Antalya'da Kanlıca Mantarı Bereketi: Kilosu 450 TL

Antalya'da Kanlıca Mantarı Bereketi: Kilosu 450 TL

Antalya'nın Kumluca ilçesinde, çam ormanlarında gök gürültüsü ve şimşeklerin ardından doğal olarak boy veren Kanlıca mantarı (Çıntar), yöre halkının önemli bir geçim kaynağına dönüştü. Sadece bir ay süren bu doğal lezzet, tezgâhlarda yerini aldı.

Antalya'nın Kumluca ilçesi, her yıl Kasım ve Aralık aylarında, yağışların artmasıyla birlikte çam ağaçlarının altındaki ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen "Kanlıca Mantarı" (yöresel adıyla Çıntar) ile şenleniyor. Yöre halkı için hem vazgeçilmez bir lezzet hem de yaklaşık bir aylık bir süre boyunca süren önemli bir ekonomik hareketlilik kaynağı olan bu mantarlar, özellikle şimşek çakması ve gök gürültüsü gibi hava olaylarından sonra bollanmasıyla biliniyor.

Antalya'da Kanlıca Mantarı Bereketi: Kilosu 450 TL

Ormanlardan toplanan taze mantarlar, ilçe merkezinde kurulan tezgâhlarda satılıyor. Mantar toplayıcısı ve satıcısı Osman Günay, "Biz bu mantara Çıntar diyoruz. Ailemizin geçimi için sabah erken saatlerde yola düşüyoruz. Şu an kilosu 350 TL ile 450 TL arasında alıcı buluyor," sözleriyle mantarın değerini belirtiyor.

Antalya'da Kanlıca Mantarı Bereketi: Kilosu 450 TL

Fiyatlar Bollukla Birlikte Düşüyor

Kanlıca mantarının piyasası, doğadaki bolluğa göre değişkenlik gösteriyor. İlk çıktığında yüksek fiyattan satılan mantar, miktar arttıkça ucuzluyor.

Satıcı Durmuş Ergül, "Bu, Allah vergisi bir nimet. Yağmur ve rutubet ne kadar çok olursa mantar o kadar çok çıkar. Sezon başında 500 TL'den satışa başlamıştık. Ormanda çoğaldıkça fiyatlar düşüyor, şu an 300-350 TL seviyesinde. Toplamda bir ay kadar süren bereketli bir sezon bu," diyerek mantarın mevsimsel fiyat dengesini açıklıyor.

Antalya'da Kanlıca Mantarı Bereketi: Kilosu 450 TL

Etten Daha Lezzetli ve Çok Yönlü Bir Yiyecek

Kumluca'nın yerel lezzeti olan Çıntar, çok yönlü kullanımıyla da dikkat çekiyor. İlkay Öncel, "Bu mantar Kumluca'nın doğasından çıkıyor. Çok doğal, çok lezzetli bir yiyecek. Kavurması, kızartması, hatta kebabı bile yapılıyor. Her türlü yemeğe çok yakışıyor," şeklinde konuşuyor.

Antalya'da Kanlıca Mantarı Bereketi: Kilosu 450 TL

Mantarı Karacaören ve Yenikışla gibi çevre köylerden toplayan Aslı Uysal ise, "Çam ağaçlarının altındaki çürümüş yaprakların (porların) arasında yetişiyor. Yöre halkı, tadının etten bile daha lezzetli olduğunu söyler. Senede sadece bir kez çıktığı için gelip mutlaka tadına bakmanızı tavsiye ederim," diyerek doğal ve eşsiz lezzetine vurgu yapıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler