Atilla Yeşilada'dan Faiz ve Kredi Uyarısı: Sakın Kredi Kullanmayın!
Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, geçirdiği ağır rahatsızlığı açıklayarak izleyicilerini uyardı; küresel "mükemmel fırtına" öncesi kritik tavsiyelerde bulundu.
Ekonomist Atilla Yeşilada, küresel ve yerel piyasalarda yaşanan gelişmeleri değerlendirdiği son yayınında hem sağlık durumunu paylaştı hem de ekonomi için çarpıcı uyarılarda bulundu. Uzun bir aranın ardından ekranlara dönen Yeşilada, "Yüksek faiz çağına girdik, alışın" diyerek vatandaşları özellikle borçlanma konusunda uyardı.
Hastanelik Eden Sağlık Sorunu: "Zatürre Yüzünden 15 Gün Yattım"
Yayının başında takipçilerine sağlık durumu hakkında samimi bilgiler veren Yeşilada, yaz dönemini sağlık açısından oldukça zor geçirdiğini aktardı. Ağır bir zatürre geçirdiğini ve 15 gün hastanede yattığını belirten ünlü ekonomist, bu durumun ana sebebinin sigara olduğunu söyledi. İzleyicilerine uyarılarda bulunarak "Sigara belasından uzak durun, içmeyin; yoksa yaz ayını hastanede geçirirsiniz" ifadelerini kullandı.
ABD Yaptırımı İddiaları Gerçeği Yansıtıyor mu?
Sosyal medyada geniş yankı bulan "ABD Hazine Bakanlığı büyük bir Türk bankasına yaptırım uygulayacak" iddialarına değinen Yeşilada, metinleri yakından incelediğini ve Türkiye'nin adının geçmediğini belirtti. Geçtiğimiz günlerde küçük bir yatırım bankasına uygulanan kısıtlamanın bu paniği tetiklediğini ifade eden ünlü ekonomist, Türkiye'deki büyük bankaların Rusya veya İran ile yaptırımları ihlal eden bir iş birliği içinde olmadığını ve piyasaları sarsacak bir kararın beklenmediğini vurguladı.
Merkez Bankası Faiz İndirecek mi?
Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutma kararının ardından piyasada oluşan Ekim ayında faiz indirimi beklentilerini değerlendiren Yeşilada, bu ihtimale temkinli yaklaştığını söyledi.
İç piyasada üretimin ve tüketimin durma noktasına geldiğini, "ekonomide yaprak kımıldamadığını" belirten Yeşilada; buna karşın petrol fiyatlarındaki artış ve yükselen kiralar nedeniyle enflasyonist baskıların devam ettiğini ifade etti. Erken atılacak bir adımın paranın dolara kaçmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.
Vatandaşlara Kritik Tavsiye: "Kredi Kullanmayın!"
Dünyanın ve Türkiye'nin uzun süreli bir yüksek faiz dönemine girdiğini belirten Atilla Yeşilada, bireysel bütçeler için en kritik tavsiyesini paylaştı:
Kredi ve Kredi Kartı Uyarısı: "Elden geldiğince kredi kullanmayın" çağrısında bulunan Yeşilada, özellikle değişken faizli kredi kartı borçlanmalarına karşı uyardı. Merkez Bankası faiz indirse dahi harcanabilir gelirlerin aynı hızda artmayacağını ve yüksek faiz ödemelerinin aile bütçelerinde ciddi çatlaklar yaratacağını vurguladı.
Küresel Ekonomi "Mükemmel Fırtına" İçinde
Dünya ekonomisinin çifte baskı altında olduğunu belirten Yeşilada, iki temel tehlikeye dikkat çekti:
Jeopolitik Krizler ve Petrol: Orta Doğu'da tırmanan gerilimin lojistik hatları tıkaması ve petrol arzını kısıtlaması nedeniyle petrol fiyatlarının 120 dolara kadar yükselebileceğini belirtti.
Devasa Kamu Borçları: ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin katlanan bütçe açıkları ve askeri harcamaları nedeniyle küresel borçlanma maliyetlerinin düşmeyeceğini söyledi.
Tüm bu tablo doğrultusunda, yurt dışı borçlanma maliyetlerinin artması sebebiyle Türkiye'de de kredi maliyetlerinin beklendiği kadar hızlı düşmeyeceğini belirterek konuşmasını tamamladı.