ASALA kurbanı Büyükelçi Balkar unutulmadı

ASALA kurbanı Büyükelçi Balkar unutulmadı

ASALA terör örgütünün, 9 Mart 1983'te düzenlediği silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Belgrad Büyükelçisi Balkar, Sırbistan'da anıldı

BELGRAD (AA) - ASALA terör örgütü mensuplarının, 9 Mart 1983'te düzenlediği silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Türkiye'nin eski Belgrad Büyükelçisi Ahmet Galip Balkar, katledilişinin 35. yılında anıldı.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliği'nde düzenlenen anma törenine Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç ve Sırbistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Tamara Rastovac'ın yanı sıra İstanbul'daki Şehit Büyükelçi Galip Balkar Ortaokulu Müdür Yardımcısı Recep Akıncıoğlu ve öğrencisi Semih Birol ile diğer davetliler katıldı.

Saygı duruşunun ardından konuşma yapan Büyükelçi Bilgiç, şehit edilen Ahmet Galip Balkar'ın son derece başarılı ve saygıdeğer bir diplomat olduğunu vurguladı.

Balkar'ın, 1973-1994 yılları arasında ASALA terör örgütü tarafından saldırıya uğrayan 36 Türk diplomat ve aile bireylerinden biri olduğunu anımsatan Bilgiç, Türkiye'nin, o dönemde de bugün olduğu gibi terörle mücadele ettiğini ifade etti.

Bilgiç, başta Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Dışişleri Bakanı İvica Dacic olmak üzere, terörle mücadele konusunda Türkiye'ye verdiği destekten ötürü Sırbistan'a teşekkür ederek, "Türkiye, bugün de terörle mücadele ediyor. Önemli olan bu elim hadiseyi unutmamamız ve teröre karşı birlikte mücadele etmemiz. Zira onu yalnızca birlikte yenebiliriz." şeklinde konuştu.

Rastovac da söz konusu saldırının terörün sınır tanımadığının ve ortak mücadelenin gerekliliğinin göstergesi olduğunu vurgulayarak, "Sırbistan, dayanışma içerisinde olduğu Türk dostlarının bu mücadelesini destekliyor." dedi.

Anma töreni kapsamında, Balkar'ın öldürüldüğü yere çiçek bırakılırken, Belgrad'daki Bayraklı Camisi'nde cuma namazı öncesinde Balkar ve Afrin şehitleri için dua edilip Kur'an-ı Kerim okundu.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliği binası yakınlarında 9 Mart 1983'te ASALA terör örgütü mensubu iki saldırgan tarafından Balkar'a otomatik silahlarla saldırı düzenlenmişti.

Ağır yaralanan Balkar, iki gün sonra hayatını kaybetmişti. Saldırı sırasında olay yerinde bulunan ve kurşun isabet eden bir Yugoslav öğrenci de yaşamını yitirmişti.

Saldırganlar Kirkor Levonyan ile Raffi Aleksandr, 9 Mart 1984'te yakalanmış ve yirmişer yıl hapse mahkum edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :