Antalya'da renkli organ bağışı etkinliği

Antalya'da renkli organ bağışı etkinliği

Organ bağışının önemi konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, organ nakli olan ve organ bekleyen çocuklara "vosvos" olarak bilinen araçlarla şehir turu yaptırıldı- Antalya Sağlık Müdürü Hülür:- "Özellikle beyin ölümü gerçekleşmiş

ANTALYA (AA) - Antalya'da organ bağışının önemine dikkati çekmek amacıyla düzenlenen ve "vosvos" olarak bilinen eski model araçların yer aldığı etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.

Konyaaltı ilçesinde İl Sağlık Müdürlüğü, Antalya Kamu Hastaneleri Birliği ve Akdeniz Üniversitesi Hastanesi tarafından düzenlenen etkinliğe, "Vostalya'07" topluluğu da destek verdi.

Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan stantlarda organ bağışlarının kabul edildiği etkinlik alanındaki "vosvos" otomobiller ve kamyonetler katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Etkinliğe katılan çoğu çocuklardan oluşan organ nakli olmuş kişiler ve organ nakli bekleyen hastalar için özel tur düzenlendi. Rengarenk araçlara bindirilen çocuklar ve ailelerine şehir turu yaptırıldı.

Antalya Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organ bağışıyla ilgili farkındalığı artırmak için söz konusu etkinliği gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Organ bağışında bulunan kişi sayısını artırmayı hedeflediklerini belirten Hülür, "Türkiye'de şu anda böbrek nakli bekleyen 22 bin insanımız var. Organ nakli yaygınlaştıkça bu hastaların tedavisi mümkün olacak. Özellikle beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin ailelerinin izniyle bu nakillerin daha artmasını bekliyoruz. Organ Bağışı Merkezlerimiz vasıtasıyla organ bağışı sayısını artırmaya çalışıyoruz. Bu sayıyı, ancak toplumda farkındalığı oluşturarak başarabiliriz. Sivil toplum kuruluşlarıyla ortak yapılan etkinliklerle bu farkındalığın arttığını görüyoruz." dedi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bülent Aydınlı ise hastaneleri bünyesindeki Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsünün 35 yıldır organ nakli konusunda başarılı çalışmalar yaptığına dikkati çekti.

Organ nakli yapılabilmesi için önce uygun organın bulunması gerektiğine işaret eden Aydınlı, şöyle devam etti:

"Ülkemizde canlıdan nakiller çok iyi yapılıyor ama beyin ölümü olmuş kişilerden bağış sayısı özellikle Avrupa ülkelerine göre çok daha az. Bizim hedefimiz, aslında bu konuda bir fakındalık oluşturmak. Siz öldükten sonra ailenizin izniyle organlarınızı birilerine bağışlarsanız, örneğin kalbiniz toprağa gitmeyecek ve başkasının bedeninde atmaya devam edecek. Size bağışçı kartı verilmesi çok önemli değil. Sizin üzerinizde bağışçı kartı çıksa bile ailenize haber verilmeden ve izinleri alınmadan organlarınız alınmıyor. Organ bağışında bulunmayı bir vasiyet olarak kabul etmeliyiz."

Vostalya'07 topluluğunun lideri Sedat Sıvış da organ bağışçısı sayısının artması için topluluk olarak ellerinden gelen bütün desteği verdiklerini belirtti.

"Ümit ediyoruz kimsenin başına gelmez ama bir gün herkesin bir organa ihtiyacı olabilir." diyen Sıvış, vatandaşları organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :