Atatürk'ün tümenine karargah olan köy bayraklarıyla gururlanıyor

Atatürk'ün tümenine karargah olan köy bayraklarıyla gururlanıyor

Yarbay Mustafa Kemal komutasındaki tümene 1915 yılında ev sahipliği yapan Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Bigalı köyü, her hanede bulunan Türk bayraklarıyla ilgi görüyor- Köy muhtarı Çetin: "Köyümüzdeki her hanede Türk bayrakları dalgalanıyor. Bayrak

ÇANAKKALE (AA) - Yarbay Mustafa Kemal komutasındaki 19'uncu Tümene 1915 yılında ev sahipliği yapan Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Bigalı köyü, her hanede bulunan Türk bayraklarıyla ilgisi çekiyor.

Bigalı köyü muhtarı Burhan Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1915 yılında Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki tümenin Çanakkale Savaşları'na katılmak üzere Bigalı'ya geldiğini anımsattı.

Atatürk'ün tümeniyle köylerinde karargah kurduğunu ifade eden Çetin, şöyle konuştu:

"Böylece köyümüz savaşlarda önemli yerini aldı. Köyümüz 2006 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un talimatıyla ve 'Tarihe Saygı Projesi' kapsamında bir akaryakıt firması tarafından Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığı koordinatörlüğünde aslına uygun olarak restore edildi. Köyümüzdeki her hanede Türk bayrakları dalgalanıyor. Bayrakların yokluğu bizi rahatsız ediyor. Düşen ya da kirlenen bayrak olduğunda hemen yerine yenisini koyuyoruz. Türkiye'nin her yerinden ziyaretçiler köyümüze geliyor. Bayraklarımızdan dolayı ziyaretçiler köyümüzün adını 'Bayraklı köy' olarak koydu. Adımız 'bayraklı köy' oldu."

Burhan Çetin, Çanakkale Zaferi'nin 102'nci yıl dönümünün kutlandığını hatırlatarak, "Bununla gurur duyuyoruz. Gençlerimiz de geçmişinden ibret alsın. Tarihte yerimizin bulunması gururlandırıyor." dedi.

- "Farklı köylere örnek olduk"

İl Genel Meclisi Üyesi ve köy sakinlerinden Mehmet Kurtdere de 19'uncu Tümene ev sahipliği yapan köyde yaşamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

"Bayraklı köy" olarak anılmaktan gurur duyduklarını anlatan Kurtdere, "Farklı köylere de kısmen örnek olduk. Çanakkale'de herkes omuz omuza savaştı, şehit düştü. Zaferin kazanmamızda birlikteliğin çok önemli bir yeri var. Birlikteliğimizin devam etmesi gerekiyor." diye konuştu.

Köydeki bayrakların 10 yıl boyunca bakımını üstlenen Mümin Barış da atalarının geçmişte yaptığı kahramanlıklarla gurur duyduklarını söyledi.

Köyün 2006 yılında restore edilmesi sırasında 300 askerin 45 gün boyunca çalıştığını aktaran Barış, köyün bayraklarla donatılmasında ve bugüne kadar gelmesinde emeği geçenlere de teşekkür etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :