ASEM Zirvesi'nden "çok taraflı" dünya düzeni vurgusu

ASEM Zirvesi'nden "çok taraflı" dünya düzeni vurgusu

ASEM Zirvesi'nin Sonuç Bildirisi yayımlandı- Bildiride, mevcut küresel düzende "çok taraflılığın" korunması gerektiği, Dünya Ticaret Örgütünde reform yapılması, taraflar arasında bağlanılırlığın artırılması ve Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arınd

BRÜKSEL (AA) - Avrupa ve Asya'dan 51 ülke liderini bir araya getiren Avrupa-Asya (ASEM) Zirvesi'nde Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) reformu, kurallara dayalı ticaret sistemi, göç ve terörle mücadele gibi konularda "çok taraflı" ve uluslararası hukuka uygun hareket edilmesi için çağrı yapıldı.

Brüksel'de 30 Avrupa ve 21 Asya ülkesi liderini iki günlüğüne bir araya getiren 12'nci ASEM Zirvesi'nin Sonuç Bildirisi yayımlandı.

Bildiride, tarafların uluslararası hukuka uygun bir şekilde "çok taraflı dünya düzenine" verdiği destek vurgulanırken, "Son dönemdeki uluslararası gelişmeler, ASEM'in kurallara dayalı, çok taraflı küresel düzen için oynadığı kilit rolü ortaya koyuyor." ifadesine yer verildi.

- "DTÖ'nün reformdan geçmesi gerek"

Liderlerin, DTÖ'nün temelini oluşturduğu "açık ve kurallara dayalı dünya ticaret sisteminin korunmasının" önemine dikkat çekilen bildiride, DTÖ kurallarına uyulması ve ticari anlaşmazlıkların bu yapı içinde çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Bildiride, "Liderler, DTÖ'nün yeni sınamalarla başa çıkabilmesi, şeffaflığın artırılması, uzlaşmazlık giderme ve karar alma mekanizmalarının güçlendirilmesi için reform yapılması gerektiğini dile getiriyor." ifadesi kullandı.

- "Aradaki bağlar geliştirilmeli"

Avrupa ve Asya ülkelerinin halklarını birbirine yakınlaştırmak için bağların geliştirilmesi gerektiğine işaret edilen bildiride, bu alandaki ortak çalışmalara hız verilmesi gerektiği belirtildi.

Bildiride, iklim değişiminden kaynaklanan "ciddi sıkıntıların" dünya çapında gözlemlendiği ifade edilerek, "Paris İklim Anlaşması'na uyumlu bir şekilde tüm ülkelerin acil ve etkili bir şekilde harekete geçmesi gerekiyor." değerlendirmesi yer aldı.

- "Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması önemli"

Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik çalışmaların öneminin altı çizilen bildiride, bunun sadece Doğu Asya değil tüm dünyanın güvenlik, barış ve istikrarı için önemli olduğuna vurgu yapıldı.

Bildiride, liderlerin Güney Kore ve Kuzey Kore arasındaki ilişkileri geliştirmeye yönelik diplomatik girişimleri memnuniyetle karşıladığı kaydedildi.

Liderler, bildiride Kuzey Kore'nin teyit edilebilir ve geri dönüşümü olmayacak şekilde nükleer ve kitle imha silahlarını yok etmesi için çağrıda bulundu.

- "İran'la diplomatik diyalog desteklenmeli"

Bildiride, İran'la diplomatik diyaloğa ve İran nükleer anlaşmasına destek verilmesi gerektiği kaydedildi.

"İran nükleer anlaşmasının korunması, uluslararası anlaşmalara riayet edilmesi anlamına gelir ve aynı zamanda uluslararası güvenlik, barış ve istikrarı destekler." ifadelerinin yer aldığı bildiride, İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasının anlaşmanın bir parçası olduğu anımsatıldı.

- "Arakan sorununa kapsayıcı ve kalıcı çözüm bulunmalı"

Bildiride, Arakan eyaletindeki sorunun temel nedenlerinin giderilmesi gerektiği belirtilirken, "Liderler, Arakan sorununa kapsayıcı ve kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğinin önemini vurguluyor." ifadesi yer aldı.

Arakanlı Müslümanların, Arakan eyaletine "güvenli, gönüllü, onurlu ve sürdürülebilir" dönüşleri için gerekli koşulların oluşturulmasının önemine işaret edilen bildiride, liderlerin bölgede barış ve istikrar sağlanması için toplumlar arasındaki uzlaşı çabalarını desteklediği vurguladı.

- "Göçe neden olan ana unsurlar giderilmeli"

Göç akının çok taraflı bir çözüm gerektiren küresel bir sınama olduğuna dikkat çekilen bildiride, düzensiz göçle etkili mücadelenin ancak tüm ülkelerin dayanışma içinde hareket ederek ve göçmenlere yasal yollar oluşturularak gerçekleşebileceği ifade edildi.

Bildiride, "Liderler düzensiz göçe neden olan ana unsurların giderilmesi gerektiğine vurgu yapıyor." açıklamasına yer verildi.

Liderlerin ASEM kapsamında radikalleşme, terör finansmanı, internetin terör örgütleri tarafından kullanımı ve yabancı terörist savaşçılarla mücadele konusunda iş birliğini artırmada kararlı oldukları bildiride yer aldı.

Bildiride, 13'üncü ASEM Zirvesi'nin 2020'de Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh'de yapılacağı duyuruldu.










AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :