Arakanlı Müslümanların Myanmar-Bangladeş sınırındaki dramı sürüyor

Arakanlı Müslümanların Myanmar-Bangladeş sınırındaki dramı sürüyor

Myanmar ordusunun 25 Ağustos'ta sivillere yönelik başlattığı saldırılar nedeniyle Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanların sayısı 600 bini aştı- Son iki ayda en az 3 bin Arakanlı Müslüman'ın yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor- ERC Başkanı Dr. Kyaw:- "Arak

ANKARA (AA) - DİLDAR BAYKAN - Myanmar'da ordu ve fanatik Budistlerin Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırıları devam ederken Myanmar-Bangladeş sınırının her iki tarafındaki Arakanlı Müslümanlar yaşam mücadelesi veriyor.

Myanmar ordusu, 25 Ağustos'ta Müslümanların yoğun olduğu Maungdaw kentindeki karakollara düzenlenen eş zamanlı saldırıları bahane ederek Müslüman azınlığın yaşadığı yerleri yakıp yıkmaya ve sivillere yönelik katliama girişti.

Canlarını kurtarmak için Bangladeş'e göç yoluna düşen Arakanlı Müslümanlar, bu ülkeye geçmek için dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz üzerinden zorlu ve tehlikeli yolculuk yapıyor.

Birleşmiş Milletlerden (BM) yapılan son açıklamada 25 Ağustos'tan bu yana Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısının 600 bini geçtiği kaydedildi. BM, on binlerce sivilin de göç yolunda olduğuna işaret ediyor.

Ordu ve fanatik Budistler, Arakanlı Müslümanlara ait köyleri de ateşe veriyor. Uluslararası insan hakları örgütlerinin uydulardan aldığı görüntülerde, Arakan'da Müslümanlara ait köylerden 300'e yakınının yakılarak yok edildiği tespit edildi.

Bangladeş Dışişleri Bakanı Hasan Mahmud Ali, 10 Eylül'de Myanmar'ın Arakan eyaletinde en az 3 bin Arakanlı Müslüman'ın öldürüldüğünü açıkladı. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivillerin sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Arakan'dan günlerce aç karnına, yollarda buldukları kirli suları içerek Bangladeş'e kadar yürüyen Arakanlı Müslümanlar hasta ve bitkin halde sınıra ulaşıyor.

Bangladeş'in Cox's Bazar kentinde bulunan kampların koşullarının yetersizliği ve yeni gelenlerin de eklenmesiyle kamplardaki durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor.

- "Myanmar ordusu, genç ve eğitimli Arakanlı Müslümanları hedef alıyor"

Arakan Rohingya Konseyi (ERC) Başkanı Dr. Hla Kyaw, Arakanlı Müslümanların son durumuna ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Kyaw, Bangladeş'e geçemeyen Arakanlı Müslümanların, Myanmar'da tehdit altında olduğuna dikkati çekerek, "Arakan'da Müslümanların keyfi tutuklanması söz konusu. Myanmar ordusu genç ve eğitimli Arakanlı Müslümanları hedef alıyor." dedi.

Ordu ve fanatik Budistlerin tüm Arakanlı Müslümanları topraklarından kaçırmaya çalıştığını vurgulayan Kyaw, bu insanların korku içinde yaşadıklarını ifade etti.

Uluslararası toplumun Arakan'da yaşananların sorumlusu generalleri adalet önüne getirmesi gerektiğini söyleyen Kyaw, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlar, adalet önüne getirilmezse Myanmar başka bahaneler üreterek bu ülkede kalan Arakanlı Müslümanları da topraklarından kaçıracak ve geri almayacaktır. Uluslararası toplum, Myanmar hükümeti Arakanlı Müslümanların güvenli ve şerefli şekilde topraklarına dönmesini sağlamalıdır."

Kyaw, Bangladeş hükümetinin Arakanlı Müslümanları Thengar Char adlı adaya yerleştirme planı hakkında da "Bu doğru bir adım değil. Bangladeş hükümetinin bunu yapmayacağını düşünüyorum çünkü ada insan yaşamına uygun bir ortam sunmuyor." diye konuştu.

- "Kendi topraklarında kendilerine yaşam alanı oluşturabilirler"

Arakan Rohingya Birliği (ARU) Genel Direktörü Dr. Wakar Uddin, Arakanlı Müslümanların kendi topraklarına geri dönmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanların, Myanmar'da kendi toprakları var. Evleri yakılmış olsa dahi araziler duruyor. Bu insanlar kendi topraklarına geri döndürülmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Myanmar yönetiminin, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) gibi uluslararası organların bölgeye girişine izin vermesi gerektiğine işaret eden Uddin, "Bu kuruluşlar herkese ait toprakları belirlemelidir. İnsanlar böylece kendi topraklarında kendilerine bir yaşam alanı oluşturabilirler." dedi.

- "Ada, muson yağmurlarında tamamen su altında kalıyor"

Adının açıklanmasını istemeyen yerel bir kaynak da Bangladeş'in Arakanlı Müslümanları yerleştirmeyi planladığı Thengar Char Adası'na ilişkin "Bu ada yaşama elverişli değil, çok alçak ve muson yağmurları döneminde tamamen sular altında kalıyor. Ayrıca tamamen izole olmuş bir ada." dedi.

Bangladeş hükümetinin Arakanlı Müslümanların ülkeye dağılmasını ve yerleşmesini önlemek istediği için böyle bir yola başvurduğuna dikkati çeken kaynak, "Bu fikri doğru bulmuyorum, Arakanlı Müslümanları bir adaya toplamak yerine bu insanları Arakan'daki topraklarına göndermek gerek." diye konuştu.

Müslümanların adaya yerleştirilmesi durumunda Myanmar hükümetinin bundan memnun olacağını belirten kaynak, bu durumun Myanmar hükümetini daha fazla Arakanlı Müslüman'ı Bangladeş'e göç etmeye zorlaması için cesaretlendireceğini kaydetti.

Bangladeş, şubat ayında Myanmar'daki şiddet ve ayrımcılıktan kaçarak ülkeye gelen Arakanlı Müslümanları ülkenin güneydoğusundaki Bengal Körfezi'nde yer alan, erişimin ancak botlarla sağlanabildiği Thengar Char Adası'na yerleştireceğini açıklamıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :