Arjantin'de "Mayıs Meydanı Anneleri" liderine tutuklama kararı

Arjantin'de "Mayıs Meydanı Anneleri" liderine tutuklama kararı

ANKARA (AA) - Arjantin'de 1976 yılında askeri darbe döneminde kaybolan torunlarının izlerini süren "Mayıs Meydanı Anneleri" grubunun lideri hakkında tutuklama...

ANKARA (AA) - Arjantin'de 1976 yılında askeri darbe döneminde kaybolan torunlarının izlerini süren "Mayıs Meydanı Anneleri" grubunun lideri hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.

Yerel kaynaklara göre, grubun kurucu lideri Hebe de Bonafini, düşük gelirli konut projesinden elde edilen milyonlarca doları zimmetine geçirdiği iddiaları üzerine mahkemede ifade vermeyi ikinci kez reddetti.

İfade vermek üzere polis eşliğinde mahkemeye getirilmesine hükmedilen 87 yaşındaki Bonafi, ufak bir karavanla polisleri atlatmayı başardı.

Bonafi'nin iki çocuğu darbe yönetimi döneminde elinden alınmıştı.

"Mayıs Meydanı Anneleri" tarafından düşük gelirli mahallelerde ev, okul ve sağlık merkezi inşa etmek için başlatılan 53 milyon dolarlık proje 2011 yılında durdurulmuştu.

Savcılık, proje için ayrılan milyonlarca doların başka bir yere aktarılıp aktarılmadığını araştırıyor.

- "Kirli Savaş" dönemi

Arjantin'de "Kirli Savaş" olarak adlandırılan diktatörlük döneminde karşıt görüşlü 13 bin kişinin kaybolduğu ya da öldürüldüğü tahmin ediliyor. İnsan hakları örgütleri bu sayının 30 binden fazla olduğunu belirtiyor.

Askeri dikta, ölüm kamplarında Nazi dönemini hatırlatan yöntemlerle organize cinayetlere girişmişti. Doktorlar tarafından vücutlarına sinir sistemini etkileyen ilaç zerk edilen birçok muhalif, Güney Atlantik'in dondurucu sularına atılmıştı.

Hapisteyken dünyaya getirdikleri çocukları askeri dikta tarafından ellerinden alınan ve çocukların izlerini süren "Mayıs Meydanı Anneleri"nin adalet arayışı sürüyor.

Hükümet sarayının bulunduğu meydanın ismiyle anılan "Mayıs Meydanı Anneleri" ve "Mayıs Meydanı Büyükanneleri", 1977 yılından bu yana her perşembe günü çocuklarının bulunması talebiyle gösteri düzenliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler