"Artvin bitki çeşitliliğinde Türkiye birincisi"

"Artvin bitki çeşitliliğinde Türkiye birincisi"

AK Parti Artvin Milletvekili Kışla: - "Artvin, 2 bin 727 bitki ile Türkiye'de bitki çeşitliliği ve florası en zengin olan iller arasında birinci sırada. 2 bin 126 bitki ile ikinci sırada Antalya, 2 bin 48 bitki çeşitliliği ile de üçüncü sırada İstanbul ye

TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - Artvin'in, 2 bin 727 bitkiyle bitki çeşitliliği ve florasında Türkiye birincisi olduğu bildirildi.

AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Artvin'in güzellikleri, doğası, çiçek yapısı ve florasının çok zengin olduğunu bilindiğini ancak bugüne kadar bu konuda yapılmış bilimsel çalışma olmadığını söyledi.

Milletvekili seçilmeden önce Artvinliler Vakfı Başkanlığı görevini yürüttüğünü, şehrin bu zenginliğini ortaya çıkartmak için yoğun çalışmalar yaptığını anlatan Kışla, bunların sonucunu milletvekili olduktan sonra aldığını belirtti. Kışla, şöyle konuştu:

"12 Aralık 2011'de Artvin'de tarım çalıştayı yaptık. Bu çalıştayda 11 konu öne çıktı, bu konulardan birisi de Artvin'in taranarak çiçek ve bitki çeşitliliğinin ortaya çıkarılmasıyla ilgiliydi. 27 Nisan 2012'teki ikinci çalıştayda, birinci çalıştaydaki konular tekrar masaya yatırılarak proje haline getirildi. İkinci çalıştayda da yine birinci proje olarak, Artvin'in bitki ve flora zenginliğinin ortaya çıkartılması, kataloğa dönüştürülmesi konusu 170 bin liralık proje olarak tespit edildi. Artvin Çoruh Üniversitesi bu projeyi üstlendi. Projenin sponsorluğunu üstlendiği için Ziraat Bankası Genel Müdürü Aydın Bey'e de teşekkür ediyorum."

Kışla, Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu başkanlığında başlayan çalışmaların tamamlandığını ve kitap olarak yayınlandığını belirtti.

Ortaya çıkan tablonun Artvin'i ve halkını sevindirdiğini, bekledikleri sonucu elde ettiklerini dile getiren Kışla, "Artvin, 2 bin 727 bitki ile bugün Türkiye'de bitki çeşitliliği ve florası en zengin iller arasında birinci sırada. 2 bin 126 bitki ile ikinci sırada Antalya, 2 bin 48 bitki çeşitliliği ile de üçüncü sırada İstanbul yer alıyor" dedi.

Kışla, bundan sonra bu zenginliğin ülke ekonomisine ve Artvin'in kalkınmasına nasıl katkı yapabileceği, üretiminin nasıl olabileceği, bu ürünlerle ilgili nasıl sanayiler geliştirilebileceği konusuna eğileceklerini kaydetti.

"İnanıyorum ki ilaç ve kozmetik sanayinde, pek çok alanda istifade edilecek zengin bitki çeşidimiz var" diyen Kışla, illerindeki 498 bitkinin korunması gereken ve ender bulunan çeşitler arasında yer aldığını ifade etti. Kışla, 200 bitkinin ise sadece Artvin'de bulunan endemik çeşitler olduğunu söyledi.

Kışla, "Nasıl Isparta gül ile çok farklı bir noktaya geldiyse ben inanıyorum ki Artvin'deki bitki ve flora çeşitliliği de ilin ekonomisine ve tanıtımına çok büyük katkı sağlayacaktır, gelecekte Artvin'in turizmine ve yöre halkının kalkınmasına da katkıları olacaktır" dedi.

- "Artvin'in yarısı ormanlarla kaplı"

Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu'nun editörlüğünü yaptığı "Artvin'in Doğal Bitkileri" kitabının sunuşunu, Artvin Yusufelili olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yazdı.

Bir yörenin bitki örtüsünün sadece ekolojik hayatın kaynağı ve şartı olmadığını, aynı zamanda ülkenin, bir coğrafyanın en kıymetli hazinelerinden birisi olduğunu belirten Çelik, Artvin'in bu bakımdan Türkiye'nin en şanslı illeri arasında yer aldığını vurguladı.

Bakan Çelik, yüzde 54'ü ormanlık alanlarla kaplı Artvin'in dağları, yaylaları, vadileri, meraları ve su kaynaklarıyla çok çeşit bitkisel zenginliği içinde barındırdığını ifade ederek, bu zenginliklerin kıymetinin bilinmesi ve sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Bu sebeplerle, ilin bitkisel zenginliğini tespit etmek için başlayan çalışmalar sonucunda bu kitabın ortaya çıkmasının önemine işaret eden Çelik, 2 bin 727'ye ulaşan doğal bitki çeşidiyle Artvin'in Türkiye'de birinci olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Eminağaoğlu da 2013-2015 yılları arasında arazi çalışmaları sonucunda, yaklaşık 25 bin bitki örneğinin toplandığını belirterek, çalışmalar sonucunda; 137 familya, 761 cinse ilişkin 2 bin 727 bitki taksonunun isimlendirildiğini bildirdi.

Kitapta, Türkiye'nin bitki çeşitliğinde dünyadaki konumuna de yer veriliyor. Buna göre Türkiye, Brezilya'nın 59 bin 851 ile birinci olduğu "dünyada en fazla bitki türüne sahip ülkeler" sıralamasında 9 bin 996 ile 22. sırada yer aldı.

Kitapta, söz konusu bitki türlerinin fotoğraflarına yer veriliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler