Arkadaşına vefasını böbreğini vererek gösterdi

Arkadaşına vefasını böbreğini vererek gösterdi

Çorum'da yaşayan diyaliz hastası Murat Coşkun, aynı mahallede büyüdüğü, aynı iş yerinde 20 yıl beraber çalıştığı ve aynı gün askere gittiği çocukluk arkadaşından alınan böbreğin nakledilmesiyle sağlığına kavuştu- Hayata tutunan Coşkun:- "Murat çok şakacı

ÇORUM (AA) - KEMAL CEYLAN - Çorum'da yaşayan diyaliz hastası Murat Coşkun, çocukluk arkadaşından alınan böbreğin nakledilmesiyle sağlıklı bir yaşam sürmeye başladı.

Kent merkezinde kuyumcu atölyesi işleten iki çocuk babası 38 yaşındaki Murat Coşkun, 2010 yılında çeşitli şikayetlerle hastaneye gitti. Doktorlar tarafından yapılan muayene ve incelemeler sonucunda böbrek yetmezliği teşhisi konulan Coşkun, 7 yıl önce diyaliz tedavisi görmeye başladı.

Bu süre boyunca her gün yaklaşık 2-3 saat diyaliz tedavisi alan Coşkun, yaşamının geri kalanını sağlıklı sürdürebilmek için böbrek nakli gerektiğini öğrendi. Rahatsızlığı nedeniyle ailesi ve işine yeterli zaman ayıramayan ve günlük işlerini yaparken zorlanmaya başlayan Coşkun'a müjdeli haber, 30 yıllık arkadaşı Murat Eker'den (38) geldi.

Coşkun ile aynı mahallede büyüyen, aynı iş yerinde 20 yıl beraber çalışan ve aynı gün askere giden Eker, çocukluk arkadaşına böbreğini vermek için gönüllü oldu.

Yapılan testlerin ardından organ nakli için dokuları uyuşan Eker ve Coşkun, yaklaşık bir ay önce beraber ameliyat masasına yattı. Başarılı geçen operasyonun ardından Coşkun, Eker'den alınan böbreğin nakledilmesiyle sağlığına kavuştu.

- Arkadaşının nakil teklifini şaka zannetmiş

Böbrek nakliyle hayata tutunan Coşkun ile "vefalı" arkadaşı Eker, yaşadıkları süreci AA muhabirine anlattı.

Yeniden sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını, en yakın arkadaşının kendisine hayatının desteğini sağladığını vurgulayan Coşkun, 30 yıllık arkadaşı Eker'in, artık "can dostu" olduğunu söyledi.

Diyaliz makinesine bağlı yaşadığı dönemde büyük sıkıntılar çektiğini belirten Coşkun, "Murat çok şakacı bir kişi olduğu için önce espri yaptığını sandım ama ciddi olduğunu görünce hem çok şaşırdım hem de çok duygulandım. 7 yıldır organ nakli bekliyordum ama en küçük bir haber bile gelmemişti. Aile fertleriyle dokularımız uyuşmadı ama can kardeşim Murat ile bütün tahliller tuttu ve nakil gerçekleşti. Kendisinden Allah razı olsun. Sayesinde sağlığıma kavuştum." ifadelerini kullandı.

Organ naklinden önce tamamlanması gereken yasal prosedürlerin normal şartlarda 2,5 ayda tamamlanabildiğini ancak kendilerinin bu süreci bir ayda yaptıklarını anlatan Coşkun, "Çok şükür artık sağlığıma kavuştum. Şimdi yaşamaya başladığımı hissettim." dedi.

- "Arkadaşlığımızın gereğini yaptım"

Arkadaşına böbreğini bağışlayan dört çocuk babası Eker de 30 yıllık arkadaşlıklarının gereğini yaptığını söyledi.

Coşkun ile askere bile aynı gün gittiklerine dikkati çeken Eker, "İşten ayrıldığımızda ben başka bir şehre taşındım. Bu sırada Murat'ın böbrek rahatsızlığı ortaya çıktı. Çorum'a geldiğimde rahatsızlığın ilerlediğini ve artık böbrek nakli olması gerektiğini öğrendim. Ben de bu kadar yıllık arkadaşlığımızın gereği olarak böbreğimi kendisine verdim." diye konuştu.

Eker, en yakın arkadaşına böyle bir iyiliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Can kardeşim Murat ile çok güzel yıllarımız oldu. Ne zaman birimizin desteğe ihtiyacı olsa diğerimiz hiç düşünmeden elinden geleni yapardı. Birçok anımız var ama en önemlisi bugün yine bir arada olmamız." diye konuştu.

İl Sağlık Müdürü Metin Öztürk ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ömer Sobacı, Eker ve Coşkun'u iş yerlerinde ziyaret ederek, hem geçmiş olsun temennisinde bulundu hem de örnek davranışlarından dolayı tebrik etti.

Coşkun ve Eker, ziyarette organ bağışında bulunarak, örnek bir davranışa daha imza attı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :