Atina'da Suriyeli sığınmacı bıçakla yaralanarak gasbedildi

Atina'da Suriyeli sığınmacı bıçakla yaralanarak gasbedildi

Omonia Meydanı'nda iki kişinin bıçaklı saldırısına uğrayan Suriyeli sığınmacı, vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandı ve parası gasbedildi. Polis, olayın ardından çakan zanlıları yakalamak için çalışma başlattı

ATİNA (AA) - Yunanistan’ın başkenti Atina’da Suriyeli bir sığınmacı, iki kişi tarafından bıçakla yaralandı ve gasbedildi.

Alınan bilgiye göre, kent merkezindeki Omonia Meydanı’nda sabaha karşı yürüyen Irak, Suriye ve Filistinli 3 sığınmacı, kimliği henüz belirlenemeyen iki kişinin saldırısına uğradı.

Yunan medyası, saldırıda Suriyeli sığınmacının vücudunun çeşitli yerlerinden bıçaklandığını ve parasının alındığını, saldırganların ara sokaklara kaçtığını duyurdu.

Suriyeli sığınmacının Atina Evangelizmos Hastanesinde tedavi altına alındığı belirtildi. Olayla ilgili Atina Emniyet Müdürlüğünce soruşturma başlatıldığı kaydedildi.


- Sığınmacılardan oturma eylemi


Bu arada, Yunanistan’da, Kuzey Avrupa ülkelerine geçmek için Makedonya sınırı yakınlarındaki İdomeni bölgesinde bekleyen sığınmacılar, Avrupa ülkelerinin sınır geçişlerine yönelik kısıtlamalarını protesto amacıyla oturma eylemi başlattı.

Sınır hattındaki kamplarda bekleyişlerini sürdüren sığınmacılardan bazılarının, sabah barikatları aşarak sınırdaki geçiş noktasına inşa edilen kapıya yönelmesi üzerine polisle sığınmacılar arasında arbede çıktı. Polis, yaklaşık 300 sığınmacıya göz yaşartıcı gaz ve ses bombası ile müdahale etti.

Sığınmacılar ile polis arasında yaşanan arbedede yaralanan ve gazdan etkilenen aralarında çocukların da bulunduğu en az 15 kişinin bölgedeki hastanelere sevk edildiği belirtildi.

Bunun üzerine sığınmacılar önce bölgedeki tren yolunu işgal etti, daha sonra oturma eylemine başladı.

İdomeni’de 2 bin kişilik göçmen kampı bulunmasına rağmen bölgede toplanan ve Makedonya’ya geçmeyi bekleyen sığınmacıların sayısının 7 binin üzerinde olduğu belirtiliyor.


- Gazetecilerin kamplara girişi yasaklandı


Yunanistan’da görev yapan yerli ve yabancı basın mensuplarının göçmen kamplarına girmeleri Yunanistan İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandı.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, göçmen kamplarının idarecileriyle varılan anlaşma sonucunda 29 Şubat 2016 tarihinden itibaren gazetecilere ve televizyon ekiplerine göçmen kamplarına giriş izni verilmeyeceği bildirildi.


- Geçici göçmen kampları oluşturuluyor


Öte yandan, Avrupa ülkelerinin sınır geçişlerine yönelik kısıtlamaları nedeniyle Yunanistan’da toplanan sığınmacı sayısının 25 bini aştığı belirtilirken, ortaya çıkan durum karşısında Atina’da bazı yerlerde zorunlu olarak geçici sığınmacı kampları oluşturulmaya başladı.

Alınan bilgiye göre, Ege adalarından gelen sığınmacılar için Pire Limanı'nda bazı yolcu peronları ve Pire Limanı İşletmeciliğine ait depolarda 5 bin kişilik geçici kamp oluşturuldu. Limanda ayrıca, göçmenlerin yiyecek ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik ayrı bir bölüm oluşturulduğu belirtildi.

Atina’da Elliniko bölgesindeki eski hava alanında bulunan bir beyzbol sahası ile Triçis Parkı’nın da sığınmacılara tahsis edilmesinin planlandığı bildirildi.

Avrupa ülkelerinin sınır geçişlerine yönelik kısıtlamaları nedeniyle Makedonya’nın sınırlarını kapatması sonucu çok sayıda göçmen Yunanistan'da kalmıştı. Kuzey Avrupa ülkelerine ulaşmak isteyen ancak Yunanistan’dan çıkışlarına izin verilmeyen göçmenlerin bir bölümü otobüslerle Selanik ve Atina’daki kamplara taşındı. Bazı göçmen grupları ise Yunanistan-Makedonya sınırında bekleyişlerini sürdürüyor.

Yunan yetkililere göre, sayıları 25 bini aşan sığınmacılar için ülkede yeterli sayıda kamp ve altyapı bulunmuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :