"Arakan için 80 milyon liranın üzerinde bağış var"

"Arakan için 80 milyon liranın üzerinde bağış var"

AFAD Başkanı Güllüoğlu:- "Arakan için geçmişten gelen, 2012'de başlayan kampanyamız devam ediyordu. O anlamda bugüne kadar 60 milyon liranın üzerinde bağış var. Yine Kızılay'da da bildiğim kadarıyla 20 milyon lirayı geçen bir miktar var. Biz ülke olarak y

ANKARA (AA) - ENES DURAN - Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD) Mehmet Güllüoğlu, Arakan için 2012'de başlatılan ve bu yıl eylülde hayata geçirilen "Arakan Kan Ağlıyor, Türkiye Yardım Elini Uzatıyor" yardım kampanyaları çerçevesinde 60 milyon liranın üzerinde bağış toplandığını belirterek, "Kızılayda da bildiğim kadarıyla 20 milyon lirayı geçen bir miktar var. Biz ülke olarak 100 bin kişilik bir kamp niyetinde olduğumuzu belirttik. O yüzden daha fazla desteğe ihtiyaç var." dedi.

Güllüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arakan krizinin, 1980'lerde Arakanlı Müslümanların Myanmar vatadaşlığından çıkarılması ve ülke dışına sürgün edilmesiyle başlayan bir süreç olduğunu söyledi.

Eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan öncülüğünde 25 Ağustos 2017'de Arakan raporunun açıklanmasının ardından başlayan saldırılardan kaçan 600 bin civarında Müslüman'ın Bangladeş'e göç ettiğini dile getiren Güllüoğlu, yaşanan hareketliliğin tam anlamıyla bir sürgün olduğunu vurguladı.

Bangladeş'e, hem durumu görmek hem de yapılan çalışmaları yerinde izlemek için iki ziyaret gerçekleştirdiğini ifade eden Güllüoğlu, "Dünyada birçok kamp gördüm, Kenya'da, Filistin'de, Suriye kamplarını, Ürdün'deki Suriye kamplarını gördüm. Açıkçası en zor durumdaki kamplar Bangladeş'teki kamplardı. BM kampları var ama kamplarda kapasitesinin 3-4 katı insan yaşıyor. O yüzden Bangladeş'te hakikaten insani yardım anlamında zor bir ortam var." diye konuştu.

Güllüoğlu, Bangladeş'in, dünyanın en az gelişmiş ülkelerinden biri olması ve nüfus yoğunluğunun fazla olması nedeniyle Arakanlı sığınmacılara gereken desteği veremediğini aktardı. Bangladeş'e yaptığı iki ziyarette de yetkililere 100 bin kişilik kamp yapmak istediklerini ve bunun için kendilerine yer gösterilmesini söylediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Göçe zorlanan Arakanlı Müslümanlar için kuracağımız kampın yer tahsisi için bekliyoruz şu an. Biz sadece kamp değil sağlık ve gıda hizmeti, su kuyuları gibi birçok hizmeti verebileceğimizi ifade ettik. Orada alanda AFAD'ın, Diyanet Vakfının, Türk Kızılayının ve daha birçok Türk sivil toplum kuruluşunun çalışanı var. Biz talebimizi her geçen gün, yereldeki yöneticilere, büyükelçiliğimiz nezdinde yineliyoruz. Zor bir kriz, çok kısa bir sürede 100 binlerce insan yer değiştirdi. Muhtemelen dünya rekorudur, bu hareketlilik, çok da hoş olmayan bir rekor."

- "Daha fazla desteğe ihtiyaç var"

Planlamaların ve eldeki bütçelerin dışında birçok kaynağa ihtiyaç duyulduğu için yardım kampanyası başlatmaya karar verdiklerini ifade eden Güllüoğlu, Türk hakının da yaşanan drama kayıtsız kalmadığını söyledi.

AFAD, Türk Kızılayı ve Diyanet Vakfı olarak 11 Eylül'de "Arakan Kan Ağlıyor, Türkiye Yardım Elini Uzatıyor" kampanyası başlatıldığını hatırlatan Güllüoğlu, hem "www.arakanasahipcik.org" internet sayfasından hem de SMS ve hesap numalaraları üzerinden bağış toplandığını dile getirdi.

Güllüoğlu, "Arakan için geçmişten de gelen, 2012'de başlattığımız kampanyamız devam ediyordu. O anlamda bugüne kadar 60 milyon liranın üzerinde bağış var. Yine Kızılayda da bildiğim kadarıyla 20 milyon lirayı geçen bir miktar var. Biz ülke olarak 100 bin kişilik bir kamp niyetinde olduğumuzu belirttik. O yüzden daha fazla desteğe ihtiyaç var. Yardımlarımız sadece devletin yaptığı bir yardım olmayacak, Türk devletinin, Türk milletinin, bireylerin toplu olarak yaptığı bir kamp olacağını umuyoruz." ifadesini kullandı.

AFAD'ın dünyada sadece Arakan ile ilgilenmediğine, bunun yanında Suriye kirizinden afetlere kadar uluslararası yardım konusunda öncü kuruluş olduğuna işaret eden Güllüoğlu, bu kapsamda Afganistan, Filistin ve Somali'nin de gündemlerinde olduğunu anlattı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :