Arıcıların "kışlatma" hazırlığı

Arıcıların "kışlatma" hazırlığı

Özellikle Kafkas ırkı arıları bünyesinde barındıran Ardahan'da üreticiler, yaz boyunca açık alanda bulunan kovanları kış dönemini geçirecekleri yerlere taşıyor- Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı Evliyaoğlu:- "Ana arının dinlenmesi ve daha verimli olması iç

ARDAHAN (AA) - GÜNAY NUH - Özellikle Kafkas ırkı arıları bünyesinde barındıran Ardahan'daki üreticilerin, bal arılarını kışlatma hazırlıkları başladı.

Doğal bitki örtüsü ve faunasıyla arıcılık açısından Türkiye'nin önemli merkezlerinden Ardahan'da birçok aile, geçimini buradan sağlıyor. Yaz sezonunu geride bırakan arıcılar, havaların soğumasıyla arıları kışlatma hazırlıkları yapıyor.

Arıları soğuktan korumaya çalışan üreticiler, yaz boyunca açık alanda bulunan kovanları kış dönemini geçirecekleri yerlere taşıyor. Arıcılar, bu yöntemle arıların hem telef olmasının önüne geçiyor hem de bir sonraki sezona daha sağlıklı girmelerini sağlıyor.

Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede arıcılıkta kışlatma sezonunun başladığını belirtti.

Kentte yaklaşık 600 kayıtlı üyeye ait ortalama 55 bin kovan bulunduğuna işaret eden Evliyaoğlu, arıların yüzde 50'sinin kapalı alanda, diğer bölümünün de Artvin'in Şavşat ile Ardahan'ın Posof ve Çıldır ilçelerinin rakımı alçak, sıcak noktalarında kışlatıldığını bildirdi.

Kışlatmanın önemini vurgulayan Evliyaoğlu, "Bu sezonda ana arının dinlenmesi ve daha fazla verimli olması için kapalı kışlatmayı tercih ediyoruz." dedi.

Arıcılardan Cengiz Taşçı da kapalı alanda kışlatmayla arılardan daha fazla verim aldıklarına değinerek, "Kışlatmada, nem ve rutubet yoksa, kovana ışık ya da rüzgar girmiyorsa, hava sıcaklığı sıfır ve sıfırın altında 5 derece civarında ise bir sorun olmaz. Arının kışı geçirmesi için en uygun ortam budur." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :