"Astana EXPO 2017 Uluslararası Enerji Fuarı"na doğru

"Astana EXPO 2017 Uluslararası Enerji Fuarı"na doğru

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Saparbekuli - "(Türkiye-Kazakistan) İki ülkenin karşılıklı ticari yatırım ilişkilerine daha çok önem vermeliyiz, çalışmalıyız. Kültür, eğitim, sanat ve siyasi alanlardaki işbirliğini taçlandıracak olan, ekonomik ve ticari

İSTANBUL (AA) - Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuli, Türkiye ile Kazakistan'ın karşılıklı ticari yatırım ilişkilerine daha çok önem verilmesi gerektiğini belirterek, "Kültür, eğitim, sanat ve siyasi alanlardaki işbirliğini taçlandıracak olan, ekonomik ve ticari ilişkilerdir. Ticari alandaki işbirliği, tüm alanların lokomotifi olması gerekiyor." dedi.

Kazakistan'da 10 Haziran-10 Eylül tarihlerinde düzenlenecek "Astana EXPO 2017 Uluslararası Enerji Fuarı" kapsamında, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçiliği ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından "Kazakistan EXPO-2017 Astana" konferansı gerçekleştirildi.

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuli, TÜRSAB Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye ile Kazakistan'ın, birbirleri için oldukça önemli, stratejik, dost ve kardeş ülkeler olduğunu söyledi.

Türkiye ile dostluğun, tüm Kazakistan halkı tarafından çok önemsendiğini dile getiren Saparbekuli, "İki ülke ilişkileri yeni başlamadı. Bunlar tarihin derinliğinden gelen kardeşlik ilişkileridir. Nasıl Türk kardeşlerimiz Kazakistan’ı ata yurdu görüyorsa biz de onları, kendi ülkemizden göç edip giden kardeşlerimiz olarak görüyoruz. Tarihin bazı üzücü olayları nedeniyle bir süre ayrı kaldık. Sonra kardeşler, Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra bir araya geldi. Türkiye, Kazakistan’ın bağımsızlığı ilk tanıyan ülkelerdendir." diye konuştu.

- "Ekonomik ilişkileri kuvvetlendirmeliyiz"

Büyükelçi Saparbekuli, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilere önem verdiklerini ifade ederek, "İki ülke arasında kökleri oldukça eskiye giden tarihi, kültürel ilişkiler var ancak ekonomik ve ticari alandaki ilişkiler biraz zayıf. İki ülkenin karşılıklı ticari yatırım ilişkilerine daha çok önem vermeliyiz, çalışmalıyız. Kültür, eğitim, sanat ve siyasi alanlardaki işbirliğini taçlandıracak olan, ekonomik ve ticari ilişkilerdir. Ekonomik ilişkiler sağlam olmazsa diğer ilişkiler de yavaşlama sürecine girecektir. Ticari alandaki işbirliği, tüm alanların lokomotifi olması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa ülkelerinin bunu başardığına işaret eden Saparbekuli, "Avrupalılar bir araya gelmiş ve ilişkilerini Avrupa Birliği adıyla, temeli ekonomiye dayanan şekilde kurmayı başarmışlar. Aynı tarihi, kültürü paylaşan kardeş ülkeler olarak, böyle bir ortaklık niye yapamıyoruz? Bunu herkesin düşünmesi lazım. Kazakistan kültürel turizm açısından zengin bir ülke. Orada yatırım projeleri mevcut. İlgi duyanları bekliyoruz. İki ülkenin daha da yakınlaşmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Konferansta, ayrıca fuar, Astana ve Kazakistan kültürü hakkında bilgi verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler