“Arap dünyasındaki değişim beni umutlandırıyor”

“Arap dünyasındaki değişim beni umutlandırıyor”

İsrail Başbakanı Netanyahu: - "Artık birçok Arap devleti İsrail’i düşman olarak değil, kendileri için hayati müttefik konumunda görüyor" - "Birçok Arap devleti, İsrail’i başını İran ve DEAŞ’ın çektiği radikal İslam ile mücadelede stratejik müttefik olarak

KUDÜS (AA) - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Artık birçok Arap devleti İsrail’i düşman olarak değil, kendileri için hayati müttefik konumunda görüyor." dedi.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile Kudüs'teki Başbakanlık Ofisi'nde düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Netanyahu, Arap devletlerinin İsrail'i düşman olarak görmediğini ileri sürdü.

Arap dünyasında büyük değişimin yaşandığını ve bu değişimin kendisini umutlandırdığını dile getiren Netanyahu, "Birçok Arap devleti, İsrail’i başını İran ve DEAŞ’ın çektiği radikal İslam ile mücadelede stratejik müttefik olarak görüyor. İşte bu benim için harika bir haberdir." şeklinde konuştu.

Filistinlilerle müzakerelerin barışı getirmeyeceğini iddia eden Netanyahu, " Bizde, Arap dünyasıyla kuracağımız güçlü ilişkilerin Filistin’le barışı sağlayacağı kanaati hasıl olmuştur." ifadesini kullandı.

Netanyahu, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın temel nedeninin Filistin’in İsrail’i ‘Yahudi devleti’ olarak tanımaması olduğunu savunarak, "Sadece Hamas değil, Mahmud Abbas da İsrail’i Yahudi devleti olarak tanımıyor." dedi.

Uluslararası camianın işgal altındaki bölgelerde kurulan Yahudi yerleşim birimlerine odaklanmasına da tepki gösteren Netanyahu, yerleşim birimlerinin gündeme getirilmesinin barış sürecine engel olduğunu savundu.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in 1967 sınırlarına dönmeyi ve Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi nedeniyle Nisan 2014'te durmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :