AP'de "Kıbrıs'ın Kayıp Hayatları" fotoğraf sergisi

AP'de "Kıbrıs'ın Kayıp Hayatları" fotoğraf sergisi

Kıbrıs'taki Kayıp Şahıslar Komitesi'nin çalışmalarından oluşan bir fotoğraf sergisi Brüksel'de açıldı - AP Başkanı Schulz: "Birleşik bir Kıbrıs'ı ailemize kabul etmeye hazırız. Kıbrıs bir bütün olmadığı sürece Avrupa da tamamlanmış değildir"- "Görüşmeler

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, birleşik bir Kıbrıs'ı ailelerine kabul etmeye hazır olduklarını belirterek, "Kıbrıs bir bütün olmadığı sürece Avrupa da tamamlanmış değildir." dedi.

AP'de, "Harnup Ağaçlarının Altında Kıbrıs'ın Kayıp Hayatları" adlı fotoğraf sergisi açıldı. Sergide, Kıbrıs'taki Kayıp Şahıslar Komitesi'nin (KŞK) çalışmalarına yer verildi.

Serginin açılışında konuşan Schulz, AP'nin uzun zamandır Kıbrıs'ın yeniden birleşmesinin büyük bir destekçisi olduğunu belirtti. Kıbrıs halkının her daim AP'nin desteğimize güvenebileceğini kaydeden Schulz, "Çünkü biz Kıbrıs'ın yeniden birleşmesinin, birbirine ait olanların yeniden bir araya getirilmesi olduğunu düşünüyoruz. Birleşik bir Kıbrıs'ı ailemize kabul etmeye hazırız. Kıbrıs bir bütün olmadığı sürece Avrupa da tamamlanmış değildir." dedi.

- "Harika bir gerçeğe dönüşecektir"

Ada'daki görüşmelere değinen Schulz, hem KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı hem de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis'e gösterdikleri çabalardan dolayı teşekkür etti. Federal bir çözümün tüm Kıbrıs halkının yararına olduğunu belirten Schulz, "Eminim ki, bu görüşmeler empati ve uzlaşı ruhu içinde devam ederse, birleşik bir Kıbrıs ve bir arada yaşama, temenni olmaktan çıkıp harika bir gerçeğe dönüşecektir." şeklinde konuştu.

- "Kıbrıs'ın yeniden birleşmesinin zamanının geldi"

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise Akıncı ve Anastasiadis'i desteklediğini belirterek, şimdiye kadar katedilen mesafeyi hayranlıkla takip ettiğini söyledi. Kıbrıs'ın yeniden birleşmesinin zamanının geldiğini dile getiren Juncker, "Eğer bu şansı kaybedersek bu şans bir daha geri gelmeyecektir. Bölünmüş bir ülkede doğan genç nesiller, bölünmüşlüğe bir şekilde alışmış durumda. Eğer bu iki soylu toplumun bir araya gelmesini 20 yıl daha bekleyecek olursak, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi tarihe kaybedilmiş bir vaka olarak geçecek." ifadelerini kullandı.

- Kayıp Şahıslar Komitesi

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum toplumlarının liderleri tarafından 1981 yılında kurulan komite, 1963 ve 1964 ile 1974 yılları sırasında kaybolan 2001 kaybı bulmak, tanımlamak, kimliklendirmek ve ailelerine iade etmeye çalışıyor. Bu kayıplar, 493 Kıbrıslı Türk ve 1508 Kıbrıslı Rumdan oluşuyor. BM'nin bir üyeyle teslim edildiği komiteye, AB de maddi destek veriyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :