ASALA'nın şehit ettiği büyükelçi unutulmadı

ASALA'nın şehit ettiği büyükelçi unutulmadı

ASALA terör örgütünün, 9 Mart 1983'te düzenlediği silahlı saldırı sonrasında hayatını kaybeden dönemin Belgrad Büyükelçisi Balkar, Sırbistan'da törenle anıldı

BELGRAD (AA) - ASALA terör örgütü mensuplarının, 9 Mart 1983'te düzenlediği silahlı saldırı sonrasında yaşamını yitiren Türkiye'nin eski Belgrad Büyükelçisi Ahmet Galip Balkar, ölümünün 34. yılında törenle anıldı.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliğinde düzenlenen anma törenine Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç ve Sırbistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Goran Aleksic'in yanı sıra davetliler katıldı.

Büyükelçi Bilgiç, burada yaptığı konuşmada, şehit edilen Ahmet Galip Balkar'ın, 1973-1994 yıllarında ASALA terör örgütü tarafından saldırıya uğrayan 36 Türk diplomat ve aile bireylerinden biri olduğunu belirterek Balkar'ın son derece başarılı bir diplomat olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, o dönemde de bugün olduğu gibi terörle mücadele ettiğine dikkati çeken Bilgiç, bu mücadelede kendilerine verdiği destek için Sırbistan'a teşekkür etti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksic de eski Yugoslavya'da da birçok diplomatın saldırılara maruz kaldığını ifade ederek bu nedenle Türkiye'yi çok iyi anladıklarının belirtti.

Belgrad Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mirjana Teodosijevic de şehit edilen Balkar'ı tanıma imkanına eriştiğini kaydederek Balkar'ın öldürülmesinin Türkiye'yi de Yugoslavya'yı da üzdüğünü söyledi.

- Olay

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliği binası yakınlarında 9 Mart 1983'te ASALA terör örgütü mensubu iki saldırgan tarafından Balkar'a otomatik silahlarla saldırı düzenlenmişti.

Saldırıda ağır yaralanan Balkar, iki gün sonra hayatını kaybetmişti. Saldırı sırasında olay yerinden geçen ve kurşun isabet eden bir Yugoslav öğrenci de yaşamını yitirmişti.

Saldırganlar Kirkor Levonyan ile Raffi Aleksandr, 9 Mart 1984'te yakalanmış ve yirmişer yıl hapse mahkum edilmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :