Antalya’da tersine göç başladı

Antalya’da tersine göç başladı

Antalya, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında konut satışlarında yaşanan yüzde 40'a varan gerileme ile dikkat çekiyor.

Turizm kenti Antalya, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle konut satışlarında önemli bir düşüş yaşadı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, konut fiyatlarındaki yükseklikler ve yabancı vatandaşlara getirilen kısıtlamaların, konut satışlarında gözle görülür bir azalmaya neden olduğunu ifade etti.

Antalya’da tersine göç başladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Aralık ayında Türkiye genelinde konut satışları yüzde 33,4 oranında azalarak 138 bin 577 adet olarak gerçekleşti. Antalya'da ise aynı dönemde 6 bin 743 konut satışı gerçekleşirken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 39,6 oranında bir gerileme yaşandı. ATSO Başkanı Bahar, bu düşüş trendinin devam edeceğini ve konut fiyatlarındaki yüksekliklerin, özellikle yabancı vatandaşların göçünü hızlandırdığını belirtiyor.

Bahar, "Pandemi ve Ukrayna-Rusya arasındaki savaşın ardından İstanbul'dan sonra en fazla konut satışı Antalya'da gerçekleşti. Ancak 2023 itibariyle konut satışlarında ciddi bir azalma olduğunu görüyoruz. Yabancıların oturum izinlerine getirilen kısıtlama ve kredi faizlerindeki yükselme, konut satışlarını olumsuz etkiliyor" dedi.

Antalya’da tersine göç başladı

Antalya'nın konut satışlarında İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından önemli bir konumunu koruduğunu vurgulayan Bahar, bu durumun hala birçok yabancının şehre göç etmeye devam ettiğini gösterdiğini söyledi. Ancak kredi faizlerindeki yükseklik ve altyapı sorunları gibi faktörlerin konut satışlarını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Kredi faizlerindeki yükselmelerin konut satışlarını negatif etkilediğini belirten Bahar, "Buna bir önlem gelmesi gerekir, bu böyle devam edemez. İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntılar ve altyapı eksiklikleri çözülmelidir. Ayrıca, konut üretiminde de ayağımızı gazdan çektiğimizi görüyoruz" şeklinde konuştu.

Antalya’da tersine göç başladı

Antalya'da göçte yaşanan geri çekilme ve hatta tersine göçü olumlu karşıladıklarını belirten ATSO Başkanı, konut fiyatlarında ve kirada yüzde 10-15 gerileme yaşandığını belirtti. Bu durumu olumlu bulduklarını ifade eden Bahar, devletin kredi faizleri konusunda destek açıklamasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.