Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısı

Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısı

Avrupalı liderlerin terör saldırısına ilişkin taziye mesajları devam ediyor

PARİS (AA) - İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen terör saldırısına ilişkin Avrupalı liderler taziye mesajı göndermeye devam ediyor.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek, İstanbul'daki saldırıya ilişkin taziyelerini iletti.

Dayanışma mesajı veren Çipras, terörizme karşı uluslararası işbirliğinin yanı sıra bölgede barış ve istikrarın sağlanmasının önemini vurguladı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ise saldırıyı kınadı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Yorgos Gennimatas, Atina Büyükelçisi Kerim Uras'ı arayarak, kendisinden Erdoğan'a Pavlopulos'un sert kınama mesajını ve Yunan halkının Türk halkına olan taziyelerini iletmesini talep etti.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen terör saldırısı nedeniyle Başbakan Binali Yıldırım’a taziye mesajı ilettiğini söyledi.

Rutte, konuyla ilgili yayınladığı mesajında Türkiye’nin dün gece korkunç bir saldırı ile sarsıldığını belirterek şu ifadelere yer verdi:

"AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, dün akşamki AB Konseyi toplantısında tüm üye devletler adına taziyede bulundu. Ben de bu yolla kişisel taziyemi iletmek istiyorum. Kurban yakınlarının acısını paylaşıyorum."


Hollanda Kralı Willem Alexander ile eşi Kraliçe Maxima da yayınladıkları mesajda, Türkiye içinde ve dışındaki kurban yakınlarının acılarını paylaştıklarını dile getirdi. Bu arada Hollanda’nın Lahey, Amsterdam, Utrecht ve Rotterdam belediye binalarında ise dayanışma amacıyla bayrağı yarıya indirdi.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mektubu gönderdi.

Polonya Cumhurbaşkanlığının yayımladığı mektupta, "Sayın Cumhurbaşkanı, İstanbul Uluslararası Havalimanı'ndaki zalim ve acımasız terör saldırı haberlerinden şoke oldum. Masum insanların ölümü sadece keder değil, aynı zamanda bizi öfkelendiriyor. Biz kesinlikle bu çirkin saldırıyı kınıyoruz.” ifadesine yer verildi.

Duda’nın mektubunda, "Uluslararası toplumu, terörün tüm eylemlerine ve bu utanç verici olaya karşı mücadelede dayanışma inancını güçlendirir. Polonya milleti ve kendi adıma bu zor anda dayanışma içinde olduğumuzu ve derin başsağlığı iletiyoruz. Biz bu trajediden etkilenen herkes için dua ediyoruz." denildi.

Baltık ülkelerinden de Litvanya, Letonya ve Estonya İstanbul Atatürk Havalima'nında terör saldırısına ilişkin başsağlığı mesajları geldi. Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı iletti.

Litvanya Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada Grybauskaite’nin "Masum insanlara yönelik ve korkakça yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. Terör tehdidiyle uğraşan Türk halkıyla dayanışma içindeyiz." ifadesine yer verildi.

Litvanya Dışişleri Bakanlığı, meydana gelen terör saldırısını şiddetle kınadığını ve mağdurlara, yaralılara, Türk hükümetine ve Türk halkına içten başsağlığı ve desteğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Türk hükümeti ile uluslararası toplumuyla dayanışma içinde durarak terörle mücadelede için ortak çaba bağlılığımızı yineliyoruz." ifadesi kullanıldı.
Letonya Cumhurbaşkanı Raimonds Vejonis ise İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleşen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına içten taziyelerini iletti. Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Vejonis’in, "Şiddeti ve aşırıcılığı her türlü kınıyoruz. Uluslararası toplumun terörle mücadelede birleşmesi gerekir." ifadeleri aktarıldı.

Letonya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve arkadaşlarına en derin taziyelerini, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz." ifadelerine yer verildi.

Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mektubunu gönderdi. Cumhurbaşkanlığının açıklamasında, Ilves’ın terörü sert şekilde kınadığını bildirildi. Ilves, "Estonya terörizmin tüm biçimlerini kınamaktadır. Türk halkına mağdurlar için başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz." ifadesi kullanıldı.

Estonya Dışişleri Bakanı Marina Kaljurand da İstanbul Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen olayı kınadığını dile getirdi. Zor bir günde Türkiye’nin yanında olduğunu vurgulayan Kaljurand, "Türk halkı ve hükümetiyle dayanışma içindeyiz. Mağdurların yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum." ifadesine yer verdi.
Kaljurand, "İnsanlık dışı eylemlerin hepsi mahkum edilmeli. Uluslararası toplumun bu tür trajedilerin tekrarlanmamasını sağlamak için terörizme karşı tereddütsüz mücadeleye devam etmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, İstanbul'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyede bulundu.

Szijjarto, Budapeşte Uluslararası Liszt Ferenc Havalimanı'nda, İstanbul'daki terör saldırısı ile ilgili düzenlediği olağanüstü basın toplantısında yaptığı açıklamada, İstanbul'daki terör saldırısını kınayarak, ''Avrupa yeni bir terör saldırısına uğradı. Avrupa'nın başkentine yapılan saldırılar sonrası şimdi de binlerce Avrupalının, Asya'ya gitmek için yoğun bir şekilde kullandığı başka bir Avrupa havalimanı saldırıya uğradı. Macar hükümeti yapılan terör saldırısını şiddetli bir şekilde kınayıp, terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye dileklerinde bulunuyor.'' diye konuştu.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :