditasyon süreci yürütüyor. AB ülkeleri ve diğer komşu ortak ülkelerde toplam 4 bin 900 gönüllü hizmeti gerçekleştirilen akredite kuruluş bulunuyor. Programa 59 ildeki akredite 300 kuruluşla katılan Türkiye, Avrupa'da 5. sırada yer alıyor.

Türkiye'de 2003 yılından itibaren gönüllü faaliyetleri yürüten akredite kurum ve kuruluşların Türkiye Ulusal Ajansına sunmuş olduğu projeler kapsamında bugüne kadar 7 binin üzerinde gönüllü genç yurt dışındaki gönüllülük projelerine, 3 binden fazla gönüllü genç ise Türkiye'deki gönüllülük projelerine dahil oldu. Bu gönüllülük projelerine bugüne kadar yaklaşık 30 milyon avro hibe desteği sağlandı.

- Eğitim durumu ve dil yeterliliğine bakılmıyor

Program için başvuran gençlerin mezuniyet ve dil yeterliliğine bakılmıyor. Projeler için yıl içinde şubat, nisan ve ekim dönemlerinde başvurular alınıyor. Programa başvurular ancak sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yapılabiliyor.

Avrupa Gönüllü Hizmeti Programı kapsamında Avrupa'ya giden gençler haftada 2 gün izinli sayılıyor ve ayrıca her ay için artı 2 gün daha izin hakkı bulunuyor. Haftada ortalama 35-40 saat çalışma süresinin yanı sıra 4-5 saatlik dil eğitimi de veriliyor. Bu süre çalışma saatleri süresinin içinde yer alıyor. ​

Program hakkında detaylı bilgiye "www.ua.gov.tr" internet sitesinden ulaşılabilir.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :