Antalya'daki terör örgütü DEAŞ davası

Antalya'daki terör örgütü DEAŞ davası

Bombalı saldırı için Gaziantep'ten kente gelen terör örgütü DEAŞ üyesi 6 Suriyeli sanıktan 3'üne 6 yıl 3 aydan 12,5 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası verildi- Diğer sanıklar beraat etti

ANTALYA (AA) - Antalya'da terör örgütü DEAŞ üyesi 3 sanık, 6 yıl 3 aydan 12,5 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezasına çarptırıldı.

Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Mohamed Naser, Hasan Tabak ve İbrahim Alhammoud ile tutuksuz sanıklar Meizar Alali Alkharfan, Abdulbasit Abduli, Abdülhay Tabak ve avukatları katıldı.

Delillerin toplanmış olması ve sanıkların ek süre istememesi üzerine cumhuriyet savcısı, karar öncesinde mütalaasını açıkladı.

Savcı, mütalaasında sahte kimlik kullandıkları tespit edilen sanıkların, terör örgütü DEAŞ'a katıldıkları, Hasan Tabak'ın Türkiye'de bombalı eylem için tehlikeli madde bulundurduğunu belirtti. Mütalaada, şüphelilerin saldırılarını daha çok Ege ve Akdeniz'de yapmayı planladıkları ve bu bölgelerde ev kiraladıkları kaydedildi.

Hasan Tabak'ın örgütün ideolojisi doğrultusunda Gaziantep'ten canlı bomba eylemi için Antalya'ya geldiği aktarılan mütalaada, zanlının Konyaaltı ilçesi Sarısu Mahallesi'nde ev kiraladığı, ayrıca eylemi gerçekleştirmek için şehir merkezinde inceleme yaptığı bildirildi.

Hasan Tabak'ın, örgüt üyeleri ile "Bint emmi Sümeyye" (Amcamın kızı Sümeyye) şifresi ile görüşmeler gerçekleştirdiği vurgulanan mütalaada, Antalya Emniyet Müdürlüğünün takibi sonunda sanığın kaldığı evde yapılan aramada koltuk altına zulalanmış 2 canlı bomba yeleği, banyoda atık su borusunun geçtiği yarığa gizlenmiş 2 basma butonu, 4 elektrikli kapsül ve 4 kilo 110 gram patlayıcı ile 966 metal parçası ele geçirildiği ifade edildi.

Mütalaada, sanık Hasan Tabak'ın bombalı saldırı için sık sık İbrahim Alhammoud ve Mohamed Naser ile kriptolu telefon görüşmesi yaptığına işaret edildi.

Savcı mütalaasında, sanıkların "terör örgütü üyesi olma", "örgüt adına cürüm işleme", "patlayıcı bulundurma", "resmi belgede sahtecilik", "başkasına ait kimlik bilgilerini kullanma" suçlarından cezalandırılmalarını talep etti.

- "İçinde bomba olduğunu bilmiyordum"

Son savunması sorulan sanıklardan Naser, suçlamalarla hiçbir ilgisinin olmadığını ve mütalaayı kabul etmediğini söyledi.

Sanık Hasan Tabak, terör örgütü DEAŞ'a katıldığını kabul ederek, "Katılmadığım takdirde aileme zarar vereceklerini söylediler. Bu nedenle istediklerini yaptım. Gaziantep'ten bombayı getirdiğimde içinde bomba olduğunu bilmiyordum, açtıktan sonra öğrendim. Suçlamaları kabul etmiyorum." diye konuştu.

Diğer sanıklar Alhammoud, Abdülhay Tabak, Alkharfan ve Abduli de suçlamaları reddetti.

Mahkeme heyeti, sanıklardan Abdulhay Tabak, Abduli ve Alkharfan'ın, "silahlı terör örgütü üyesi olma" suçunun sabit olmamasından beraatlerine karar verdi.

Sanıklardan Naser, "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "terör suçu"ndan 6 yıl 3 ay, Hasan Tabak, "silahlı terör örgütüne üye olma", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi" suçundan 12,5 yıl ve Alhammoud, "silahlı terör örgütü üyesi olma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 7 yıl 11 ay hapisle cezalandırıldı.

Antalya'nın Konyaaltı ilçesi Sarısu Mahallesi'nde 30 Mayıs'ta bir evde yapılan aramada canlı bomba yeleği, bomba düzeneği ve patlayıcı ele geçirilmişti. Olayla ilgili soruşturma kapsamında Suriye uyruklu 6 kişi gözaltına alınmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :