"Atina'da bir değil birçok camiye ihtiyaç var"

"Atina'da bir değil birçok camiye ihtiyaç var"

Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif:-"Atina'da bir camiye değil diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi birçok camiye ihtiyaç var"- Batı Trakya'da İskeçe seçilmiş Müftüsü Mete:- "Yunanistan, Ortodoks bir devlet, İslam'a uzak, Osmanlı eserlerine düşman. Atina'nın

ANKARA (AA) - SULTAN ÇOĞALAN - Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, Atina'da bir camiye değil diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi birçok camiye ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Camisi bulunmayan tek Avrupa başkenti olan Atina'da, Müslümanların büyük kısmı namazlarını garajlarda veya ibadethaneye çevrilen apartmanların bodrum katlarında kılmak zorunda kalıyor. Ülkede zaman zaman gündeme gelen başkentte cami yapılması konusu son olarak Başbakan Aleksis Çipras'ın iki gün önce "Önümüzdeki dönem içerisinde Atina'da cami ve Müslüman mezarlığı inşasına doğru ilerliyoruz." yönündeki açıklamasıyla yeniden gündeme taşındı.

Gümülcine Müftüsü Şerif, AA muhabirine yaptığı açıklamada cami yapılması konusunun yıllardır sürüncemede olduğunu kaydetti. Bir yıl önce de Atina'da cami yapılması konusunun gündeme geldiğini ancak açılan ihaleye hiçbir inşaat şirketinin katılmadığını dile getiren Şerif, "Fanatizmin olduğu yerde bir şeyi görmedikçe inanmıyorum." diye konuştu.

Atina'da Akropolis'in altındaki Fethiye Camisinin müze şeklinde kullanıldığını diğer caminin ise halen tamirde tutulduğunu dile getiren Şerif, Yunanistan'ın tüm kentlerinde Osmanlı'dan kalma camilerin olduğunu ancak bunların zamanla yıkıldığını anımsattı.

Batı Trakya'da 320 civarında caminin ibadete açık olduğunu dile getiren Şerif, ancak Atina'da bir tane caminin bile hizmet vermediğini kaydetti. Atina'da Türk olmayan Müslüman nüfusunun da sayıca fazla olduğunu söyleyen Şerif, "Atina'da bir camiye değil diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi birçok camiye ihtiyaç var." dedi.

Batı Trakya'da İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın, başkent Atina'da cami yapılmasına yönelik açıklamalarıyla ilgili, "Yunanistan, Ortodoks bir devlet, İslam'a uzak, Osmanlı eserlerine düşman. Atina'nın ortasında, şiddetli Ortodoksların yaşadığı bir yerde faal bir cami istemez, Türk eseri bir cami istemez." dedi.

İskece Müftüsü Mete, Yunanistan'da cami yapılması tartışmalarının "kuyruklu bir yılana döndüğünü" belirterek, her dönem cami yapılacağı yönünde açıklamalar yapıldığını ancak halen bir caminin açılmadığını dile getirdi.

Mete, Atina'da cami yapılacağı yönünde şüphesinin bulunduğunu kaydetti.

Başkent Atina'da iki Osmanlı eserinin bulunduğunu anımsatan Mete, birinin müze olarak kullanıldığı, birinin de yıkım için bırakılan Fethiye Camisi olduğu bilgisini paylaştı.

Mete, Türkiye'nin, Fethiye Camisi'nin tamir edilerek açılması yönünde daha önceden taleplerinin olduğunu hatırlatarak, Yunanistan'da yönetimin Fethiye Camisi'nin merkezde olması nedeniyle açılmasını istemediğini söyledi.

Atina'da Müslümanların ibadetlerini yapabileceği mescitler olduğunu ancak ibadete açık caminin bulunmadığını anımsatan Mete, "İki tane cami var. Ancak Yunan devleti müsaade etmiyor. Bizim anladığımız anlamda bir cami hiçbir zaman olamaz. Eğer olacaksa Fethiye Camisi çok güzel." ifadelerini kullandı.

Atina'da bir cami yapılmasına ihtimal vermediğini dile getiren Mete, "Yapılsa dahi Atina'nın dışında, hiç kimsenin görmeyeceği, duymayacağı, böyle bir yer belki düşünülüyor. Fethiye'nin verilmemesi için bir oyun olabilir. Fakat böyle bir şey olsa dahi Atina'nın dışında kuş uçmaz kervan geçmez bir yer olabilir. Onda bile şüpheliyim. Cesur bir adım. İnşallah bu cesur adımda Sayın Çipras sözünün altında kalmaz." dedi.

- "Yunanistan'da Müslümanlara özgürlük veya diğer dinlere özgürlük var denilemez"

Bu açıklamaların bir oyalama olabileceğini dile getiren Mete, bugüne kadar verilen tüm sözlerin maalesef Çipras tarafından yerine getirilmediğini anlattı.

Batı Trakya'da camilere dokunulmadığını ancak içine girecek insanların eğitimine, imamına, müftüsüne dokunulduğuna dikkati çeken Mete, "Camiler açıktır deniyor ama Batı Trakya'da din özgürlüğü kısıtlanıyor. Yunanistan'ın genelinde böyledir. Batı Trakyalı olmayan Müslüman ülkelerden birçok insan Atina'da ızdırap çekiyor Müslüman olduğu için. Avrupa veya Yunanistan'da Müslümanlara özgürlük veya diğer dinlere özgürlük var denemez." ifadelerini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :