Asgari ücret zammı açıklanmadan 130 dolar birden eridi: 403 dolar baz alınsın

Asgari ücret zammı açıklanmadan 130 dolar birden eridi: 403 dolar baz alınsın

Asgari ücret görüşmeleri sürüyor. Beklenti 4 bin liraya çıksa da geçen sürede 403 dolardan 271 dolara geriledi. 2021 yılına girerken asgari ücret 383 dolardı. Asgari ücrette rakam tartışmalarının başlamasından bu yana 132 dolar şimdiden eridi.

Milyonlarca çalışan asgari ücrete yapılacak zammın belli olmasını beklerken, Asgari Ücret Komisyonu'ndaki görüşmelerin tıkanması işçilerin moralini bozuyor. Artan enflasyon ve döviz kurları nedeniyle zammın oranı merak konusu olurken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in daha önce asgari ücretle ilgili yaptığı açıklamalar yeniden gündeme geldi.

403 DOLARA DENK GELİYORDU

14 Kasım Pazar günü bir açıklama yapan Bilgin, asgari ücreti enflasyonun üzerinde bir refah düzeyine taşıyacak bir anlaşmanın Asgari Ücret Komisyonu'ndan çıkacağını belirtmişti. O dönemde asgari ücret için 4 bin TL telaffuz ediliyordu. Bu rakam o tarihte 9.91 TL olan dolar kuru üzerinden hesaplandığında asgari ücret 403 dolara denk geliyordu. Oysa dün dolar 14.75 TL'yi aşarken, 4 bin TL ile alınabilen dolar 271'e kadar indi. 4 bin TL'lik asgari ücret işçinin cebine girmeden dövizdeki dalgalanma nedeniyle 132 dolar şimdiden buhar oldu.

EN AZ 6 BİN LİRA GEREKİYOR

Şu anda asgari ücret 2 bin 825 TL ve yılbaşında bir asgari ücret ile 383 dolar alınabiliyordu. Dün itibarıyla bu rakam 191 dolara kadar geriledi. Bakan Bilgin'in refah vadettiği dönemdeki 403 dolarlık asgari ücret için de en az 5 bin 950 TL'lik seviye belirlenmesi gerekiyor. 9 Kasım'da da kabine toplantısı sonrasında konuşan Bakan Bilgin, asgari ücretten vergi alınmaması yönünde bir çalışmaları olduğunu söylemişti. Asgari ücret görüşmelerinin vergi oranı nedeniyle tıkandığı ifade ediliyor.

ASGARİ ÜCRETİ BU ELLER BELİRLESİN

7 milyona yakın asgari ücretle çalışan, zamlı maaşın belirlenmesini sabırsızlıkla bekliyor. Ancak Asgari Ücret Komisyonu'nun toplantısı belirsiz bir tarihe ertelendiği için vatandaşlar duruma tepkili. Sosyal medyada emekçilerin fotoğraflarını paylaşan vatandaşlar, asgari ücreti işçilerin belirlemesi gerektiğini vurguluyor. Çalışmaktan nasır tutan bir eli paylaşan kullanıcılar “Asgari ücreti bu eller belirlesin” notunu paylaşıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.