Arakanlı Müslümanların durumu görüşüldü

Arakanlı Müslümanların durumu görüşüldü

Myanmar'da Su Çi, BM İnsan Hakları Özel Raportörü Lee ile Rohingyaların durumunu görüştü

YANGON (AA) - Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Su Çi ve BM Myanmar İnsan Hakları Raportörü Yanghee Lee, Arakanlı Müslümanlar (Rohingyalar) konusunu görüşmek üzere bir araya geldi.

Myanmar resmi yayın organı "Global New Light of Myanmar" gazetesine göre, başkent Nepido'da bir araya gelen ikili, bir milyon Rohingyaya ev sahipliği yapan Arakan eyaletindeki sorunların çözümüne ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

Myanmar Dışişleri Bakanlığı Sekreteri Aung Lin, toplantıdan sonra gazetecilere verdiği demeçte, Su Çi'nin Lee'ye Rohingya ve Bengali gibi "tartışmalı" terimleri kullanmaktan neden kaçınılması gerektiği konusunda bilgi verdiği söyledi.

Devlet kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Su Çi ve Lee ayrıca isyancı örgütlerle yürütülen barış görüşmeleri, insan hakları yasaları, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü, ekonomik ve sosyal haklar, insani yardımların temini ve uluslararası insan hakları anlaşmalarına katılım konularında fikir teatisinde bulundu.

BM'nin eylül ayındaki 71'inci genel kuruluna sunulacak bir rapor hazırlamak için Myanmar'da bulunan BM İnsan Hakları Özel Raportörü Lee'nin, 12 günlük seyahatinde Yangon, başkent Nepido, Arakan eyaletinin başkenti Sittwe, Kaçin eyaletinin Myitkyina ve Şan eyaletinin Laşio kentlerini ziyaret edeceği bildirildi. BM ulusal bilgilendirme memuru Aye Win, Lee'nin Arakan eyaletindeki programıyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Yanghee Lee'nin Arakanlı Müslümanlar için vatandaşlık talepleri ve Myanmar'daki siyasi özgürlüklerle ilgili eleştirileri dolayısıyla 2015'teki ziyaretinde Arakan'a girişine eski hükümet tarafından izin verilmemişti.

Myanmar Dışişleri Bakanlığı, mayıs ayı başında ABD Büyükelçiliğine, "Rohingya" ifadesini kullanmaktan kaçınmasını tavsiye etmişti. ABD Büyükelçiliği, "Rohingya" ifadesini, 19 Nisan'da Arakan eyaletinde meydana gelen bir tekne kazasında hayatını kaybedenler için yayımladığı başsağlığı mesajında kullanmıştı. Radikal Budistler, olayın hemen ardından Yangon'daki ABD Büyükelçiliği önünde protesto düzenlemişti.

Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar, Rohingyaların dramını gözler önüne sermişti. Budistlerin saldırılarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Bölge ülkeleri, çoğu Arakanlı Müslümanlardan oluşan göçmenlerin trajedisinden Myanmar hükümetini sorumlu tutmuştu.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman, Myanmar'dan kaçtı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :