Avrasya Tüneli Açılış Töreni

Avrasya Tüneli Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)- "Terör örgütlerinin hedefinin asker, polis, korucu olması, bu saldırıları meşrulaştırmaz. Maalesef bu yönde bir algı çalışması var. Bizim anlayışımıza göre katil, katildir, terörist, teröristtir"- "Türkiye'nin canını terör örgü

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terör örgütlerinin hedefinin asker, polis, korucu olması, bu saldırıları meşrulaştırmaz. Maalesef bu yönde bir algı çalışması var. Bizim anlayışımıza göre katil, katildir, terörist, teröristtir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrasya Tüneli’nin açılışında yaptığı konuşmada, herkesin Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmesi durumunda, bölgesinde ve dünyada güç dengelerine nasıl bir etki yapacağının gayet iyi şekilde farkında olduğunu anlattı.

Erdoğan, "Terör örgütleri üzerinden bizim ayağımıza pranga vurmaya çalışanlara mesajım şudur: Türkiye hem terörle mücadele edebilecek hem de taviz vermeden hedeflerine yürüyebilecek imkana ve kararlılığa sahiptir. Ama nasıl? Tek millet. Ama nasıl? Tek bayrak. Ama nasıl? 780 bin kilometrekareyle tek vatan. Bu vatanda operasyon asla... Ve tek devlet. Bizim tek devletimiz var Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Başka devletimiz var mı? O kadar. Ve devletimize de sahip çıkacağız." diye konuştu.

Yaşanan ölümlerin, acıların elbette can yaktığını belirten Erdoğan, "Dikkat ederseniz, eskiden dağda eylem yapan teröristler, şimdi şehirlere indi. Hatta Rusya Federasyonu Büyükelçisi’nde olduğu gibi misafirlerimizi de hedef almaya başladılar. Güvenlik güçlerimiz, teröristlere, dağlarda ve inlerinde nefes aldırmayınca, terörün en alçak, en sinsi, en ahlaksız biçimi olan sokaklarda, caddelerde bombalı eylemler, suikastlar devreye sokuldu. FETO ihanet çetesinin darbe girişiminde de sokaklardaki, meydanlardaki insanlarımız hedef alınmıştı. DEAŞ ve PKK terör örgütleri de güya belli hedeflere yönelik gözüken ama aslında 80 milyon vatandaşımızın tamamına kasteden eylemler yapıyor." ifadelerini kullandı.

- "Katil katildir, terörist, teröristtir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, saldırıya uğrayan otobüslerin, binaların içinde polisin olmasının, bu eylemlerin tamamının sivilleri hedef aldığı gerçeğini değiştirmediğini aktararak, sözlerine şöyle devam etti:

"Çünkü sokaklarda, caddelerde, meydanlarda herkes var. Nitekim İstanbul’da ve Kayseri’deki saldırılarda, askerimiz ve polisimiz kadar, sivil vatandaşlarımız da zarar görmüştür. Kayseri’deki saldırıda yaralanan 60 kişinin 22’si sivildir. İstanbul’daki saldırıda, 5 sivil şehit, 48 sivil yaralı vardır. Esasen çarşı iznine çıkmış her bir asker, görevini bitirip evine dönmeye hazırlanan her bir polis de sivildir. Öyle kabul edilmelidir. Bırakalım hepsi polis de olsa, asker de olsa can değil mi? Candır. Bu üniformaları, benim askerim niçin giyiyor? Vatanı ve insanı korumak için giyiyor. Askerim de polisim de bunun için. Bu vatan, bu millet onların güvencesinde. Öyle ise bu ayrım bile bana garip geliyor. Terör örgütlerinin hedefinin asker, polis, korucu olması, bu saldırıları meşrulaştırmaz. Maalesef bu yönde bir algı çalışması var. Bizim anlayışımıza göre katil, katildir, terörist, teröristtir."

- "Zalime merhamet, mazluma ihanettir"

Erdoğan, teröristin nereyi hedef aldığının, bunun için kimi kullandığının, hangi silahı tercih ettiğinin, hangi sloganı attığının bir öneminin olmadığına dikkat çekti.

Olayın kendisi bir terör eylemi olduğunda geri kalan her şeyin bu kavramın içine girdiğine vurgu yapan Erdoğan, "Türkiye’nin canını, terör örgütleriyle, terör eylemleriyle yakarak, bu ülkeyi ve milleti dize getirebileceklerini sanıyorlar. Tam tersine bu saldırılar, bizim inancımızı ve azmimizi daha da biliyor. Türk milletini, bir asır sonra yeniden ya istiklal ya ölüm noktasına getirenler, yaptıkları yanlışı çok yakında anlayacaklardır. Zulüm payidar olmaz. Unutmayın, zalime merhamet, mazluma ihanettir. Biz bu yolda, bu inançta yürüyeceğiz. Dünya mazlumlarının çığlığına, bizler bigane kalmadık, kalmayacağız. Şu anda Suriye’deyiz. Halep’ten o mazlumları biz çıkarıyoruz, İdlib’e taşıyoruz. Gerekirse topraklarımıza taşıyacağız. 2 milyon 700 bin var. Varsın 3 milyon olsun. Çünkü biz her zaman mazlumların yanında olacağız. Ecdadımız böyleydi, biz de böyle olacağız. Elbet bu karanlık gecenin bir sabahı vardır, inşallah o da yakındır." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, "İşte bu sebeple terör örgütlerinin üzerine en şedit şekilde giderken, kalkınma ve büyüme gündemimizi de asla unutmuyoruz. Haziran ayında Osmangazi Köprüsü'nün, ağustos ayında Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün şimdi Avrasya Tüneli'nin açılışında duyduğumuz heyecanın sebebi, bu projelerin geleceğidir. Ankara’daki hızlı tren garının açılışına, Göktürk-1 Uydusu'nun fırlatılışına, yeni enerji, eğitim, sağlık spor, altyapı yatırımlarının hizmete alma törenlerine de aynı heyecanla katılıyoruz. Bazıları ısrarla bu projeleri küçümsemeye, değersizleştirmeye çalışıyor. Halbuki bir ülkede temel hizmet alanlarına ilişkin yatırımlar, o ülkenin gelişmesi, kalkınması, büyümesi için gereken diğer atılımların zeminidir, taşıyıcısıdır." diye konuştu.

Bundan 100 yıl önce dahi Anadolu’daki toprakların önemli bir bölümünün ekilemediğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Niçin biliyor musunuz? Çünkü bu topraklarda yetiştirilecek ürünlerin, bunları alacak insanların yaşadığı yerlere ulaştırılmasını sağlayacak yollar yoktu, araçlar yoktu. Bunun için İstanbul’da bilir misiniz? Patates kıtlığı çekilirken, 100-150 kilometre ilerideki Sapanca’da patatesler tarlada çürüyordu. Sebebi de Sapanca’da üretilen patateslerin gölün suları taşkın yapıp mevcut yolu kapattığı ve alternatif yol da bulunmadığı için İstanbul’a ulaştırılamamasıydı. Daha da vahimi, Sapanca’dan İstanbul’a nakledilemeyen patates ihtiyacı, Fransa’dan gemiyle şehre patates getirilerek karşılanıyordu. Nereden nereye... Bu durum, Anadolu’daki hemen her ürün için geçerliydi. Bunların hepsi aşıldı. Şimdi başka bir Türkiye var. Şimdi dünyayı doyuran bir Türkiye var. Daha iyi olacak. Mümbit topraklarda yaşayan halkımız, sadece kendi ihtiyacını görecek, kendi karnını doyuracak kadar bir alanı ekiyor, kalan toprağı boş bırakıyordu. 19 bin kilometreye yakın bölünmüş yol yapıldı, bu ülkede. 79 senede 6 bin kilometre yapılmıştı."

Artık otobüsle seyahat ücretine, uçakla seyahat yapar hale gelindiğini belirten Erdoğan, "Hastanelerimiz şimdi çoğalıyor. Mersin'de ilk şehir hastanesini açıyoruz. Artık vatandaşım hastaneye girdiği zaman, sedyeler üzerinde bir bloktan başka bir bloğa dolaşmayacak. Bütün her şey aynı hastanenin içinde görülecek. 30 büyük şehrin hepsinde de bu dev şehir hastanelerimiz yapılacak. İstanbul’da, hem Avrupa hem Asya yakasında birer dev şehir hastanesi… Bunların da adımları atıldı. Artık ambulans uçaklarımız, ambulans helikopterlerimizle hastalarımız bir yerden bir yere yetiştirilebiliyor." ifadelerini kullandı.

Eğitim alanında yürütülen çalışmalara da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitesi olmayan ilin kalmadığını, şimdi içerikle uğraştıklarını, daha iyi olacağını ve muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkılacağını dile getirdi.

Erdoğan, toplu konutta, sporda, enerji ve adalette aynı çalışmaları yaptıklarını ve her şeyin daha iyi olacağını vurguladı.

- "Avrasya geçişi yılbaşına kadar 15 lira"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılbaşına kadar Avrasya Tünel geçiş ücretinin 15 lira olması önerisinde bulunarak, "Sayın Başbakan yanlış yapmıyoruz değil mi? 15 lira. Ama bu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığındaki şehitlerimize yönelik hesaba girecek. Buranın geliri, yılbaşına kadar 15 liradan, resmi hesap daha sonra o akşam ilan edilecek. TL olarak 15 liradan bu geçişler yapılacak ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığındaki hesapta, bu para toplanmış olacak." dedi.

Tüm şehitlere Allah’tan rahmet, gazilere şifalar dileyen Erdoğan, dün akşam Ankara’da cereyan eden meşum hadise sebebiyle de Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov’a rahmet, ailesine ve Putin’in şahsında tüm Rus halkına başsağlığı dileklerini ilettiği belirtti.

Erdoğan, Suriye ve Irak’taki mücadelenin de aynı kararlılıkla devam ettirildiğini aktararak, "Orayı kendi kaderine terk etmeyeceğiz. Bütün her türlü ihtiyaçları oraya götürmek, desteklerimizi vermek suretiyle, şu anda oradaki mücadeleye yönelik de Dışişleri Bakanımız, bugün Moskova’daki görüşmeleri yürütüyor." şeklinde konuştu.

Törenin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki protokol üyeleri, araçlarıyla Avrasya Tüneli'nden geçti. Tünelin en derin noktasında hatıra fotoğrafı çektiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve beraberindekiler, yeniden araçlarına binerek, Anadolu yakasına geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'a, Tünel'in Anadolu yakası çıkışında da vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu.

(Bitti)

Avrasya Tüneli Açılış Töreni

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :