Asya'nın kalbindeki küçük yetimlerinin büyük mücadelesi

Asya'nın kalbindeki küçük yetimlerinin büyük mücadelesi

Afganistan'da, işgal ve iç savaş gibi nedenlerle yüz binlerce yetim çocuk, çok zor şartlar altında hayat mücadelesi veriyor- Tam sayısı bilinmemekle beraber, savaşlar nedeniyle ülkede 1 milyona yakın yetim olduğu tahmin ediliyor. 200 bini küçük yaştaki ç

TAKHAR (AA) - HALİL İBRAHİM BAŞER - Binlerce yıllık tarihiyle çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Afganistan'da, işgal ve iç savaş gibi nedenlerle yüz binlerce yetim çocuk, çok zor şartlar altında hayat mücadelesi veriyor.

Asya'nın kalbi diye anılan ve bir zamanlar İslam dünyasının önemli ilim ve kültür merkezlerinden olan Afganistan, son 40 yılda yaşadığı işgal ve iç savaşlar nedeniyle "sefaletler ülkesi" olarak anılmaya başlandı.

Önemli tarihi eserlere sahip ve gök bilim, matematik, doğa bilimleri, coğrafya ve tarih alanındaki çalışmalarıyla ilim ve bilim dünyasına büyük bir iz bırakan El Biruni'nin yaşadığı Afganistan, bu köklü mirasına rağmen ekonomiden eğitime, sosyal hayattan turizme kadar dünyanın en yoksul ülkeleri arasında yer alıyor.

Tam sayısı bilinmemekle beraber, savaşlar nedeniyle ülkede 1 milyona yakın yetim olduğu tahmin ediliyor. Bunların yaklaşık 200 bini de küçük yaştaki çocuklardan oluşuyor. Bu yetimlerden de ancak 8 bin civarı yetimhanelerde kalabiliyor. Geri kalan küçük yetimlerse ekmek parası mücadelesi nedeniyle ağır işlerde çalıştırılıyor.

Yetimhanelerde kalan çocuklar da oldukça olumsuz şartlarda yaşamlarını sürdürüyor. Anne ve baba şefkatinden yoksun çocuklar, camları kırık, elektriği olmayan, oldukça eski ve ciddi hijyen sorunu bulunan yetimhanelerde en güzel çağlarını geçirmek durumunda kalıyor.

- "Türk halkına minnettarız"

Afganistan merkezli Hedef Kültür Vakfı (Hadaf Cultural Foundation ) Başkanı Hamiduddin Yoldaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afganistan'da 40 yıllık süreçteki işgal ve savaşların, her alanda büyük olumsuzluklara neden olduğunu anlattı.

Bunun en büyük etkisinin toplumsal hayatta yaşandığını dile getiren Yoldaş, "Savaşın izleri en başta kadın ve özellikle de yetim çocuklarımız üzerinde görülüyor. Savaşlarda çok kişi hayatını kaybetti. Kadınlar eşsiz, çocuklar yetim kaldı. Yetimler çok zor şartlarda yaşamlarını sürdürüyor. Yetimhanelerin durumu çok kötü. Onlara burada iyi şekilde sahip çıkılmıyor." dedi.

Yoldaş, yetimhanelerin halinin çok kötü olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Çocuklarımız çok zor şartlar altında yaşamak zorunda. İmkansızlık içinde büyüyorlar. Gıdadan tutun da her alanda çok ciddi yoksunluk içindeler. Bu şartlarda hem yaşayıp hem de okumaya çalışıyorlar. Her ilde en azından bir yetimhane yapılması, başarılı öğrencilerin eğitimlerini yurtdışında mesela Türkiye'deki imam hatiplerde devam ettirmesi ve daha iyi koşullar oluşturulması için bize yardımcı olunmasını istiyoruz."

Bu konuda en büyük desteği Türkiye'den gördüklerini vurgulayan Yoldaş, "TİKA, İHH ve diğer kuruluşlar çok önemli katkı yapıyor. Yetimhanelerin inşasından yetimlere, eğitim ve diğer ihtiyaçlarına yönelik çok ciddi yardımlar geliyor. Özellikle son 10 yılda çok önemli yardımlar oldu. Bu çocuklar için okullar, yetimhaneler yapıldı. Türkiye birinci sırada. Türk halkına minnettarız." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :